Par bērna ādu jārūpējas arī tad, ja laukā nav sals

15. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan šī ziema mūs nelutina ar sniegu un lielu salu, par ādas aizsardzību tomēr nedrīkst aizmirst.

Ziemas pēdējos gados ir lietainas, vējainas, ar slapju sniegu, un šāds klimats visbiežāk veicina ādas sausināšanas efektu. To veicina arī kontrastainās temperatūras mājoklī, bērnudārzā vai skolā un ārā, jo, ejot laukā, visbiežāk neapsegtas ir ausis, kakls vai pirkstu gali, kas arī pirmie saskaras ar lielajām temperatūras pārmaiņām.

Kā norāda dermatoloģe Sanita Žīgure, lai saudzētu ādu, nereti tieši pirms došanās ārā uz ādas tiek uzklāts krēms, taču tas var radīt arī pretēju efektu. “Ja laukā ir +5 - +10 grādi, tas nekas, ja pēc krēma uzlikšanas bērns skrien ārā, bet, ja temperatūra ārā ir ap nulli, vēsajā un lietainajā laikā pēc krēma uzklāšanas taukainā kārta palīdzēs salam vairāk pievilkties pie ādas un tas dos nevis labu, bet gan pilnīgi pretēju efektu,” teic ārste.

Kādas pazīmes liecina, ka sals ietekmējis bērna ādu

Ja bērns ilgāku laiku atradies ārā, par to, ka viņa ādu ietekmējis sals, var liecināt sārti vaigu gali ienākot telpā. “Ienākot siltumā, pēc vēsa gaisa paplašinās asinsvadi, un šī iemesla dēļ kādu laiku var būt ādas sārtums. Kad temperatūra izlīdzinās, atkal tiek atgūta normāla sejas krāsa,” saka Sanita Žīgure. Viņa gan piebilst, ka gadījumos, ja cilvēks sejas ādu ir apsaldējis, vaigi var kļūt sausi, lobīties āda, tāpat arī plaisā un ir sausa lūpu āda. 

Šajos gadījumos vislielākās problēmas ir, ja bērns mēģina sev palīdzēt un viņš cenšas traucējošo sauso lūpu ādu nolobīt, noplēst vai arī nolaizīt ar mēli. Šajās reizēs ap lūpām var veidoties sarkans loks. Tiesa, sarkanais loks var parādīties arī nervozēšanas ietekmē, kad bērnam uztraukuma rezultātā ir parādījusies jauna mīmika un viņš laiza lūpas.

Lai sausai ādai palīdzētu, ieteicams vadīties pēc pašas ādas, kura pateiks priekšā, cik bieži tai uzklāt kopjošu krēmu, savukārt lūpu gadījumā krēms jāuzklāj arī laikā, kad nav aktīvu kustību, tāpat arī pirms gulētiešanas.

Izvēloties krēmu, ieteicams ņemt vērā ādas struktūru, ārā valdošo gadalaiku, izvēloties krēmus bez smaržvielām, jo tās ādai būs papildu slogs.