Ierosina dekrēta atvaļinājumā doties vēlāk!

Ierosina dekrēta atvaļinājumā doties vēlāk!

12. Mar 2011, 13:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasaules Bankas (PB) ierosinājumi valdībai budžeta izdevumu mazināšanai ir nelabvēlīgi arī topošajām māmiņām un trūcīgajām mājsaimniecībām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti.


PB, piemēram, rosina, ka valdība varētu apsvērt padarīt elastīgākus dekrēta un bērna kopšanas atvaļinājumu nosacījumus, ļaujot sievietēm dekrēta atvaļinājumā doties vēlāk, pēc iespējas ilgāk piedaloties darba tirgū. PB aplēses liecina, ka dekrēta atvaļinājuma sākšanās atlikšana par divām nedēļām varētu ļaut valstij ietaupīt 1,4 miljonus latu pirmajā gadā vien pēc noteikumu stāšanās spēkā.

 

Savukārt bērna kopšanas pabalsta apjoms varētu tikt aprēķināts, balstoties uz algu vismaz divus gadus pirms atvaļinājuma sākšanās, piedāvā PB.

 

Tāpat valdībai, PB skatījumā, vajadzētu atjaunot fiksētu bērnu kopšanas pabalstu sistēmu, kurā visi divus mēnešus līdz divus gadus veco bērnu vecāki varētu saņemt fiksētu pabalstu no valsts sociālo pabalstu budžeta. PB ierosina, ka fiksēts bērnu kopšanas pabalsts varētu saglabāties pašreizējā līmenī, proti, 50 latu un 30 latu apmērā par attiecīgi bērna pirmo un otro gadu, vai pabalsts pirmajā gadā varētu tikt paaugstināts līdz 100 latiem.

 

Vēl viens no priekšlikumiem paredz, ka valdībai vajadzētu apsvērt iespēju maksāt pilnu bērnu kopšanas pabalstu neatkarīgi no tā, vai vecāks strādā vai ir bez darba.

 

Latvijas valdība varētu taupīt naudu, veicot izmaiņas sociālo iemaksu uzskaites un apkalpošanas sistēmā. Šobrīd sociālie pabalsti tiek aprēķināti, balstoties uz sociālajām iemaksām pat tad, ja darba devēji tās vēl nav pārskaitījuši sociālās apdrošināšanas aģentūrām.

 

Tajā pat laikā aģentūras 2% no sociālo iemaksu veicēju algu fonda nodod privātiem pensiju fondiem, arī negaidot, kad darba devēji šos līdzekļus pārskaitīs. PB uzskata, ka reformas šajā nozarē ļautu ietaupīt 38 miljonus latu.

 

PB piedāvā valdībai ierobežot pabalstu izmaksu trūcīgajām mājsaimniecībām, tādējādi valsts spētu ietaupīt aptuveni 17,3 miljonus latu.

 

Savukārt darba pārkvalificēšanas sistēmu bezdarbniekiem vajadzētu balstīt uz pieprasījumu, nevis piedāvājumu. Tāpēc šim nolūkam piemērots kuponu modelis, kad cilvēki spēj izvēlēties apmācības programmu un atrašanās vietu, piedāvā PB.

 

Valdībai vajadzētu uzlabot pašreizējo institūciju darbu, lai uzlabotu un atjaunotu darba meklētāju iemaņas, tāpēc PB ierosinājusi izmantot apmācības kuponus speciālās īstermiņa programmās, kuras izstrādā un piedāvā jau esošās arodskolas.

 

Valdībai arī vajadzētu apsvērt iespējas sniegt finansiālu palīdzību cilvēkiem, kuri piedalās apmācības programmās. Valdība varētu apsvērt iespēju piešķirt stipendijas tiem iedzīvotājiem, kuriem nepieciešams mērot ievērojamu distanci, lai iegūtu apmācību, tādējādi tiktu mazināti ģeogrāfiskie ierobežojumi saistībā ar šo programmu.

 

Jau ziņots, ka Pasaules Banka Latvijas valdībai piedāvā arī citas būtiskas izšķiršanās un sāpīgus risinājumus sociālajā jomā, ko varētu īstenot turpmākajā budžeta deficīta mazināšanā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti.

LETA