Zobārsta apmeklējums bez raizēm – bērna zobu labošana vispārējā anestēzijā

Zobārsta apmeklējums bez raizēm – bērna zobu labošana vispārējā anestēzijā

24. Jul 2019, 10:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zobārsta apmeklējums teju katram no mums liek nedaudz saspringt, tāpēc nevaram pārmest arī savām atvasēm, ka tām no zobārsta kabineta un krēsla ir bail. Ko darīt brīžos, kad bērns zobārsta apmeklējumam nav pierunājams, bet zobu veselību pārbaudīt un uzlabot ir nepieciešams? Mūsdienu zobārstniecība šīm situācijām piedāvā absolūti nekaitīgu zobu labošanu bērniem pilnā narkozē.

Dr.Apines zobārstniecības klīnikas zobārste Māra Valdmane par bērnu zobu labošanu pilnā narkozē stāstīja īpaši sagatavotā vebinārā, kur kopā ar anesteziologu Hārdiju Rozenfeldu izskaidroja šādas zobu labošanas priekšrocības, lauza mītus par narkozes kaitīgumu bērniem, kā arī atbildēja uz vecāku jautājumiem.

Zobu kopšanas un higiēnas nozīme

Lai arī daudz un dikti tiek runāts par bērnu zobu kopšanu, higiēnu un regulāru zobārsta apmeklēšanu, noteikta daļa vecāku padodas brīdī, kad bērns pie zobārsta atsakās iet un never vaļā muti. Tas ir mīts, ka par piena zobiem nav jāraizējas, tie izkritīs un viss būs labi. Piena zobi arī sāp, tie var iekaist un radīt dažādus bojājumus. Pie tam piena zobi palīdz arī runas veidošanā, rada vietu pastāvīgajiem zobiem un, protams, tiem ir arī estētiska nozīme. Kurš gan grib jau agrīnā vecumā saskarties ar kompleksiem par savu izskatu? Tāpēc būtiski piena zobus ārstēt un uzturēt tos veselus.

Mums, Dr. Apines zobārstniecības klīnikā, ir svarīgi, lai katram bērnam būtu veseli zobi un katram vecākam sirdsmiers par bērna mutes dobuma veselību un dzīves kvalitāti. To visu ir iespējams panākt bez liekām bailēm, raizēm un sāpēm.

Anestēziju veidi zobārstniecībā

Ir vairāki anestēzijas veidi, ko izmanto zobārstniecībā:

1)    Lokālā anestēzija, kad pretsāpju līdzeklis tiek ievadīts noteiktā vietā, lai atsāpinātu konkrētu audu rajonu;

2)    Smieklu gāze – pacients ieelpo slāpekļa oksīdu, kas palīdz nomierināties, atslābināties un aizmirst par bailēm no zobārstiem;

3)    Sedācija - notiek anesteziologa klātbūtnē, kad intravenozi tiek ievadīti medikamenti. Pacients ir pie samaņas un runā, bet nejūt sāpes un ir pilnībā atslābinājies.

4)    Vispārējā anestēzija/narkoze – manipulācijas tiek veiktas aizmigušā stāvoklī, kad pacients neko nejūt. Zobu ārstēšana vispārējā anestēzijā nav nepieciešama visiem, bet tas ir risinājums noteiktām grupām cilvēku, piemēram, bērniem, kuri vēl nav emocionāli nobrieduši ar ārstu sadarboties un pārsvarā ir gados ļoti jauni – divgadnieki, trīsgadnieki un četrgadnieki.

Vispārējās anestēzijas jeb pilnās narkozes efektivitāte un priekšrocības

Tas ir mīts, ka vispārējā anestēzija ir kaitīga vai tai ir sekas, anesteziologs Hardijs Rozenfelds min, ka tā ir 99% droša metode, kā bez liekām bailēm un sāpēm nodrošināt bērnam veselus zobus un mutes dobumu. Pie vispārējās anestēzijas vienā reizē ir iespējams salabot visus bērna bojātos piena zobus, tas nozīmē, ka nav atkārtoti un atkārtoti jāapmeklē zobārsts. Bērns procedūras laikā nejūt absolūti nekādas sāpes, tas negrozās, un zobārsts var kvalitatīvi veikt savu darbu. Pēc procedūras bērns pamostas, neko neatceras un ir laimīgs, ka viņa zobiņi ir veseli.

Kā notiek bērna zobu labošana pilnā narkozē?

Pirms lemt par bērna zobu labošanu pie vispārējās anestēzijas, vispirms ir jāatnāk uz konsultāciju, kad zobārsts var novērtēt situāciju un pārliecināties, vai tiešām ar bērnu nav iespējams sarunāt un izmantot citas atsāpināšanas metodes. Ja tomēr tiek izlemts par labu zobu labošanai pilnā narkozē, tad kopā ar mazo pacientu ir jādodas pie sava ģimenes ārsta, kurš izsniegs izziņu, ka narkozi drīkst veikt, kā arī jāiegūst pilna bērna asins aina.

Kad šīs lietas ir sakārtotas, var atkal doties pie zobārsta. Procedūra sākas ar to, ka bērniņš iesēžas mammai klēpī, skatās multenes un tam tiek uzlikta maska, kurā plūst gāzu maisījums, kas pakāpeniski mazo pacientu iežūžina miedziņā. Kad bērniņš aizmidzis, mamma atstāj bērnu zobārsta gādībā, un zobu labošana var sākties. Procedūras laikā vecākiem par bērnu nav jāraizējas, jaunākās tehnoloģijas un vesela ārstu komanda uzmana un rūpējas par mazo pacientu ik sekundi. Pēc procedūras bērns vēl 15-20 minūtes guļ, un tad priecīgs pamostas mammas apskāvienā un var smaidīgs doties mājās.

Mums ir ļoti svarīgi, ka zobu labošana vispārējā anestēzijā bērnam tiek veikta tikai vienu reizi, tāpēc par savu prioritāti Dr.Apines zobārstniecības klīnikā izvirzām arī neatlaidīgu vecāku informēšanu par to, kā bērnam uzturēt veselus zobus, kā tos tīrīt, un skaidrot, cik nozīmīgs zobu veselībā ir uzturs. Mēs gribam, lai bērnu zobi Latvijā kļūst veseli, un lai zobārsti var slavēt katru bērnu par to, cik labi tie rūpējas par zobiņiem un cik lieliski, ka ar bērnu mutes dobumu viss ir labākajā kārtībā!

Pilnu vebināru, kas ietver arī dakteres atbildes uz skatītāju jautājumiem, skaties šeit->>>

Piesakies bezmaksas individuālajai konsultācijai Dr.Apines zobārstniecības klīnikā, lai uzzinātu par bērna zobu labošanas iespējām pilnā narkozē!

Pieteikties konsultācijai var šeit->>>