Kas bērnam noteikti jāpastāsta pirms ceļojuma?

Kas bērnam noteikti jāpastāsta pirms ceļojuma?

02. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

pixabay.com

Laužot stereotipus par to, ka ceļošana ar bērniem sagādā vairāk grūtību nekā prieka, ģimenes arvien biežāk izlemj atpūsties kopā ar mazajiem. Lai izbraukums ar bērniem norisinātos veiksmīgi, būtiski jau laikus parūpēties ne tikai par līdzi ņemamām lietām, bet arī atbilstoši sagatavot bērnu ceļojumam. Kas bērnam būtu jāzina par gaidāmo ceļojumu, stāsta ceļojumu organizatora „Kidy Tour” pārdošanas vadītāja Margarita Šteimaka.

Sagatavošanās – vēl mājās esot 

Ne visi bērni viegli pielāgojas vides maiņai, tāpēc jutīgus vai nedaudz noslēgtākus bērnus ir svarīgi jau laikus pieradināt pie domas par gaidāmo ceļojumu. Stāsti par kopīgi pavadīto laiku, gaidāmajiem piedzīvojumiem un atpūtu pie jūras palīdzēs bērnu ieinteresēt, kā arī iepazīstinās ar ceļojuma plānu.

Pat ar gadu vecu bērnu varat apsēsties un aplūkot to vietu bildes, kuras plānojat apmeklēt, mēģināt sakrāmēt ceļasomā vajadzīgās lietas, izvēlēties rotaļlietas vai grāmatas, kuras ņemsiet līdzi ceļojumā – tas ne tikai ļaus mazajam noskaņoties ceļojumam, bet arī radīt pozitīvu skatījumu uz gaidāmajiem notikumiem.  

Lidojums un cilvēku burzma – kā sagatavoties?

Neatkarīgi no bērna vecuma, lidojums ar lidmašīnu bērniem bieži vien izraisa uzbudināmību, satraukumu un citas nepatīkamas sajūtas. To var ietekmēt vides maiņa, cilvēku burzma, ierobežota kustību brīvība un arī pašu vecāku stress. Tāpēc vēl pirms paša lidojuma vajadzētu parunāt ar bērnu, iepazīstināt ar gaidāmajiem ceļojuma apstākļiem, vidi un uzvedības noteikumiem.

Ja lidojums ilgst vairākas stundas vai pat ilgāk, bieži vien bērnu neapmierinātību izraisa garlaicība. Tādā gadījumā svarīgi līdzi paņemt bērnam vēl neapnikušas vai pilnīgi jaunas rotaļlietas, parūpēties par mūzikas vai pasaku ierakstiem.

Uzvedības noteikumi un drošība

Dodoties uz siltajām zemēm, piemēram, tik iecienīto Turciju, lielāko daļu atvaļinājuma pavadām, baudot saules peldes un plunčājoties jūrā vai baseinā. Taču svarīgi neaizmirst, ka, atpūšoties kopā ar bērniem, uzturēšanās laiku atklātā saulē vajadzētu ierobežot. Svarīgi arī bērnam arvien atgādināt, ka jānēsā cepure un jādzer pietiekami daudz šķidruma. Tomēr par bērnu veselību, pirmkārt, jārūpējas vecākiem, kuriem jāvēro, vai bērns uzņem pietiekami daudz šķidruma.  

Vecākiem arī būtu svarīgi izskaidrot noteikumus par atrašanos pie ūdens, lai bērns zinātu, kā jāuzvedas, un būtu drošībā. Svarīgi, lai bērns saprastu, ka vienam brist jūrā vai baseinā nav droši. Vienojieties, ka bērns, kad vēlēsies atvēsināties, paziņos par to pieaugušajiem un aicinās kādu līdzi.

Baseins – ne tikai izklaižu, bet arī bīstamības zona

Pie viesnīcām ierīkotie baseini bieži vien ir pielāgoti ne vien pieaugušajiem, bet arī mazajiem, tāpēc tur parasti pulcējas liels skaits atpūtnieku. Jautri pavadot laiku ūdenī, bērni parasti aizraujas, un pāri baseina malām izšļakstās daudz ūdens, tāpēc rodas risks paslīdēt un savainoties.

Lai gan viesnīcās kārtību un drošību parasti uztur uzraugi, svarīgi jau iepriekš ar bērnu vienoties, ka baseina teritorijā nedrīkst skraidīt un ūdenī jāuzvedas uzmanīgi. Tas palīdzēs izvairīties no pēkšņām traumām atvaļinājuma laikā un sniegs drošības sajūtu gan vecākiem, gan bērniem.

Vienojieties par tikšanās vietu

Ļaužu pilnās pludmalēs bērni mēdz ātri zaudēt orientēšanās spējas un noklīst. Labāk jau laicīgi novērst šādu iespējamību, nekā vēlāk meklēt noklīdušu bērnu. Pirmais, ko vajadzētu izdarīt, atnākot uz pludmali – parādīt bērnam no tāluma labi redzamu un jums pazīstamu tikšanās vietu, kur viņš varētu doties, ja netīšām noklīstu. Tā var būt kāda netālu esoša izkārtne, neparasta izskata koks vai pārģērbšanās kabīne. Vienkārša, bet ļoti iedarbīga metode – mazam bērnam uzlikt aproci vai piekariņu ar viņa vārdu un vecāku telefona numuru.

Ne mazāk svarīgi, lai bērns iegaumētu arī viesnīcas darbinieku apģērbu un gadījumā, ja sanāk noklīst viesnīcas teritorijā, droši vērstos pie tiem pēc palīdzības. Tāpēc uzreiz pēc ierašanās viesnīcā apsēdieties kopā ar bērnu un apspriediet, kā rīkoties, ja gadās noklīst. Tad gan bērns, gan jūs būsiet droši, ka apmaldīšanās gadījumā bērns nekritīs izmisumā.