Pasaulē ierodas brālītis. Kā tam sagatavot vecāko bērnu?

Pasaulē ierodas brālītis. Kā tam sagatavot vecāko bērnu?

18. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ģimenē ienākot otram mazulim, vecāki prāto, kā izvairīties no greizsirdības jūtām, kā sagatavot mazuli pārmaiņām. Ieteikumos dalās psiholoģe Diāna Zande.

Jautājums:

Mums ir 10 mēnešus vecs mazulis un kad pasaulē nāks otrs bērniņš, viņam būs 18 mēneši. Ko mēs varam darīt, lai sagatavotu mazuli un palīdzētu viņam pieņemt māsiņu/brālīti?

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

Lai gan mazulis vēl ir mazs un 10 mēnešos kārtīgi sagatavot šim lielajam notikumam nevarēsiet, ir daudz kas, ko tomēr varat paveikt:

  • dodieties ciemos pie draugiem, kuriem ir vairāki bērni;
  • lasi un rādi bilžu grāmatas par bēbīša ierašanos pasaulē;
  • pastāsti viņam, ka mammas puncī aug jauna dzīvībiņa;
  • rādi USG attēlu un pastāsti, ka tas ir mazais bēbītis;
  • palūdz, lai mazulis iemasē Tavu punci ar pretstriju krēmu;
  • kopīgi dziediet dziesmiņas bēbītim puncī;
  • dodieties uz veikalu iegādāties nepieciešamās lietas bēbītim kopā;
  • ļauj vecākajam bērnam izvēlēties kādu rotaļlietu, apģērbu gaidāmajam mazulim.

Māmiņai jāsaprot, ka neskatoties uz jūsu pūlēm, vecākais bērns par jaunākā bērniņa ienākšanu ģimenē būs pārsteigts, apmulsis un pat var justies izsists no sliedēm. Labākā pieeja šādā gadījumā būtu sniegt tik daudz mīlestības un uzmanības, cik vien iespējams, pieņemot, ka var izpausties arī negatīvas jūtas, iekļaujot sajūtas, ka gribas, lai jaunākais ģimenes loceklis pazustu.

Tomēr neskatoties uz visu, atceries, ka Tavs mazulis ir tajā attīstības posmā, kad viņam nepieciešama pastiprināta uzmanība. Tava attieksme pret viņu radīs bērnā sajūtu, cik vērts viņš ir pats. Laiks jaunākajam bērnam tikai kopā ar Tevi nozīmē visu.

Psiholoģe iesaka atrast veidus, kā mīlēt un rūpēties par bēbīti, kas ienāks pasaulē, pārāk ilgi neatstājot novārtā bez uzmanības vecāko bērnu. Tāpat ikdienas aprūpēs pienākumus var apvienot ar abu bērniņu auklēšanu,piemēram, Tu vari dziedāt dziesmiņas vecākajam bērnam, kamēr maini autiņbiksītes jaunākajam mazulim; lasi vecākajam mazulim priekšā grāmatu, kamēr baro mazāko bērnu; rotaļājies ar vecāko bērnu, kamēr mazākais bērns guļ.

Kā Tu sagatavoji bērniņu otrās atvasītes ienākšanai ģimenē?

 

Diānas Zandes lekcija par Otrā mazuļa ienākšanu ģimenē ONLINE

Diānas Zandes lekcija par Otrā mazuļa ienākšanu ģimenē E-lekcija