Kāpēc ir svarīgi sekot līdzi bērna un pārējo ģimenes locekļu D vitamīna līmenim?

08. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šī vasara bija padevusies ļoti saulaina, kas varētu likt domāt, ka esam uzkrājuši pamatīgas D vitamīna rezerves, ar kurām pietiks līdz nākamajai vasarai. Izrādās, tā nemaz nav! Daudziem no Latvijas iedzīvotājiem ir D vitamīna deficīts, tostarp, arī bērniem.

Dodamies pie speciālista noskaidrot, kā zināt, kad D vitamīna ir par maz, un kā to uzņemt vajadzīgajā daudzumā papildus!

D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, kas atbild par kaulu blīvumu, ādas un matu struktūru un veselību, kā arī tas ir ļoti svarīgs mūsu imunitātei.

Pazīmes, kas var liecināt par D vitamīna trūkumu organismā: vājums, nespēks, klupšana, kāpjot pa kāpnēm, nogurums, bieža slimošana, svīšana.

Runājot par bērnu, šajos gadījumos var novērot, ka pārmērīgi svīst bērna kakls, spranda, pēdiņas pat pie minimālas slodzes. Pēc ģimenes ārstes teiktā, D vitamīna deficīts ir aptuveni 70% gadījumu un ļoti reti novērojami gadījumi, kad D vitamīna daudzums organismā pārsniedz normu. Gadījumos, ja ir D vitamīna deficīts, bērnam var deformēties arī ceļi un kājas, tāpēc ir svarīgi doties pie sava ģimenes ārsta, pediatra vai cita speciālista un pārrunāt iepriekšminētos simptomus, ja tādi tiek novēroti.

VCA poliklīnikas Aura ģimenes ārste Jeļena Jankeviča norāda, ka gadījumos, ja bērns uzņem saules starus, no maija līdz septembrim ik dienu atrodoties laukā vismaz 25 minūtes ar plikām rociņām un kājiņām, un ir sabalansēts uzturs, tostarp, tiek ēsts gan lasis, gan olas un rieksti, ar to var būt pietiekami, lai D vitamīns būtu vajadzīgajā daudzumā. Šādos gadījumos bērnam papildus būtu jādod vien profilaktiska D vitamīna deva, taču, ja tiek konstatēts vitamīna deficīts, ārsts nozīmēs terapiju, lai veiktu D vitamīna līmeņa korekcijas.

D vitamīnu iespējams noteikt, laboratorijā nododot asins analīzes.

Centrālās Laboratorijas galvenā māsa Niāra Sprance atgādina, ka asins analīzes ieteicams nodot tukšā dūšā, taču D vitamīna gadījumā to iespējams darīt arī tad, ja ieturēta viegla maltīte.