Karstais laiks. Kā palīdzēt bērnam šajā laikā vieglāk aizmigt?

Karstais laiks. Kā palīdzēt bērnam šajā laikā vieglāk aizmigt?

16. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šovasar par silto dienu trūkumu sūdzēties nevaram. Kāds par to ir priecīgs, kāds mazāk. Daudziem karstais laiks arī naktīs var ietekmēt miega kvalitāti, jo sevišķi tas attiecināms uz bērniem.

Viens no variantiem, kā izlīdzēties, ir izmantot gaisa kondicionētājus, taču ir arī citi triki, kas palīdzēs mazināt temperatūru telpā, lai miegs būtu saldāks.

Turiet aizvērtus logus. Dienas laikā turiet aizvērtus logus, lai mājoklī neiekļūtu karstais gaiss. Protams, ir liels kārdinājums atvērt logu, jo šķiet, ka tādējādi telpā kļūs nedaudz vēsāks, taču tā nav tiesa, jo karstākajā dienas laikā gaiss laukā ir daudz siltāks nekā telpās.

Turi aizvērtus aizkarus, it īpaši telpās, kurās iespīd tieši saules stari. Saules stari telpu sasildīs, taču, ja aizkari būs aizvērti, gaiss telpā tik ļoti neuzkarsīs.

Vanno bērnu pirms gulētiešanas vēsākā vannā. Ierasts, ka bērnu pirms gulētiešanas parasti novanno, jo tas veicina miedziņu. Vannošanas rituālu vasarā nevajag atcelt, taču ieteikums karstajā laikā nedaudz samazināt vanniņas ūdens temperatūru!

Izmanto ventilatoru. Ventilators palīdzēs telpā radīt gaisa plūsmu. Lai pazeminātu telpā temperatūru, ventilatora priekšā vari novietot pudeli ar sasalušu ūdeni, jo tas radīs telpā vēsāka gaisa plūsmu. Lietojot ventilatoru, atceries, ka gan ventilatoram, gan tā vadam jāatrodas bērnam nepieejamā vietā. Ja satraucies, ka ventilatora troksnis traucēs bērniņam iemigt, zini, ka bērni pie šīs skaņas ātri pierod.

Velc pēc iespējas mazāk drēbju. Karstajā laikā centies mazuli ģērbt pēc iespējas mazāk drēbēs. Bēbītis var gulēt tikai autiņbiksītēs.

Ja bērniņš ir ļoti satraukts un karstums viņam izraisījis lielu diskomfortu, vari viņam pie pieres pielikt vēsu, samitrinātu dvielīti. Tas palīdzēs bērnam justies komfortablāk.

Regulāri dod bērnam padzerties. Karstā laikā ir ļoti viegli dehidrēties, tāpēc ļauj bērnam regulāri padzerties, arī naktī, ja viņš vēlas. Turi gultas tuvumā vienmēr pudeli vai krūzi ar ūdeni.

Izvairies no mitrumizturīgajiem palagiem. Šie paladziņi, kuri paredzēti, lai izvairītos no matrača saslapināšanas “negadījumu” reizēs, nereti veicina svīšanu. Tāpēc karstajā laikā meklē citas iespējas, kā pasargāt gultas matraci no noplūdēm. Piemēram, uz matrača zem palaga vari uzklāt dvieli, papildu paladziņu.

Palīdzi bērnam nomierināties. Ja bērns ir par kaut ko satraukts, raud, viņam karstuma dēļ iemigt būs vēl grūtāk, tāpēc meklē iespējas, kā nomierināt bērniņu. Dziedi, runājies ar viņu, dāvā bērnam glāstus, lai viņš nomierinātos un varētu vieglāk iemigt.