6 knifiņi, izvēloties apģērbu Podiņmācības Kluba skolēniem

6 knifiņi, izvēloties apģērbu Podiņmācības Kluba skolēniem

14. Jun 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Palīdzēt bērniņam apgūt podiņmācību māmiņām varētu šķist liels izaicinājums, taču darot visu solim pa solim, tas nemaz nav tik grūti. Mēs kādā no iepriekšējām mūsu stāsta sērijām veidojām podiņmācības plānu, tas noteikti var būt liels palīgs šajā mācību procesā. Taču šoreiz parunāsim vairāk par to, kāds ir piemērots apģērbs bērniņam laikā, kad viņš apgūst šīs tik svarīgās prasme – pašam iet uz podiņa. 

Patiesībā atbilstoša apģērba izvēle bērnam ir vēl viena veiksmes atslēga, kas var padarīt podiņmācības apguvi vieglāku. 

Dod priekšroku ērtam apģērbam! 

Viens no nozīmīgākajiem noteikumiem, lai bērns varētu attīstīties atbilstoši savam vecumam, ir tas, lai mēs parūpētos par atbilstošu vidi. Tāpēc ne tikai podiņam ir jābūt bērna redzeslokā, nozīme ir arī tam, kādu apģērbu bērns valkā un vai tas ir pietiekami ērts. Lai kas arī mūsu mazajam nebūtu uzvilkts, vēlams, lai šis apģērbs būtu arī viegli novelkams, turklāt, la to varētu paveikt bērns pats bez mūsu palīdzības. 

Mēs, māmiņas, ļoti vēlamies pucēt savas mazās meitiņas un dēlēnus, taču, kad mūsu mājās ir sākusies podiņmācības apguve, vēlams dot priekšroku praktiskam aģērbam. Tāpēc apģērbu ar sīkām detaļām, podziņām, rāvējslēdzējiem un lentītēm pataupīsim vēlākam laikam, tā vietā labāk izvēlēsimies bikses un svārkus, kuru jostas vietā ir ērta gumija.

Jo mazāk apģērba, jo labāk

Vēl viens vērtīgs padoms, kurā vērts ieklausīties ir tas, cik daudz apģērba kārtas vilkt bērnam. Tāpēc mēģināsim atcerēties – jo mazāk, jo labāk. Šis noteikti ir viens no iemesliem, kāpēc podiņmācības apguvei vispiemērotākais laiks ir tieši vasaras sezona, jo tad gan mājās, gan ārā ir silts un mums bērni nav jātuntulē biezos kombinezonos, kurus viņi paši pat iedomāties nespēj novilkt un uzvilkt. 

Laikā, kad bērns dzīvojas mājās, varam viņam droši ļaut skraidīt pusplikam, ja istabā ir silts. Biksītes un krekliņš ir pilnīgi pietiekami, jo tas aiztaupīs bērnam laiku brīdī, kad patiesi būs vajadzība meklēt podiņu. Turklāt, ja būs gadījusies maza "avārija", mums  nebūs jāmazgā drēbju kalni.

Plānām biksēm priekšroka

Domājot par praktiskām lietām, vēlams dot priekšroku garām, plānām biksītēm, nevis šortiņiem, laikā, kad mazais iepazīst podiņmācību. Kāpēc tā? Pavisam vienkārši – neparedzētas situācijas gadījumā biksītes uzsūks sevī mitrumu un mums nebūs jāraizējas par slapju paklāju vai dīvānu. Jo bieži vien mēs, māmiņas, ļoti vēlamies, lai bērns apgūst šīs jaunās prasmes, taču viņu lieki satraucam brīžos, kad gadījusies "avārija", liekot nekavējoties izrāpties no dīvāna, jo viss taču paliks slapjš!

Patstāvībā ir spēks! 

Ja bērns izrāda interesi par to, ka viņš labprāt pats apģērbtos un noģērbtos, nestāsimies viņam ceļā, jo prasmes pašam ģērbties ir svarīgs priekšnosacījums tam, lai podiņmācība tiktu apgūta veiksmīgi un pēc iespējas īsākā laika posmā. Protams, mums māmiņām veiklāk padodas apģērbt savus mazos rakarus, taču kā lai bērns apgūst patstāvības mācībstundu, ja mēs vienmēr visu darām viņa vietā? 

Parūpējies par maiņas apģērbu

Pirms došanās pastaigā vienmēr atceries ielikt ceļa somā rezerves apģērba komplektiņu, vislabāk divus, jo podiņmācibas sākumposmā var gadīties visādi. Tāpat vēlams, lai rokas stiepiena attālumā būtu podiņmācībai īpaši paredzētās biksītes, tās noderēs, ja dosimies kādā tālākā izbraucienā. Šīs podiņmācības biksītes ļoti atgādina bērna apakšveļu, turklāt tās rotā jauki multfilmu varoņi, kas bērniem īpaši iet pie sirds. 

Arī pidžamai ir jābūt ērtai 

Tāpat atceramies, ka pidžamai, kurā mazais iet gulēt diendusu vai bauda nakts miedziņu, ir jābūt ērtai, vēlams divdaļīgai, nevis līdzīgai rāpulītim, kuru bērns pat nekādi nespēj novilkt. Ja istabā ir gana silts, varam mazajam piedāvāt čučēt mazajās biksītēs un krekliņā.

Lielākoties bērni podiņmācibas laikā vispirms apgūst iešanu uz podiņa nomoda stundās, naktīs noteikti būs nepieciešamas autiņbiksītes. Un tas nav nekas ārkārtējs, tāpēc par to pārdzīvot nav īsti nozīmes. Ar laiku bērns iemācīsies pārvaldīt savas vajadzības arī miedziņā, mums tikai nedaudz viņam ir jāpalīdz. Nav vēlams pirms došanās pie miera bērnam ļaut daudz dzert ūdeni, vēlams, lai mazais šķidrumu vairāk uzņemtu dienas laikā līdz pulksten sešiem septiņiem vakarā.

Protams, tas nenozīmē, ka bērnam ir aizliegts dzert ūdeni vakaros, vienkārši mēs par katru cenu nepiedāvājam bērnam padzerties. Tāpat pirms miedziņa piedāvājam bērnam iespēju iet uz podiņa.

Taču nav noslēpums, ka pastāv dažādi viedokļi par to vai bērns būtu jāmodina nakts laikā, lai viņu varētu sēdināt uz podiņa. Mēs vairāk sliecamies teikt nē, tam īsti nav pamatojuma. Ja bērniņš naktis guļ bez autiņbiksītēm, tad vislabākais, ko varam darīt, ir nodrošināties ar mitrumu uzsūcošu paladziņu vai plēvi, kuru paklājam zem bērna gultas palaga, tāpat vienmēr, lai rezervē mums ir sausa bērna gultas veļa, kuru nepieciešamības gadījumā apmainīt.

Tāpat ir iespēja arī nakts laikā mazajam vilkt podiņmācības biksītes – tās būs ērti novelkamas un uzvelkamas, ja bērns tomēr naktī vēlēsies doties uz tualeti.

Taču uztraukumam nav pamata, ar laiku bērns būs apguvis podiņmācību un pats meklēs podiņu gan dienā, gan naktī.

Vēlēsim mums visiem lielu pacietību un, lai mazajiem podiņācības apguvējam viss izdodas!

Māmiņu Klubs

20140506104203-54768.jpg