Kāpēc ir tik svarīgi lasīt bērnam priekšā?

Kāpēc ir tik svarīgi lasīt bērnam priekšā?

21. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai Tu lasi bērniem priekšā grāmatas? Ja vēl nē, jo gaidi, kad mazais paaugsies, tad zini, ka grāmatas var bērniņam lasīt priekšā jau no brīža, kad viņš vēl tikai mīt tavā puncī, vēl pirms mazulis sasniedzis gada vecumu.

Protams, dažkārt no vecākiem var dzirdēt apjukušus jautājumus – kāpēc lasīt bērnam priekšā, ja viņš, kā varētu šķist, vēl neko no dzirdētā nesaprot? Lūk, atbildes un 5 iemesli, kāpēc vajag lasīt priekšā!

Lasīšana paplašina vārdu krājumu

Protams, bērniņš līdz gada vecumam vēl varētu šķist pasīvs, taču patiesībā viņš gluži kā sūklis absorbē dzirdētos vārdus. Starp citu, austrāliešu zinātnieki secinājuši, ka bērniem, kuriem vecāki lasījuši priekšā grāmatas jau no 6 mēnešu vecuma, trīs gadu vecumā vārdu krājums par 120% pārsniedz vārdu krājumu, kas ir vidēji viņu vienaudžiem. Teiksi, ka grāmatu lasīšanas vietā var izlīdzēties arī ar multeņu skatīšanos? Nebūt ne, jo grāmatās ir bagātāka valoda, dzirdētais ir strukturētāks un grāmata jebkurā vecumā ir lielisks palīgs uztveres, loģikas un fantāzijas attīstīšanai.

Tuvības brīdis ar mazuli

Ja lasīšanu pieskaita pie rotaļām, tad to var uzskatīt par vienu no produktīvākajām spēlēm bērnam ar vecākiem, jo diez vai jebkurā citā rotaļā bērns ir tik koncentrējies, tik uzmanīgs kā klausoties, kā māmiņa vai tētis lasa priekšā grāmatu, kopīgi pētot grāmatas attēlus. Šāda tuvība ir atslēga ciešai un spēcīgai komunikācijai starp vecākiem un bērniem.

Nomierina mazuli

Ja tavs mazulis ir aktīvs, tad kopīga grāmatas lasīšana var būt kā sava veida nomierinoša meditācija, kā laikā bērns nomierinās, atslābina savu nervu sistēmu. Ievies grāmatas lasīšanu kā pirmsmiega rituālu jau no agra mazuļa vecuma, jo tas palīdzēs mazulim pirms miedziņa nomierināties.

Attīsta smalko motoriku

Jā, savs ieguvums no grāmatu lasīšanas ir arī smalkās motorikas attīstībai, jo bērns iemācās pāršķirt lapas, atvērt attēlus, ja grāmatā ir dažādas apslēptas bildītes. Tāpat arī grāmatnīcās pieejams ne mazums grāmatu ar dažādām faktūrām un interesantām detaļām.

Bērns tev uzticas vēl vairāk

Darot ko tādu, ko bērns vēl pats neprot (šajā gadījumā – lasīšana), tu viņa priekšā kļūsti par vēl lielāku autoritāti. Tu vari ne tikai izlasīt priekšā tekstu, bet arī skaidrot varoņu uzvedību, runāt par labo un ļauno, plašo, brīnumaino pasauli. Varētu pat teikt, ka tu bērna acīs, lasot viņam grāmatas, esi kā sava veida viedais, jo iepazīstini ar jauno pasauli.

Foto: Pexels.com