Vai bērns nepieciešamo D vitamīna devu var uzņemt ar mammas pienu?

16. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs zinām, ka D vitamīns spēlē lielu lomu ikviena cilvēka dzīvē, jo palīdz veidoties stipriem kauliem, piedalās vielmaiņas procesos, kā arī ir nepieciešams imūnsistēmas darbībai. Tāpat arī zinām, ka D vitamīnu iespējams uzņemt dažādos veidos – gan ar sauli, gan ar ēdienu un arī ar uztura bagātinātājiem.

Kopā ar uztura speciālisti Ilvu Lazdu meklējām atbildes uz jautājumiem, kuros pārtikas produktos D vitamīns atrodams vislielākajā koncentrācijā, kā arī guvām atbildi uz jautājumu, vai bērniņam, kurš ikdienā pārtiek no māmiņas piena, D vitamīns obligāti jāuzņem vēl papildus?

Kā zināt, vai D vitamīns tiek uzņemts pietiekamā daudzumā?

Ikdienā dodoties pastaigās, ēdot veselīgi, var rasties jautājums, vai mazulis D vitamīnu uzņem pietiekamās devās. To vislabāk iespējams noskaidrot, dodoties pie ģimenes ārsta, kurš izsniegs nosūtījumu uz analīzēm, kas palīdzēs noteikt D vitamīna koncentrāciju asinīs.

Ilva Lazda stāsta, ka dažādos avotos tiek minēti dažādi ieteicamās saules peldes ilgumi, taču vidēji tās ir 5 līdz 30 minūtes vismaz divas reizes nedēļā, kas pavadītas laukā ar atkailinātu seju, rokām, kājām vai arī ķermeņa augšdaļu.

Speciāliste atgādina, ka ikdienā no vajadzīgā D vitamīna daudzuma aptuveni 80 – 90% uzņemam tieši caur ādu.

Priekšroku dod treknām zivīm

Uztura speciāliste atgādina, ka D vitamīns nav atrodams visos pārtikas produktos. “Visvairāk D vitamīna atrodams treknajās zivīs – lasī, siļķēs, skumbrijās, reņģēs, brētliņās. Tās ir mūsu reģionā samērā pieejamas un viena zivju porcija, kas ir aptuveni 100 g,  satur ieteicamo D vitamīna diennakts devu,” skaidro I. Lazda, piemetinot, ka pārējie uzturprodukti, tādi kā olas, aknas, atsevišķi piena produkti, satur ievērojami mazāku D vitamīna devu.

Mazuļiem, kas ēd mammas pienu, D vitamīns obligāti jāuzņem papildus

Ņemot vērā, ka vienā litrā māmiņas piena ir tikai aptuveni 2 mikrogrami D vitamīna, taču zīdainim ieteicamā diennakts D vitamīna deva ir 10 mikrogrami, ir pašsaprotami, ka ar krūti barotiem bērniem D vitamīns obligāti jāuzņem papildus.

Jautājums varētu rasties par mazuļiem, kuriem ikdienā tiek dots mākslīgais maisījums – vai arī viņiem obligāti D vitamīns jāuzņem vēl papildus? Uztura speciāliste norāda, ka mākslīgo maisījumu sastāvu regulē likumdošana, nosakot, kādām vielām un kādā daudzumā tajos jāatrodas. ”Tostarp tajos jābūt arī D vitamīnam, kam gan ir noteikts minimālais un maksimālais daudzums, tāpēc tas būs visos mākslīgajos maisījumos, taču dažādā koncentrācijā,” informē I. Lazda. Viņa arī aicina vecākus pēc tam, kad izvēlēts mākslīgais maisījums, konsultēties ar ģimenes ārstu vai pediatru, kurš izvērtēs, vai mazulim D vitamīns jāuzņem vēl papildus.