Piena produkti mazuļa ēdienkartē. No kāda vecuma tos iekļaut?

06. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa ēdienkartei jābūt daudzveidīgai, tāpēc bērna uzturā jāiekļauj arī piena produkti. Vaicājam VCA Elite uztura speciālistei, Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektorei Annai Piskurjovai, no kāda vecuma piena produktus ieteicams iekļaut bērna uzturā.

Bērniem, īpaši tad, ja nav diagnosticēta govs piena alerģija, skābpiena produktus var piedāvāt jau no septiņu mēnešu vecuma. “Ja laikā, kad mamma zīda mazuli, bērnam ir bijusi reakcija uz govs piena olbaltumvielām, jākonsultējas ar ārstu,” norāda uztura speciāliste. Viņa uzsver, ka gadījumos, kad bērnam bijušas alerģiskas reakcijas, piena produktu ieviešana jāuzsāk ar termiski apstrādātu pienu. Ja bērnam nav bijušas alerģiskas reakcijas, no septiņu mēnešu vecuma viņam var piedāvāt Lakto bez piedevām, biezpienu, tostarp arī termiski apstrādātu.

Lielisks kalcija avots ir arī siers. “Sieru jāiekļauj bērna uzturā, taču tā daudzumu ir jākontrolē,” saka uztura speciāliste Anna Piskurjova. Izvēloties bērna ēdienkartei sieru, jādod priekšroka mazāk treknam sieram, obligāti pievēršot uzmanību tā daudzveidībai. “Cietajā sierā ir liels kalcija avots. Iekļaujot bērna ēdienkartē 20-25g cietā siera, tiek uzņemta trešā daļa no nepieciešamās kalcija dienas normas,” skaidro uztura speciāliste.

Izvēloties bērna ēdienkartei piena produktus, pārliecinies, vai tie nesatur lielā daudzumā pievienotu cukuru. Jāatceras, ka visi piena produkti jau dabiski satur piena cukuru jeb laktozi, taču tas netiek uzskaitīts kā pievienotais cukurs, savukārt, ja redzi, ka produktā uz 100g ir vairāk nekā 4g cukura, zini, ka produktam cukurs pievienots papildus.

Eksperts

Anna Piskurjova

Reģistrēta uztura speciāliste un sertificēta zīdīšanas konsultante
Anna Piskurjova Vecāku skolā