Laura: arī dzemdības ir jāplāno!

Laura: arī dzemdības ir jāplāno!

07. Dec 2011, 15:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Trešajā nodarbība, kuras temats bija Grūtniecība, norisinājās mājīgā gaisotnē. Šoreiz pieraksti palika gandrīz neskarti, jo šī nodarbība bija kā saruna starp vecmāti Inesi un mums – 5 pāriem.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

 

Nodarbības sākumā mēs pirmo reizi tikām jautāti iepazīstināt ar sevi – kā mūs sauc, kad gaidāms mazulis un kas gaidāms. Pēc nelielās aptaujas izrādījās, ka visas piecas dāmas ar saviem dzīvesbiedriem gaidām mazuļus ierodamies martā. Ja tā kārtīgi ielūkotos, pēc vēdera lielumiem varētu arī tā nojaust.

 

Par ko tad tika stāstīts un runāts nodarbībā? Par grūtniecību! Tad nu arī sākām no pašiem sākumiem (ne gluži, kā rodas bērni, bet mazliet vēlākiem notikumiem). Tika aprunātas grūtniecēm patīkamās fiziskās izmaiņas ķermenī – vecmāte uzskatāmi parādīja attēlus, kā sievietes organisms izskatās, esot un neesot stāvoklī. Es pat mazliet izbrīnījos, kur man visi orgāni salīduši pa malu malām – viss saspiests un vietas nekam citam kā bērnam vairs nav. Šķiet, arī vīrs tā līdz galam tikai tad saprata, kāpēc es tik bieži skraidu uz tualeti un ēdu maz, bet bieži. :)

 

Vīriešiem šajā nodarbībā bija īpaši jāpievērš uzmanība vecmātes „slēptajiem norādījumiem” par to, cik ļoti ir jālolo savas sievietes, kā jāizdabā katrai sievietes vēlmei, jāskrien uz veikalu, kad kaut ko kārumniecei iegribas. Nezinu gan… nezinu gan, vai tā tam jābūt, jo man šādas dīvainības īpaši nepiemīt. Laikam arī nespētu nakts vidū no siltas gultas dzīt vīru ārā aukstā ziemā uz diennakts benzīntanku vai veikalu pēc gurķīšiem. Kaut kādas cilvēcīguma paliekas tomēr vēl ir manī.

 

Jā, arī par slavenajiem gurķīšiem un šokolādēm tika runāts. Ko labāk ēst, ko ne. Ko dzert, ko nedzert, ko tikai reizēm. Galvenais, lai viss ir veselīgs, svaigs, pēc iespējas dabīgāks. Galvenā atziņa – jāēd ir, lai mazajam tiktu viss nepieciešamais (ar plikiem vitamīniem bērnu puncī neattīstīt). Veselu „Cielaviņu” gan nevajadzētu notiesāt vienā vakarā – ja nu sanāk vienu dienu nodarīt pāri savam ķermenim un gremošanas traktam, nākošajā dienā būtu vēlams ieturēt atslodzi, lietojot uzturā kādus svaigus dārzeņus, augļus, skābpiena produktus, ūdeni.

 

Tēma par seksuālajām attiecībām grūtniecības laikā nebija tabu. Vecmāte minēja, ka tas tomēr ir svarīgi un ieteicams, protams, ja dakteris nav noteicis kā citādāk. Ja topošā māmiņa ir laimīga un apmierināta, arī vīrietis blakus būs labākā omā un spēs daudz vairāk atbalstīt savu sievieti (nevis tikai topošo māti).

 

Arī aktivitātes grūtniecības (citām vieglniecības) laikā ir atļautas – pastaigas svaigā gaisā, peldēšana, grūtnieču vingrošana, vienkārši darbošanās mājās, BET Visu vajag darīt tik daudz, kamēr tu jūties labi! Ja negribas, tad nevajag. Šajā īpašajā stāvoklī grūtniecēm tomēr ir zināmas priekšrocības – mums ir iespēja uzstājīgāk pateikt, ko vēlamies, ko ne.

 

Kad tikām cauri grūtniecības norisei, visām fiziskajām lietām, ķērāmies klāt pie dzemdību plānošanas. Viena no lietām bija dzemdību vietas atrašana. No sākuma gan vajadzētu izpētīt, ko katra iestāde piedāvā, kādas izmaksas sagaidāmas, ko paši topošo vecāki vēlas. Tāpēc mums tika ieteikts izveidot savu dzemdību plānu (A, B vai C variantus – cik nu sirds vēlas) – vai dzemdības būs bez līguma vai ar līgumu, kurā vietā, ko mēs sagaidām no personāla, kas ar mums darbosies. Vārdu sakot – visi iespējamie jautājumi un vēlmes. Protams, slēdzot līgumu ar vecmāti vai ārstu, sievietei dzemdībās būs emocionāli vieglāk, jo parasti ar šiem cilvēkiem pirms dzemdībām tiek uzturēta kaut neliela, bet saziņa – nebūs tā, ka galīgi svešs cilvēks nāks un teiks „cik tad nu ilgi vēl dzemdēsi – man mājās jāiet!” (sliktākajā gadījumā).

 

Kad dzemdību vieta ir sameklēta, var droši dzemdēt! Drīzāk – gaidīt, kad nu sāksies tas lielais brīdis. Tika aprunāti daži dzemdību priekšvēstneši. Kāda varētu just lielo dienu tuvojamies jau mēnesi iepriekš, cita – vienu vai divas dienas iepriekš. Tie kārtīgie priekšvēstneši tomēr būs šādi: vēdera „noslīdēšana”, kad bērniņš ieriktējas zemāk un topošajai mammai elpot paliek vieglāk; gļotu korķa (staipīgi, pabiezi izdalījumi, var būt ar asins dzīsliņām) parādīšanās, kas nozīmē, ka dzemdes kakls paliek īsāks; regulāras kontrakcijas; augļūdeņu noplūšana; „ligzdas vīšanas sindroms”. Katra sieviete tomēr ir ļoti atšķirīga, un neviens īsti nepateiks, kā būs tev, tev un tev.

 

Es savu dzemdību dienu jau esmu iedomājusies – pagaidām ar apgarotu skatienu lūkojos nākotnes notikumos, bet vēl daudz nesatraucos. Vēl tikai jāpagūst uz pēdējo nodarbību, kur jau izmēģināsim dažādās dzemdību pozas. Tad gan tikai jāsakārto dzemdību soma un mierīgu prātu jāgaida, kad mazais būs izlēmis atvēsināties šajā pusē. :)

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!