Vai zīdainim nepieciešams papildus ūdens uzturā, barojot ar maisījumu?

Vai zīdainim nepieciešams papildus ūdens uzturā, barojot ar maisījumu?

23. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikvienai māmiņai ir aktuāls jautājums – ja zīdainis tiek barots ar piena maisījumu, vai nepieciešams dot ūdeni papildus? Viedokļi ir dažādi un ne vienmēr pat ģimenes ārsts spēj sniegt viennozīmīgu atbildi. Pirms zīdainim tiek dots ūdens, ir pašiem jāmēģina izvērtēt tā nepieciešamība, ņemot vērā tādus faktorus, kā bērniņa vecums, veselības stāvoklis un laikapstākļi. Kā arī, svarīgi ir konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai pediatru.

Visbiežāk ārsti iesaka nelielu daudzumu ūdens dot padzerties tikai tad, ja ir augsta ķermeņa vai apkārtējās vides temperatūra. Pasaules Veselības organizācija ir uzsvērusi, ka zīdaiņiem pirms 6 mēnešu vecuma ūdens uzturā nav ieteicams, ja mazulis tiek barots ar krūti. Iemesls pavisam vienkāršs – mātes pienā ir vairāk nekā 80% ūdens. Savukārt, ja bērniņš tiek barots ar piena maisījumu, ļoti karstā laikā papildus ūdeni ir atļauts lietot nelielos daudzumos.

Gadījumā, ja ūdens tiek dots par daudz, bērnam līdz ar sāta sajūtu, ko rada ūdens, var pāriet ēstgriba jeb mazulis var sākt dzert mazāk piena maisījumu. Tā rezultātā, uzņemot nepietiekami daudz uzturvielu pirmajos dzīves mēnešos, var tikt negatīvi ietekmēta attīstība. Kā arī, var rasties ūdens intoksikācija, kas ir potenciāli bīstams stāvoklis zīdainim, atstājot negatīvu ietekmi uz ķermeņa funkcijām. Ja konstatējat, ka zīdainim ir kāda no intoksikācijas pazīmēm (nenomierināma raudāšana, vemšana, letarģija, krampji, trīce), nekavējoties jāvēršas pie ārsta vai jādodas uz slimnīcu.

Ja tomēr šķiet, ka mazulis, kas jaunāks par 6 mēnešiem, ir izslāpis, ūdeni var iemalkot pavisam nedaudz (vienu tējkaroti), vai jau iepriekš minēto piena maisījumu. Tādā veidā vismaz papildus ūdenim tiek uzņemtas nepieciešamās uzturvielas, kas ir būtiskas bērna attīstībai. Izvēloties par labu ūdenim, vēlams nedot mazulim krāna ūdeni, jo, kā norāda PVO, ja nav novērtēta tā kvalitāte un veiktas analīzes, kas apstiprina tā tīrību, tas var izraisīt infekcijas. Tāpēc nepieciešams kārtīgi izvērtēt, kādu ūdeni dosim mazulim. Piemēram, dabīgais un negāzētais minerālūdens Neptūnas ir piemērots zīdaiņiem, jo tam ir zems mineralizācijas sāls līmenis un līdzsvarots pH (7,8).

Bērnu pediatre Danija Stringere uzsver, ka pēc 6 mēnešu vecuma ūdeni bērniņa uzturā ieviest ir veselīgāk, taču arī tikai nelielu daudzumu un pamazām – tējkaroti vai ēdamkaroti, nevis veselu pudeli uzreiz. Šis ir piemērots laiks, lai mazuļa dzīvē sāktu ieviest koncepciju, ka slāpes var remdēt ar ūdeni, bet vēljoprojām galvenajam hidratācijas avotam ir jābūt piena maisījumam vai mātes pienam. Pirms izvēlamies dot zīdainim papildus ūdeni gan pirms, gan pēc 6 mēnešu vecumam, vislabāk ir konsultēties ar ārstu vai pediatru.

Neptunas minerālūdens Tev kā labākais atbalsts ziemas periodā

Daba ir apveltījusi Neptunas minerālūdeni ar īpašībām, kas dara to piemērotu gan topošajām māmiņām, gan visai ģimenei. Neptūnas ir dabīgs minerālūdens ar zemu mineralizācijas sāls līmeni, kā arī līdzsvarotu pH līmeni (7,8), kas padara ūdeni lieliski piemērotu grūtniecēm. Minerālūdens Neptūnas tiek iegūts unikālā, senatnīgā un aizsargātā vietā — Varenas mežos. Tieši tāpēc tas ir viens no tīrākajiem minerālūdeņiem Lietuvā un ir piemērots lietošanai ikdienā. Neptunas minerālūdens ir guvis plašu atzinību, kā arī – tas ir iekļauts EU oficiālajā dabīgo minerālūdens reģistrā.

Neptunas minerālūdeni būs iespēja nogaršot Māmiņu brokastīs 21.oktobrī, 11.novembrī, 16.decembrī T/C “Rīga Plaza” 2. stāvā.

Pasākumu organizē T/C “Rīga Plaza”, “Cilmes šūnu banka” un “Māmiņu Klubs”. 

Māmiņu brokastis” norisināsies no plkst. 9:30 līdz plkst. 12:00, reģistrācija no plkst. 9:00. Ieeja pasākumā ir bez maksas.