Lieldienu meistarklase: gatavojam veselīgu majonēzi

06. Apr 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lieldienas ir īpaši svētki daudzās ģimenēs, arī divu meitu māmiņa un žurnāla "Četras sezonas" galvenā redaktore un vairāku pavārgrāmatu autore Signe Meirāne, kuras sirds lieta ir gardu ēdienu gatavošana, atzīst, ka Lieldienas ir ļoti gaidīti svētki viņas ģimenē – vienmēr tiekot krāsotas olas un baudītas vēlās brokastis.

Kā atklāj divu bērnu māmiņa Signe, svētki ir jāsvin, jo tā ir iespēja pabūt kopā, iemācīties tradīcijas un pat tad, ja ģimene neiet šūpoties, olu krāsošana ir obligāta. 

Protams, mēs varam izvēlēties nesvinēt svētkus, taču tā mēs visticamāk saviem bērniem laupām iespēju izjust to, ko nozīmē svētki.

Lieldienu zaķa ierašanās Signes meitiņām ir ļoti nozīmīgs notikums Lieldienu rītā, bez tā nekas nenotiek.

Tā kā māmiņa Signe ar aizrautību gatavo dažādus ēdienus un rada jaunas receptes, viņa labprāt Lieldienu maltīti gatavo pati. Tā kā Lieldienās tiek ēstas daudz olas, ir jāizdomā, kas tāds, lai tās varētu gardi notiesāt. Olas ļoti labi iet kopā ar majonēzi. Tomēr piekritīsit, ka lielākoties veikalā iegādājamās majonēzes satur pārāk daudz nevajadzīgu vielu, tāpēc Signe majonēzi vienmēr gatavo pati. Viena no sastāvdaļām, kura ir mājās gatavotā majonēzē ir jēla ola. 

Mājās gatavota majonēze

1 olas dzeltenums

1 – ½ tejkarote sinepju

100 – 120 ml vīnogu kauliņu eļļa

citronu sula vai baltvīna etiķis

šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Tātad, lai pagatavotu majonēzi vienai maltītei, ir nepieciešams viens vistu olas dzeltenums, tējkarotīte vai pusotra sinepju, šķipsniņa sāls, nedaudz citronu sulas vai baltvīna etiķa un aptuveni 100 līdz 125 mililitri neitrālas eļļas. 

Viens no noslēpumiem, kas liek mājās gatavotai majonēzei iegūt nepieciešamo konsistenci, ir pareiza un vienmērīga putošana, jo nedrīkst ļaut olas dzeltenumam atslāņoties. Lai tas izdotos labi, vēlams, lai būtu kāds, kurš palīdz vienmērīgi pievienot eļļu. Ja darām to vienas, varam mēģināt izmantot blenderi, kurš darbojas ļoti lēnā režīmā. Beigās pievienojam nedaudz svaigi spiestu citrona sulu. 

Ja esam pagatavojuši mazliet vairāk majonezes nekā spējam apēst, varam to kādu laiku uzglabāt ledusskapī. 

Lai varētu nogaršot majonēzi, vispirms ir jālūko, cik raibas ir padevušās Lieldienu olas. Un tad atliek noskaidrot, kurai ir stiprākā Lieldienu ola.

Mēdz teikt, kuram Lieldienu ola izrādās stiprākā, būšot visu atlikušo gadu ļoti laba veselība. Lai tā būtu, jo tā nepieciešama gan maziem, gan lieliem. Un pēc kārtīgas olu kaujas, katrs droši drīkst notiesāt savu olu, iespējams kopā ar mājās gatavotu majonēzi.  

Baudīsim šo dienu, priecāsimies, svinēsim svētkus, jo līdz ar šiem svētkiem pie mums ir atgriezies pavasaris!

Māmiņu Klubs