Pasargā bērnu no gripas!

Pasargā bērnu no gripas!

13. Feb 2019, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējie sabiedrībā nodotie dati pauž, ka šogad kopš gripas sākuma Latvijā, tā jau ir laupījusi vairāk kā 25 cilvēku dzīvības. Informācija liecina, ka augstākā saslimstība ar gripu janvāra pēdējā nedēļā reģistrēta bērniem 5 līdz 14 gadu vecumā un līdz 4 gadu vecumam. 

2018. gadā veiktie pētījumi, kas norisinājās Jaunzēlandē un Skotijā, pierādīja, ka tie bērni, kuriem D3 vitamīna līmenis asinīs ir bijis normas robežās, tāpat kā tie mazuļi, kuri uzņēmuši šo vitamīnu papildus, ir mazāk gripas un akūtu augšējo elpceļu vīrusu skarti vai arī pārslimojuši šīs infekcijas vieglākā formā. 

Kādēļ gripa ir tieši “ziemas slimība”

Vīruss, kas izraisa gripu vislabāk “mājo” sausā un aukstā laikā. Silts un mitrs laiks tam nav labvēlīgs. Gripa “mostas”, rudenim iestājoties, un sāk izplatīties ar pirmajām aukstuma dienām, tā nonākot līdz epidēmijas uzliesmojumam. Šajā pašā gada aukstajā un, pelēkām debesīm klātajā, sezonā mūsu organisms ir novājinātāks, ar zemāku imunitāti. Tas gripai “patīk”. 

Statistika ir nepielūdzama

Tieši tāpēc bērnu vecākiem ziemas periodā ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Mazulim, uzturoties sabiedriskās vietās, bērnudārzā vai skolā, sastapt gripas un akūtu augšējo elpceļu vīrusus ir vienkārši. Statistika ir nepielūdzama – 2019. gada pirmajās nedēļās reģistrēti vairāk kā 362 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Pieaugt turpina arī slimnīcās nonākušo pacientu skaits un to slimnieku īpatsvars, kuriem konstatēta diagnoze – gripas izraisīta pneimonija. Atsaucoties uz mediju telpā nonākušo informāciju, visaugstākie saslimstības rādītāji ar  akūtu augšējo elpceļu vīrusu, pneimoniju un gripu reģistrēti bērniem vecumā no 0 līdz 14 gadiem. 
2019. gada pirmajās nedēļās, gripas dēļ, bērni kavējuši skolu un pirmsskolas izglītības iestādes par 61% vairāk kā tas bija pagājušajā gripas sezonā. Tas apliecina, ka ar katru gadu saslimušo skaits un intensitāte pieaug.

Pētījumi, kas pierāda D vitamīna nepieciešamību

Vienā no visu laiku lielākajiem pētījumiem, kas publicēts MBJ (British Medicine Journal), tika pierādīts, ka noteikts D vitamīna līmenis asinīs spēj aizsargāt organismu pret akūtām elpceļu infekcijām, tai skaitā, arī gripu. Pētījumā piedalījās vairāk kā 11 tūkstoši dalībnieku, ieskaitot bērnus. Tika konstatēts, ka kritisks D vitamīna līmenis (zemāks par 10 ng/ml) asinīs ir saistīts ar lielāku risku, saslimt ar akūtu augšējo elpceļu vīrusu infekciju un gripu. Zinātnieku komanda secināja, ka paaugstinot D vitamīna līmeni organismā, pastāv iespējamība novērst elpceļu un gripas infekcijas iedarbību vairāk kā uz pusi.

Citā pētījumā, kas veikts Japānā piedalījās 167 bērni vecumā no 6 - 15 gadiem. Bērni tika sadalīti divās grupās - vieni ik dienu uzņēma D3 vitamīnu (1200 starptautiskās vienības). Otra bija placebo grupa. Pētījumā tika secināts, ka tiem bērniem, kas D vitamīnu uzņēma papildus, risks saslimt ar elpceļu infekcijām un gripu mazinājās par 40%. Savukārt, placebo grupai šis saslimšanas risks palielinājās par 64%. 

Kā uzņemt bērnam nepieciešamo D vitamīna daudzumu

Veselības nozares speciālisti vienprātīgi atzīst, ka D vitamīns bērnam papildus ir jāuzņem visu gadu. Saules staru lutinātajā laikā, ja netiek izmantots krēms ar aizsardzību pret ultravioletajiem stariem, to var mēģināt uzņemt ar saulītes palīdzību. Tāpat kā citus vitamīnus, arī D vitamīnu var uzņemt ar ēdienu, piem., lai nodrošinātu 400 starptautiskās vienības lielu D3 vitamīna devu ir jāapēd vismaz 100 grami laša vai 200 grami tunča eļļā vai 20 olu dzeltenumi. Taču lielākoties papildus D vitamīna uzņemšanai tiek izmantoti uztura bagātinātāji. 

Latvijas aptiekās D3 vitamīnu var iegādāties gan kā medikamentu, gan kā uztura bagātinātāju. 
Atšķirība šajos produktos, galvenokārt, ir tajā, kā konkrēto produktu mūsu tirgū ir reģistrējis ražotājs, jo D3 vitamīna jeb holekalciferola forma pārsvarā ir identiska. 

Vitamīna D3 uztura bagātinātāji ir pieejami tablešu, kapsulu, pilienu un arī izsmidzināma spreja formā, kas mūsu tirgū ir parādījusies nesen. Izsmidzināma tipa uztura bagātinātājus, kas apiet kuņģa-zarnu traktu jeb uzsūcas caur mutes gļotādu, ārsti un medicīnas speciālisti saviem pacientiem iesaka arvien biežāk. Iemesls ir izsmidzināmā vitamīna uzsūkšanās efektivitāte. D3 vitamīns tiek ātri un efektīvi absorbēts ar bukālās mukozas jeb mutes gļotādas palīdzību. D3 vitamīns nonāk neskaitāmajos kapilāriņos un asins vados, kas atrodas tuvu klājējaudu virsmai un tālāk ar asins cirkulācijas sistēmas palīdzību tiek transportēts tālāk organismā. Ir zinātniski pierādīts, ka D3 vitamīna uzsūkšanās mutes dobumā ir efektīvāks vitamīna izmantošanas veids. 

LYLsunD3 – izsmidzināms D3 vitamīns ar pierādītu efektivitāti

Dati, kas apkopo Latvijas aptiekās pārdoto preču klāstu, uzrāda, ka 2018. gadā uztura bagātinātājs LYLsunD3 ir bijis pirktākais bezrecepšu D3 vitamīns izsmidzināma spreja formā. Vērsāmies pie zīmola LYL love your life® pārstāves Munises Lambertes ar lūgumu izskaidrot, kāpēc tieši šis D3 vitamīns māmiņām ar mazākiem un lielākiem bērniem varētu būt ieteicams.
“Pirmkārt, uzsvēršu, ka LYLsunD3 ir dabisks D3 vitamīns. Tā šķidrā konsistence, ko iesmidzina zem mēles vai vaiga iekšpusē, garantē momentānu vitamīna uzsūkšanos organismā. Salīdzinot ar D3 vitamīnu kapsulās, tabletēs vai pilienos, vitamīns izsmidzināmā formā uzsūcas līdz pat 95% efektīvāk. 

Nenoliedzami, to arī ir ērtāk lietot – bērnam nav jānorij kapsula vai jāgaida, kamēr kāds no vecākiem iepilinās n-tās piles. Te pietiek ar vienu spreja pūtienu, kas nodrošina 2000 starptautiskās vienības lielu D3 vitamīna devu. 
LYLsunD3 ir bagātināts ar apelsīnu garšu – tam nav nepatīkamās eļļas pēcgaršas. Kā arī sastāvā ir mutes un zobu veselībai tik nepieciešamais ksilīts. 

Manuprāt, LYLsunD3 ir ideāla izvēle, kas nodrošinās D3 vitamīna papildus uzņemšanu bez asarām un ar prieku”, tā vecākus uzmundrina Munise Lamberte.

Plašāka informācija: www.lyl.eu

Rakstā izmantotie avoti:

https://spkc.gov.lv/upload/Infekcijas%20slimības/Bileteni/2019/eb_gripa_2019_gada_05_nedela.pdf

https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/02/study-confirms-vitamin-d-protects-against-cold-and-flu/

https://grassrootshealth.net/blog/vitamin-d-prevent-flu-epidemic/

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Raksts tapis sadarbībā ar farmācijas zīmolu LYL love your life®