Nesteidzies! Noskaidro, kā samazināt savu ikdienas steigu un izbaudīt laiku kopā ar bērnu

Nesteidzies! Noskaidro, kā samazināt savu ikdienas steigu un izbaudīt laiku kopā ar bērnu

02. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Darbs – mājas - darbs. Mēs pastāvīgi kaut ko plānojam un steidzamies, cenšoties paveikt aizvien vairāk uzdevumu no savu darāmo darbu saraksta, taču visam nekad nepietiek laika. Varbūt beidzot ir laiks apstāties?

Ir sestdienas rīts. Tu pamosties bez modinātāja signāla, lēnām dodies uz virtuvi, prātojot, ko ēdīsi brokastīs. Jūs kopīgi pagatavojat brokastis, veltot šim procesam visu savu uzmanību. Vēlāk tu nododies aktivitātēm, kas tev patīk. Bērni rotaļājas, un tu neuzraugi viņu darbošanos. Protams, tu pārliecinies, ka viņi ir drošībā, taču ļauj viņiem pašiem izvēlēties, kā pavadīt savu laiku. Varbūt istabas vidū uzbūvēt cietoksni? Varbūt spēlēt ēnu teātri? Pārtrauc bērniem dot ieteikumus rotaļām, tāpat arī nedomā par uzkopšanas darbiem vai to, kas tev vēl jāpaveic, lai sagatavotos pirmdienai. Esi šeit un tagad, palēnini savu ātrumu!

Lēnāk nenozīmē sliktāk

Būdami vecāki, mēs vēlamies saviem bērniem nodrošināt labu nākotni, tāpēc pastāvīgi ieguldām viņu attīstībā. Mēs viņus vedam uz dažādiem pulciņiem un treniņiem, līdz pēdējai minūtei cenšamies aizpildīt viņu brīvo laiku, uzskatot, ka tas viss ir tikai viņu labā. Vai tā tiešām ir? Domājot par nākotni, mēs aizmirstam tagadni.

“Slow parenting” jeb lēnā pieeja audzināšanai mudina vecākus samazināt tempu, lai pārtrauktu uz bērniem izdarīt spiedienu, cenšoties viņu labā paveikt maksimumu. Tas varbūt izklausās ļoti triviāli, taču ļauj bērniem būt bērniem, jo ikdiena nav izplānota līdz pēdējai minūtei, tā neļaujot bērnam kaut uz mirkli atpūsties. Brīvais laiks ir ārkārtīgi svarīgs. Pavadiet to kopā, bet ļauj bērniem vienlaikus būt arī patstāvīgiem. Kad redzi bērnus rotaļājoties, nestāsti, kas viņiem ir jādara! Nesniedz viņiem norādījumus, kad viņi rotaļājas ar spēļu klucīšiem. Ļauj tiem darboties pēc saviem ieskatiem un pašiem izlemt, ko darīt. Ļauj viņiem pašiem atrast aktivitātes, kas aizrauj, un meklēt risinājumus dažādām situācijām. Tev šķiet, ka viss notiek pārāk lēni? Citi to paveic ātrāk? Vai tiešām svarīgākais ir būt pirmajam? Dod savai meitai vai dēlam iespēju atklāt pasauli savā tempā un gūt pašiem savu pieredzi. Vai viņi kļūdīsies? Visticamāk. Tomēr kļūdoties viņi gūs daudz atziņu. Ļauj saviem bērniem kļūdīties - tev nav jābūt viszinošajam paraugam. Tāds neeksistē!

“Slow parenting” mērķis ir mainīt to, kā vecāki uztver viens otru, un panākt, lai mēs pārtraucam uz visu raudzīties caur prizmu, kur galvenais ir lielīties ar jauniem sasniegumiem – gan saviem, gan bērnu. Tā vietā, lai pastāvīgi skatītos nākotnē un veltītu visu savu enerģiju, dzenoties pēc nesasniedzamiem ideāliem, koncentrējies uz to, lai būtu šeit un tagad. Ļauj mazajām ikdienas lietām padarīt tevi laimīgu. Malko nesteidzīgi kafiju, vērojot, kā rotaļājas bērni. Nesteidzini viņus - tavs mērķis nav ātrāk nonākt galamērķī.

Tev nav jādzīvo pēc grafika

“Šodien man obligāti jāiet ātrāk projām no darba, pirms izņemu bērnu no dārziņa, vēl jāpagūst nopirkt pārtika. Mums būs pusstunda, lai paēstu vakariņas, un tad pagūsim uz baseinu. Rīt ir Toma dzimšanas diena, vai es jau nopirku dāvanu? Trešdien man jābūt skolā uz koncertu, bet vēl jāizdomā, ko darīt ar dažiem pasūtījumiem.” Šādas domas pastāvīgi riņķo vecāku prātā. Kā tas saskan ar “slow parenting” ideju? Pirmkārt, iemācies atlaist gāzes pedāli! Pasaule neapstāsies, ja šovakar vakariņās ēdīsiet vienkāršas sviestmaizes nevis maizītes, kas izskatās pēc šefpavāra meistardarba. Tā vietā, lai steigtos no vienas vietas uz otru, samaziniet ātrumu un dodieties uz parku. Ja vēlies, atļaujies pavadīt pēcpusdienu uz dīvāna.  Tev nav spēka rotaļāties kopā? Ļauj bērnam spēlēties vienam un ļauj viņam arī nedaudz pagarlaikoties.

Mūsdienu pasaulē visi kaut kur steidzas un pastāvīgi izjūt spiedienu būt aizvien labākiem, tāpēc ir grūti samazināt ātrumu, taču tas ir tā vērts. Tas liks jums būt mierīgākiem vecākiem, kuri pastāvīgi nedomā par to, ka ir kaut ko nokavējuši vai arī nav paguvuši visu izdarīt.  Jo vairāk mums rūp tas, lai nepieviltu citus, jo lielāka ir mūsu neapmierinātība, kad tas neizdodas. Ja mēs būsim laimīgi, arī mūsu bērni būs laimīgāki. Sniedz saviem bērniem iespēju dzīvot pasaulē, kurā neseko uzdevums pēc uzdevuma no saullēkta līdz saulrietam. Uzticies sev un bērnam, jo tas ir labākais ieguldījums viņa nākotnē!