Latvijā bērniem alerģija visbiežāk ir no piena, olām un kviešiem

11. Dec 2018, 00:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās par dažādām alerģijām dzirdam aizvien biežāk, tāpēc arī tas ir viens no pirmajiem iemesliem, kas nāk prātā, redzot, ka bērnam uz ādas ir izsitumi, vai arī radušās problēmas ar vēdera izeju. Kopā ar speciālistu noskaidrosim, vai tiešām vienmēr vainojama ir alerģija un kā rīkoties gadījumā, lai par to pārliecinātos.

Alergoloģe Dace Kārliņa stāsta, ka pirmie simptomi, kas norāda uz alerģiju, ir ādas reakcija, kā arī izmainīta vēdera izeja. Viņa norāda, ka vecākiem nepieciešams sekot līdzi bērna vēdera izejai, pievēršot uzmanību tam, vai tā bērnam nesagādā mokas un ir regulāra. Tajā pašā laikā kā viens no alerģijas simptomiem var būt arī ilgstošs klepus vai aizlikts deguns un trokšņi plaušās.

Alerģijas simptomi bērnam:

  • Ādas reakcija - sausi, sārti pleķi, nieze;
  • Izmainīta vēdera izeja;
  • Aizlikts deguns, klepus.

Speciāliste uzsver, ka ne vienmēr pie ādas sausuma, apsārtumiem vai niezes ir vainojama pārtikas produktu alerģija, jo tikpat labi pie vainas var būt apģērba mazgāšanas līdzekļi, mīļmantiņa, kas ir vakaru tiek pielikta pie bērna ādas, vai arī apģērbs, kas ir, iespējams, pārāk raupjš un noberž bērna ādu. “Ir neskaitāmi iemesli, kas var radīt ādas sausumu, tikpat labi tie var būt arī mammas uzturā lietoti vitamīni,” skaidro D. Kārkliņa.

Latvijā pārtikas alerģiju bērniem visbiežāk izraisa piens, olas un kvieši. Tāpēc gadījumos, kad bērnam ir radušās ādas problēmas vai arī, pārtiekot no mammas piena, mazulis slikti pieņemās svarā, mammai visbiežāk tiek ieteikts no sava uztura izslēgt tieši šos trīs produktus. Bieži vien māmiņām rodas jautājums, uz cik ilgu laiku kāds no produktiem ir jāizslēdz no sava uztura, lai piefiksētu alerģiskās reakcijas, tāpēc alergoloģe skaidro, ka ieteicams produktu no sava uztura izslēgt uz 2 - 6 nedēļām. Dace Kārkliņa: “Ja šajā laikā nav novērojama stāvokļa uzlabošanās, konkrētie produkti nav vainojami pie alerģiskajām izpausmēm,” piebilstot, ka tieši laiks, kamēr bērniņš pārtiek no mammas piena, ir vispateicīgākais, lai bērns iedraudzētos ar alerģiskajiem produktiem.

Gadījumā, ja mamma nav gatava savā uzturā atteikties no kāda alerģiskā produkta, var izmantot arī speciālus maisījumus. Tos mazuļiem iesaka lietot arī smagāku alerģiju gadījumā, kad, piemēram, no mammas uztura būtu pilnībā jāizslēdz olbaltumvielas.

Situācijās, kad ir radušās aizdomas par bērna alerģiju uz kādu no produktiem, barojot bērniņu ar krūti, mammai ļoti uzmanīgi jāseko līdzi visu savā uzturā lietoto produktu sastāvam.