Pirmās garšvielas bērna uzturā - dilles un pētersīļi

27. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra bērna dzīvē reiz pienāk brīdis, kad pēc pārtikšanas tikai no mammas piena tiek iepazītas jaunas garšas, nomēģinot te dārzeņus, te gaļu, zivis un augļus. Cik vecs bija jūsu mazulis, kad saņēma pirmo piebarojumu?

Vecākiem, domājot par bērna piebarošanu, būtu svarīgi atcerēties, ka pirmais piebarojums jāuzsāk ne ātrāk par bērna 17 nedēļu vecumu, bet ne vēlāk par 26 nedēļu vecumu.

Uztura speciāliste Svetlana Aleksejeva stāsta, ka pirmais piebarojums jāsāk ar dārzeņiem, pakāpeniski bērna ēdienkartē iekļaujot arī citas produktu grupas.  “Pēc dārzeņiem tā var būt gaļa, pēc kuras seko ogas, bet, kad bērns sasniedzis aptuveni 8 mēnešu vecumu, var mēģināt piedāvāt arī dārzeņus, sagrieztus gabalos. Lai bērns varētu izvēlēties sev tīkamākos dārzeņus, vienlaikus jāpiedāvā izvēles iespējas, piemēram, vienā reizē tas varētu būt kartupelis, ķirbis un ziedkāposts,” rekomendē speciāliste.

Svetlana Aleksejeva norāda, ka blenderētu pārtiku bērniem pieņemts piedāvāt līdz 8 mēnešu vecumam, taču šis ir ieteicamais vecums, jo jāraugās, vai šajā vecumā bērnam jau izauguši pirmie zobi: “Ja astoņu mēnešu vecumā bērnam vēl nav izšķīlušies pirmie zobi, tad blenderētus produktus uzturā var saglabāt ilgāk.”

Bieži vien, runājot par gatavošanu, vecākiem rodas jautājumi par garšvielu pievienošanu ēdienam - vai sāli pievienot, vai arī nē? Uztura speciāliste, atbildot uz šo jautājumu, iesaka sāli pievienot nevis ēdiena gatavošanas laikā, bet gan sniegt iespēju katram pašam to pēc ieskatiem pievienot jau gatavam ēdienam. Šādā variantā pastāv lielāka varbūtība, ka vajadzība pēc sāls neradīsies un ēdājs to ēdienam nemaz nepievienos. Savukārt, runājot par pārējo garšvielu pievienošanu ēdienam, Svetlana Aleksejeva iesaka sekot līdzi, lai garšvielas bērna ēdienam netiktu pievienotas pārāk agrā vecumā. “Kad bērns ir sasniedzis aptuveni 8 mēnešu vecumu, pie zivīm un sautējumiem var pievienot dilles un pētersīļus, bet pārējās garšvielas jāpievieno pakāpeniski un ar mēru,” stāsta uztura speciāliste, iesakot sākotnēji izmantot vietējos garšaugus.

Ķiploki un sīpoli ir grūti sagremojami, tāpēc tos ēdienkartē ieteicams iekļaut vien pēc gada vecuma, bet asos ēdienus ieteicams bērnam piedāvāt ne agrāk par 2 vai 3 gadu vecumu, kad bērna gremošanas trakts ir nostabilizējies.