Vasaras infekcijas: kā no tām pasargāt bērnu?

Vasaras infekcijas: kā no tām pasargāt bērnu?

19. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā rudens un ziemas klepu, tāpat kā iesnas, nomaina jaunas ķibeles. Vasarnīcā, bērnu laukumiņā, parkā mazie bērni bieži vien pasauli grib iepazīt caur muti. Ogas no krūmiņa, smiltis, pašu pirkstiņi.. Mammām ir grūti izsekot līdzi tam, kas nokļūst bērna mutē.

Un gadās, ka bieži vien nākošā dienā sekas ir vemšana, caureja vai sāpes vēderā. "Netīro roku"  slimības ir tik līdzīgas, ka tādus simptomus var izraisīt arī pārtikas saindēšanās. Kā saslimšanas atšķirt, un ko darīt, ja ar tām nākas saskarties?

Pirmā palīdzība

Zarnu infekcijas izraisa baktērijas (salmonella, dizentērija, stafilokokks) un vīrusi, kas tiek nodoti ar netīru roku, ūdens, ēdiena, rotaļlietu, apģērba un arī trauku palīdzību. Tāpat arī ar māneklīšiem, mājdzīvniekiem un kukaiņiem. Zarnu infekciju attīstības pamatā ir ne tik liela nozīme mikrobiem, cik organisma atūdeņošanās faktam. Vecāku uzdevums līdz pat ārsta ierašanās brīdim, papildināt bērna šķidruma rezerves un normalizēt viņa organisma mitruma līmeni. Vislabāk derēš glikozes-sāls šķīdumi kā Rehidron, ko var iegādāies aptiekā. 

Bērnu nevajag dzirdīt uzreiz ar lielu šķidruma apjomu, vislabāk dot padzerties ar karotīti ik pēc 5-10 minūtēm. Liels šķidruma daudzums, kas izdzerts vienā reizē var izraisīt pat vemšanu.

1. Hepatīts A (Botkina slimība, infekcijas izraisīta dzelte)
Saslimšanas avots - netīras rokas, nemazgāti dārzeņi, augļi, nostāvējies ūdens. Vīrusa šūnas bojā žults izvadceļus, un nokļūst aknās, attiecīgi bojājot arī aknu funkcijas. Aknas palielinās apjomos. Urīns kļūst tumšāks, bet vēdera izeja zaudē savu krāsu. Slimībai raksturīga arī paaugstināta ķermeņa temperatūra (38–39° С), apetītes trūkums, slikta dūša, vemšana, galvassāpes. Nedēļu pēc saslimšanas sākuma acāboli iekrāsojas dzeltenīgos toņos, tāpat arī auss gliemežnīcas.

Ko darīt?

Šī ir saslimšana, kas pazūd pati, attiecīgi speciāla ārstēšana ar pretvīrusu preparātiem nevajadzēs. Pēc maksimālas dzeltes parādīšanās, sāksies atveseļošanās. Organisms izstrādā antiķermenīšus, bet imūnšūnas pakāpeniski organismu no vīrusa attīra. Galvenā ārstēšana ir atbrīvošanās no saindēšanās simptomiem. Mazulim jābūt diētiskam uzturam: baltā gaļa, biezputras, vārīti dārzeņi, augļu salāti (augļi un dārzeņi rūpīgi jānomazgā). Nedrīkst ēst: kūpinājumus, saldumus, riekstus. Nepieciešamības gadījumā pediatrs var izrakstīt preparātus aknu šūnu aizsardzībai. Pilnīga atveseļošanās var aizņemt līdz pat vairākiem mēnešiem. Vienīgais veids, kā nesaslimt ar šo saslimšanu, ir vakcinēties. Bērni to var darīt jau pēc gada vecuma.

2. Lambioze
Pirmie simptomi līdzinās tiem, kādi ir gadījumā, ja ir pārtikas saindēšanās. Bērnam ir bieža, šķidra vēdera izeja, retāk - vemšana. Bērns var just sāpes vēderā, viņam var būt slikta apetīte. Saslimšanu izraisa parastākie mikroorganismi - lamblijas. Inficēšanās notiek ar bojātu produktu, netīru priekšmetu, nemazgātu roku palīdzību. Parasti baktērijas iet bojā tiklīdz nonāk kuņģī. Bet, ja imūnsistēmas aizsargmehānismi ir novājināti, bērnam pietiek ielikt mutē uz grīdas nokritušu māneklīti, lai viņa organisms saslimšanai dotu zaļo gaismu. Šīs baktērijas bojā gremošanas procesus un zog vitamīnus, barības vielas, kas vajadzīgi augšanai un mazuļa attīstībai. Slimība var izprovocēt alerģisku reakciju rašanos. Piemēram, var sākties klepus, var parādīties izsitumi, vai var būt pat rinīts.

Ko darīt?

Diagnozi var noteikt tikai ārsts pēc vēdera izejas analīzēm. Viņš arī izrakstīs speciālus preparātus un ieteiks tieši katram slimniekam piemērotāko uzturu.

3. Rota vīrusa infekcija
Bieži vien norit kopā ar saaukstēšanās simptomiem. Iesnas un apsārtis kakls var būt tikai mazie nepatīkamie simptomi. Pats galvenais vīrusa mērķis ir gremošanas trakta gļotādas bojājumu radīšana. Rezultātā rodas bieža, šķidra vēdera izeja, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra, izsitumi. Var saslimt ar pārtikas palīdzību vai pieskaroties lietām, kam pieskāries cits ar rota vīrusu slimojošs cilvēks, tāpat saslimšanu var nodot arī ar netīru roku palīdzību.

Ko darīt?

Rota vīruss ilgi dzīvo uz apkārtējiem priekšmetiem, tāpēc pēc atveseļošanās bērna personīgās mantas rūpīgi jādezinficē, un apģērbs, gultas veļa - jāpārmazgā.

4. Stomatīts un bakteriālais konjuktivīts
Bērnam atliek vien nogaršot smiltiņas, un baltas pumpiņas uz viņa mutes gļotādas var visai ātri parādīties. Konjuktivīta simptomi - pastiprināta izdalījumu rašanās actiņās, acu plakstiņu pietūkums, apsārtums.

Ko darīt?

Stomatīts nav bīstams un tas ir viegli ārstējams ar speciālu preparātu palīdzību, bet tas var liecināt par mazuļa pazemināto imunitāti vai disbakteriozi. Ja ir bakteriālas izcelsmes konjuktivīts, palīdzēs pilieni vai ziedes ar antibiotikām. Lai mazinātu iekaisumu, ar kumelīšu novārījumā samērcētu vatīti var tīrīt mazuļa actiņas. Noderēt var arī kliņģerītes.

5. Salmoneloze
Karstā laikā īpaši rūpīgi jāuzmana piena produkti un olas, kas patīk salmonellas baktērijām. Saslimšanas simptomi ir tādi paši kā citām zarnu infekcijām: paaugstināta ķermeņa temperatūra, sāpes vēderā, vemšana, caureja. Vēdera izeja var būt zaļas krāsas, ūdeņaina, ar skābu aromātu.

Ko darīt?

Šīs saslimšanas gadījumā ārstēšanos nosaka tikai un vienīgi ārsts.


Kas karstā laikā jāievēro?

Vislabāk bērnu karstā laikā no zarnu infekcijām pasargās laba imunitāte, veselīgs uzturs un higiēnas ievērošana.

* Pēc iespējas agrākā vecumā bērns jāpieradina pie roku mazgāšanas. Un rokas jāmazgā pareizi: rokas no abām pusēm divas reizes jāsaziepē, jānoskalo un jānoslauka sausas. Neder vienkārša roku noskalošana, jo mitra un nenomazgāta āda ir ideāla vide baktērijām. Mazgājiet bērnam rokas pirms ēšanas, pēc tualetes, pēc pastaigas, pēc rotaļām ar mājdzīvniekiem. Neļaujiet bērnam lietot citu cilvēku galda piederumus.

* Atradiniet bērnu no nagu graušanas, pirkstu zīšanas, rotaļlietu likšanas mutē. Pastaigu laikā roku tīrībai noderēs mitrās salvetes vai antibakteriālais gēls.

* Pastaigu laikā labāk neieturēt maltītes: kopā ar cepumiņiem mazajā mutītē var nokļūt arī kaitīgās baktērijas. Nedzeriet no vienas pudeles ar bērnu un neļaujiet viņam dzert arī no citu bērnu pudelēm un krūzītēm.

* Veiciet sanitāro kontroli virtuvē - lietojiet tikai svaigus produktus, kā arī - atcerieties gan par derīguma termiņiem, gan par augļu, dārzeņu rūpīgu nomazgāšanu.

Māmiņu Klubs