Psiholoģe: Ievērot drošības noteikumus bērns iemācās no vecākiem!

Psiholoģe: Ievērot drošības noteikumus bērns iemācās no vecākiem!

29. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Drošības noteikumi pastāv dažādās jomās un dzīves situācijās, bet tas, kā tos iemācīsies ievērot, vai gluži pretēji – neievērot bērns, ir atkarīgs no vecākiem! Kā tieši veidojas šī izpratne, skaidro psiholoģe Diāna Zande, arī semināru pasniedzēja Māmiņu Klubā.  

To, ko aizliedz un to, ko nedrīkst, bērnam noteikti gribēsies pārbaudīt. Īpaši jau agrīnajā pusaudžu vecumā, kurā viņam vēl nav nepieciešamo prasmju, toties ir liela pārliecība par savu visvarību.

Tomēr bērna attieksme pret drošību un drošības noteikumiem kā tādiem, veidojas vēl ilgi pirms šī vecuma – jau agrā bērnībā, redzot, kā pret tiem izturas viņa vecāki. Tādēļ jau tad, kad bērniņš vēl ir mazs, vecākiem jādomā par to, vai viņi paši saprātīgi ievēro noteikumus!

"Būtiski, lai viņi to uztvertu un par to runātu kā par civilizētās dzīves sastāvdaļu. Piemēram, tad, kad bērnam mācām griezt ar nazi, viņam taču stāstām, ka tas ir ass un jābūt uzmanīgam, un arī paši tomēr esam piesardzīgi, rīkojoties ar nazi.

Ļoti svarīgi, kā vecāki kopumā ievēro dažādus drošības pasākumus. Piemēram, to, vai bērns, esot uz ielas viens pats, brauktuvi šķērsos pie zaļās gaismas nevis sarkanās, ietekmē arī tas, kā viņa tētis ievēro noteikumus, piemēram, braucot automašīnā! Vai viņš ir piesprādzējas, vai arī tā vietā saka: „Noteikumi ir domāti muļķiem, labāk piespiedīsim gāzes pedāli un brauksim ātrāk!” vai arī: „Policisti ir muļķi, ka mūs sodīja!”

Tad, ja ģimenē vecāki ievēro drošību, arī bērns to iemācās! Bērniņam vajadzētu stāstīt, ka drošības noteikumi ir tāpēc, lai mēs labāk justos un būtu droši," skaidro Diāna Zande. 

Vēl svarīgi uz jebkuriem drošības noteikumiem raudzīties reāli. Tos nav jāievēro pilnīgi burtiski, tomēr jāapzinās, to nozīmīgums! Ja vecāki to īsteno, bērnam šķitīs ļoti normāli ievērot drošību, jo viņa ģimenē tā ir pieņemts.

Tas attiecas uz pilnīgi visiem noteikumiem, kas saistīti ar drošību, jo jautājums ir par principu nevis vienu vai otru konkrētu noteikumu!

Dažkārt cilvēki apgalvo, ka viņi ir pilnīgi citādāki nekā viņu vecāki, tomēr patiesībā princips, pēc kāda viņi rīkojas dažādās situācijās, ir tieši tāds pats, tikai citā izpildījumā!

To, kas bērnam būtu jāstāsta par drošību, lasi jau drīzumā, Māmiņu Klubā!

Māmiņu Klubs

Kā tavā ģimenē tiek ievēroti dažādi drošības noteikumi? Kam pievēršat lielāko uzmanību?