Cūku gripa bojā elpceļu orgānus

Cūku gripa bojā elpceļu orgānus

04. Feb 2010, 23:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viskonsinas Universitātes zinātnieki atklājuši vīrusa H1N1 graujošo ietekmi uz elpceļu orgāniem. Jaunais vīruss ātri izplatās inficētā cilvēka audos un izraisa smagu pneimoniju. Tās dēļ cilvēks var nonākt slimnīcā vai pat nomirt.


Zinātnieki ir pārliecināti, ka jaunā cūku gripa ir daudz bīstamāka elpceļu orgāniem nekā sezonālais gripas vīruss.

 

Prognozes nav iepriecinošas, jo vīrusam mutējot, tas var iegūt jaunu, daudz bīstamāku štammu īpašības un sasniegt 1918.gada pasaules pandēmijas raksturu.

 

Kopumā līdz 17.07.2009. Latvijā ir apstiprināti 9 jaunās gripas saslimšanas gadījumi (pirmais no tiem tika apstiprināts 23. jūnijā).


Tiek prognozēts, ka, piemēram, Lielbritānijā ar jauno gripu saslims vairāk nekā 65 000 cilvēku. Šobrīd Apvienotās karalistes teritorijā reģistrēti 9718 gadījumu, no kuriem 14 izrādījušies nāvējoši.

 

Ņemot vērā to, ka Eiropā un pasaulē jaunās gripas saslimšanas gadījumu skaits strauji palielinās, un Latvijas iedzīvotāji turpina aktīvi ceļot, epidemiologi uzskata, ka arī Latvijā saslimšanas gadījumi palielināsies. Iespējams, ka ir tādi iedzīvotāji, kuri pēc ceļošanas izjūt vieglus gripas simptomus, bet pie ārsta nevēršas, jo saslimšana norit vieglā formā un viņi nevēlas sev piesaistīt sabiedrības uzmanību.

 

Sabiedrības Veselības aģentūra lūdz visus ceļotājus būt atbildīgiem par savu un savu tuvinieku veselību un gadījumā, ja ceļojuma laikā, lidmašīnā vai pēc atgriešanās mājās no valsts, kur izplatās jaunā gripa, cilvēks izjūt gripai līdzīgus simptomus, nekavējoties jāvēršas pie lidmašīnas personāla vai ārstniecības personas pēc palīdzības.

 

Jaunās gripas simptomi ir temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.

Vairāk par gripu lasi www.sva.lv