Ik gadu Ķīnā tiek izdarīti 13 miljoni abortu

Ik gadu Ķīnā tiek izdarīti 13 miljoni abortu

16. Feb 2010, 10:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katru gadu Ķīnā tiek izdarīti aptuveni 13 miljoni abortu daļēji tāpēc, ka aizvien lielākam skaitam jaunu cilvēku, kuri nodarbojas ar seksu, trūkst izglītojošu materiālu par kontracepciju un slimībām, ceturtdien ziņo valsts mediji.

 

Mazāk nekā katrs trešais, kurš zvanīja pa Šanhajas "karsto telefonu", zināja, kā izvairīties no grūtniecības, un tikai katrs piektais bija informēts par veneriskajām slimībām, laikraksts "China Daily" citē 411.armijas hospitāļa veikto pētījumu.

 

"Sekss jauniešu vidū tagad vairs neskaitās tabu, un viņi uzskata, ka var uzzināt visu nepieciešamo internetā. Taču tas nenozīmē, ka viņiem ir izveidojusies pienācīga izpratne vai attieksme pret to," laikraksts citē hospitāļa ginekologu Ju Donjanu.

 

Līdz deviņdesmitajiem gadiem ārsti abortu klīnikās, kuras ietilpa ģimenes plānošanas sistēmā, kas atļāva pilsētās dzīvojošajiem pāriem radīt tikai vienu bērnu, jautāja par sievietes ģimenes stāvokli.

 

Tagad valdības dati liecina, ka gandrīz divas trešdaļas sieviešu, kuras ierodas izdarīt abortu, ir vecumā no 20 līdz 29 gadiem un viņu lielākā daļa nav precētas, raksta avīze.

 

Informācija par dzimstības ierobežošanu tiek sniegta galvenokārt jauniem pāriem.

 

Dažas vientuļās mātes arī varētu būt spiestas izdarīt abortu, jo saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem neprecētas mātes nevar saņemt reģistrācijas karti savam bērnam. Bez šādas kartes Ķīnas pilsoņiem ir ārkārtīgi grūti saņemt izglītību, veselības aprūpi un citus sabiedriskos pakalpojumus.

 

Ķīnā arī pārdod aptuveni 10 miljonus aborta kapsulu gadā un daudzviet aborti tiek izdarīti nereģistrētās klīnikās, laikraksts citē Nacionālās iedzīvotāju un ģimenes plānošanas komisijas nodaļas direktoru Vu Šančuņu.

 

Turpretim ASV, kur iedzīvotāju skaits veido tikai vienu ceturto daļu no Ķīnas iedzīvotāju skaita, Slimību profilakses centra oficiālie skaitļi liecina, ka 2005.gadā valstī tika izdarīti 820 000 abortu, izņemot Kalifornijas, Luiziānas un Ņūhempšīras štatu, par kuriem dati nebija pieejami.

 

Šanhajas Ģimenes plānošanas pārvaldes izglītības departamenta pārstāvis Suņs Sjaohuns teica, ka esot grūti veicināt seksa izglītību skolās, jo daži skolotāji un vecāki uzskata, ka tā mudināšot pusaudžus kļūt seksuāli aktīviem.

 

No jūlija parastiem interneta lietotājiem Ķīnā būs aizliegts sērfot pa seksam un medicīniskiem pētījumiem veltītām vietnēm, lai ierobežotu piekļuvi pornogrāfiskam saturam, un tas padara informāciju par seksuālo veselību vēl grūtāk iegūstamu.



LETA 
REUTERS