Ko darīt, ja uz bērna zobiņiem parādās aplikums un citādāka pigmentācija?

Ko darīt, ja uz bērna zobiņiem parādās aplikums un citādāka pigmentācija?

05. Dec 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen jums piedāvājām iespēju uzdot jautājumus par bērnu zobiņu veselību zobārstam. Klāt laiks rast atbildes uz šiem jautājumiem!

JAUTĀJUMS NO mommy9

Paldies, ļoti aktuāla tēma! Mazajam 1,7 gadi un zobiņiem sāk veidoties pelēcīgs aplikums. Sākām cītīgāk tīrīt, nedaudz pat varēja nokasīt un kļuva nedaudz baltāki. Higiēnists neko nedarīja un ieteica vnk regulāri tīrīt, jo tas esot no ēdiena un jāuztraucas nav. Mēnesi vēlāk jau atkal ir novērojams aplikuma "uzbrukums", ko tik vienkārši vairs nevar dabūt nost un paliek spēcīgāks, ieskaitot, ka tīrām 2x dienā. Ko varētu ieteikt, kā ar to cīnīties, lai nebojātu zobus tālāk un arī lai izskatās higiēniskāk. Neko īpašu nedzeram, neēdam. No kā vispār kas tāds rodas, jo ir zināmas mammas, kas vēl šajā vecumā nepievērš īpašu uzmanību zobu kopšanai, bet bērnam zobi balti?

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Pirmkārt zobu aplikums, kas rodas no ēdiena, ir visbīstamākais zobu veselībai – tur izgulsnējas ogļhidrāti, baktērijas. Baktērijas patērē ogļhidrātus un ražo skābi, kas bojā zobus – tā zobi zem aplikuma sāk bojāties. Iesaku tomēr veikt profesionālu mutes dobuma higiēnu, jo aplikums ar laiku mazliet sāk mineralizēties, paliek mazliet cietāks un tad to ar birsti tik viegli noņemt nevar. Neko īpašu neēdam un nedzeram – ogļhidrātus satur gandrīz ikviens mūsu ikdienas pārtikas produkts, svaigi spiestās sulas ar biezumiem, piena produkti ar augstu tauku saturu, bulciņas, čipši  utt.Un bērna ēšanas paradumi – vai ē dpa nakti, vai dzer saldās pudeles ? šajā vecumā no pudeles un nakts ēdienreizēm noteikti jāatvadās. Pudeles saturam jāpāriet uz snīpīškrūzēm. Un galvenais – zobi pareizi jātīra 2 reizes dienā ar fluorīdu saturošu un vecumam atbilstošu zobu pastu un zobu birsti. No rīta tīra pēc ēšanas, vakarā pēc pēdējās ēdienreizes un tad vairs neko neēd un, ja gribas dzert, tad dzer tikai ūdeni.

JAUTĀJUMS NO jasmiina_2012

Labdien! Manam dēlam 2.4 gadiņi un iznākuši jau visi 20 zobi. Katru vakaru tīru, bet, protams, pilnīgi pareizi tīrīt neļauj un pamanīju, ka uz zobiņiem jau izveidojies mazliet iedzeltens aplikums pie smaganām. Ko varat ieteikt? Baidos, ka zobārsta/higiēnista vest nav vērts, jo neko neļaus darīt tāpat.

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Neesiet tik kategoriska, ka neko neļaus darīt – meklējiet zobārstu un zobu higiēnistu, kas strādā tieši ar bērniem. Profesionāli zobu aplikumu var noņemt tikai šie speciālisti, bet, ja aplikums ir ar aci redzams, tad tīrīšanas tehnikā ir nepilnības, jo pareizi tīrot, zobu aplikums tiek noņemts. Un jātīra 2 reizes dienā – no rīta pēc ēšanas un vakarā pēc pēdējās ēdienreizes. Tad neko vairs neēd un dzer tikai tīru ūdeni.

JAUTĀJUMS NO vilov

Mums pirmie zobiņi palika strīpaini pelēki, bijām pie higiēnistes, teica, ka tas no dzelzs. Beidzām lietot, pēc nedēļas zobiņi balti. Ko mums darīt, lai dzelzi uzņemtu, jo mums pazems ferritīns, es devu ar tēju kopā, lai dzer, jo savādāk nedzer. Ko darīt, lai zobiņi nekrāsotos? Mums 1.5 gadi.

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Šķīdināt dzelzi saturošu produktu, piemēram, sulā un dzert caur salmiņu. Tad saskares virsma ar zobiem mazāka un mazāks iekrāsošanās risks

JAUTĀJUMS NO dagnusis

Uz priekšējā zobiņa balts aplikums, bijām pie higiēnista, teica ka neko nedarīs, jo bērns sabīsies, meita negribēja muti vērt vaļā.. kā darīt? Mājas apstākļos var notīrīt..?
Paldies!

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Silti iesaku atrast higiēnistu vai zobārstu, kas strādā tieši ar bērniem. Ticiet man – tie spēj sarunāt pat ar ļoti lielām personībām. Zobu aplikumu vispareizāk un pilnīgāk var notīrīt tikai profesionālis

Vairāk par zobu veselību: www.tīrizobi.lv

Kampaņu par mutes dobuma veselību un tīriem zobiem bērniem - „Man ir tīri zobi” organizē Veselības Ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs

20141120130453-51477.jpg

20141126093958-81043.jpg

.