Vecāki var palīdzēt bērna gaitas attīstībai, netraucējot bērnam dabiski attīstīties

19. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs bērniņš ir atšķirīgs, tāpēc atšķirīgs arī ir vecums, kādā katrs bērns sāk staigāt. Kā teic Rimi Bērniem kustības un stājas eksperte, sertificēta fizioterapeite un masiere Jekaterina Bovtramoviča, optimālais vecums, kurā bērni sāk staigāt, ir no 1-1,5 gadam, dažkārt līdz 2 gadu vecumam.

Bērna stāja un gaita attīstās jau no dzimšanas, jo pēc piedzimšanas sāk attīstīties fizioloģiskie mugurkaula izliekumi, līdz ar kuriem sāk veidoties arī stāja.

“Daba ir paredzējusi, ka cilvēka attīstība notiek loģiski un pakāpeniski. Iesākumā mazulis veļas, tad ceļas čatrrāpus un rāpo, kas ir pirmsākums staigāšanai. Tikai pēc tam, kad muskuļi ir pietiekami attīstīti, viņš ceļas vertikālā pozīcijā un sāk staigāt,” skaidro Jekaterina Bovtramoviča.

Pieceļoties bērnam vertikālā pozīcijā un sākot staigāt, sākotnēji pirmie soļi būs sāniski, kas bērnam palīdzēs iemācīties pārnest svaru, lai tad, kad viņš pēc laika no virsmas atraus rociņas, balsta un līdzvara aparāts būtu pietiekami nostiprināts un varētu spert solīšus uz priekšu.

Stereotipi par bērna gaitu, kas vecākos rada uztraukumu

  • Bērns staigā uz pirkstgaliem. Ārste norāda, ka šādai staigāšanai var būt vairāki iemesli - neiroloģiskas saslimšanas, problēmas ar kakla daļu vai anatomiskas problēmas.
  • Staigājot bērns liek pēdiņas uz iekšu. Jekaterina Bovtramoviča skaidro, ka tas var nozīmēt muskuļu disbalansu, iegurņa problēmas vai arī citas veselības problēmas, par kurām ieteicams konsultēties ar ārstu.

Vecāki bērnam var palīdzēt attīstīt gaitu un stāju, neiejaucoties un netraucējot bērnam maksimāli dabiski attīstīties. “Pēc iespējas vairāk jādod kustību brīvību, jāiekārto vide tā, lai tā nevis traucētu, bet gan palīdzētu,” norāda Rimi Bērniem kustības un stājas eksperte, sertificēta fizioterapeite un masiere Jekaterina Bovtramoviča. Viņa arī min divus biežākos gadījumus, kā vecāki traucē un kavē bērna attīstību:

  • Ilgstoši sēdinot bērnus šūpuļkrēsliņos un autokrēsliņos, tā kavējot bērnu dabisku attīstību, jo bērniem tādējādi tiek ierobežotas kustības.
  • Stimulējot staigāšanu un stāvēšanu ar staiguļu palīdzību, vadājot bērnus aiz rociņām, tādējādi izjaucot normālu attīstību.