Speciālais piens bērniem jāsaņem līdz 2 gadu vecumam

12. Mar 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

To, ka mazuļiem pirmajā dzīves posmā mammas piens ir vislabākais, mēs zinām, taču vai zinājām, ka bērniem speciālais piens ir nepieciešams līdz 2 gadu vecumam, kad mazulis aug visstraujāk?

Iemeslus vajadzībai pēc pieniņa skaidro Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga.

Līdz 6 mēnešu vecumam mazuļa ikdienas uzturam pilnā apmērā jābūt mammas pienam, bet no 6-12 mēnešu vecumam pienam jāveido pusi no ikdienā uzņemtā uztura. Izrādās, pienam ir būtiska nozīme arī pēc bērniņa gada vecuma, kad tam jāsastāda aptuveni 30% no ikdienas uztura.

Runājot par bērna uzturu pēc gada vecuma, Lizete Puga bilst, ka būtu ieteicams, lai bērns ēstu produktus no visām produktu grupām, tiesa, ja bērnam ir kāda pārtikas produktu alerģija, piemēram, piena olbaltumvielu nepanesība, un piena produkti no ikdienas ēdienkartes tiek izslēgti, mazajam var piedāvāt maisījumus, kas paredzēti bērniem pēc gada vecuma. "Balstoties uz vadlīnijām, bērnam speciālais piens būtu jāsaņem līdz 2 gadu vecumam, jo tas ir posms, kad mazulis aug visstraujāk un, protams, piena maisījums vai arī mātes piens nodrošina vislabāko aizsardzību pret dažādām infekcijas slimībām, kas ir būtiski augošiem organismiem," skaidro speciāliste.

Viņa min gadījumus, kad vecāki mēdz sūdzēties, ka bērns, ēdot mammas pienu, atsakās no citiem pārtikas produktiem. Šajos gadījumos uztura speciāliste aicina rast līdzsvaru, jo bērniem ir jāiemācās ēst dažādu faktūru ēdienus ar dažādām garšām.

Pēc gada vecuma bērna uzturā var pakāpeniski iekļaut govs vai kazas pienu, tiesa, jāatcerās, ka olbaltumvielu daudzums mātes pienā un piena maisījumos uz 100g ir 1-2g, bet govs pienā olbaltumvielu daudzums 100 gramos sasniedz 3,6g. L. Puga: "Piena olbaltumvielas mazajam organismam rada lielu slodzi, un šajā augšanas periodā tās piedāvājot par daudz, tas var radīt noslieci uz lieko svaru un aptaukošanos nākotnē."