Kam pievērst uzmanību ziemā, ja mājās aug aktīvs mazulis!

Kam pievērst uzmanību ziemā, ja mājās aug aktīvs mazulis!

03. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemas laikā vecākiem jāzina, ka rūpes par mazajiem aktīvistiem prasa nedaudz citādu pieeju. Ja vasarā sargājam mazos no saules apdegumiem un pievēršam uzmanību drošībai ūdenī, tad ziemas laikā – apsaldējumi un dažādi sasitumi, kas var rasties nododoties ziemas priekiem, kļūst par mediķu ikdienu! Tāpēc – te būs pāris noderīgi ieteikumi tiem vecākiem, kuru mājās aug aktīvi mazuļi!

Apģērbs! Aukstums un vējš var būt lielākais ienaidnieks ziemas laikā, tomēr pastaigas un svaigs gaiss ir ārkārtīgi nozīmīgs, tāpēc – atceries vienu vērtīgu patiesību par bērnu ģērbšanu, ko ir ieteikušas arī mūsu vecmāmiņas. Bērnam nepieciešams uzvilkt par vienu kārtu vairāk, nekā pieaugušajiem, lai gan- mūsdienās, ja vēlamies, lai mūsu mazie nebūtu kā mazi pingvīniņi, kam grūti kustēties, meklējam tiem piemērotu termoveļu. Tas var būt veiksmīgs risinājums.

Svarīgi! Lai rokās būtu cimdi, ap kaklu šalle un ausis un kājas siltumā!

Drošība ārpus mājas. Pat tad, ja šķiet, ka piemājas pagalms vai iela ir klusākā vieta rajonā, pieskatiet savus bērnus, sevišķi ielas tuvumā. Ceļi apledojuši, uz tiem var būt sniegs – mašīnu bremzēšanas ceļš ir krietni garāks. Dodoties pastaigā, apstājieties pie gājēju pārejas un neuztveriet to kā pašsaprotamu lietu, ka autovadītājs apstāsies. Viņš var nepaspēt nobremzēt. Dodiet iespēju sev izdzīvot!

Svarīgi! Ziemas laikā, sevišķi svarīga ir arī atstarotāju lietošana. Jums jābūt redzamiem!

Sargājiet no uguns. Svētku laikā gan mājās, gan ārpus tās ir dažādas iespējas kā saskarties ar uguni. Sākot ar nevainīgas sveces liesmu eglītē, beidzot ar ugunskuru mežā, dodoties pastaigā. Tāpat – ārkārtīgi svarīgi, lai mājās, kad tā tiek kurināta ar krāsni vai sildīta ar elektrisko sildītāju palīdzību – pārliecinieties, ka mājā ir uzstādīti dūmu detektori un elektrības kontakti nav bērnam pieejami.

Svarīgi! Ja mājas tiek sildītas ar dabīgās malkas krāsns vai kamīna palīdzību – atcerieties par tik ļoti bīstamo tvana gāzi.

Dehidratācija ziemā? Jā. Aktīvs mazulis, ziemas laikā, ļoti daudz mitruma pazaudē elpojot. Piedāvājiet biežāk padzerties, ēdienkartē iekļaujiet vairāk zupas un neskopojieties ar siltu tēju, lai nodrošinātu mazā aktīvista organismu ar papildus šķidrumu.

Apsaldējums. Ļoti bīstams, bet reizēm nepamanāms. Ja bērns pavada laiku ārā, rotaļās, pārliecinieties par to, ka viņš nav sakarsis un sasvīdis, kā arī gluži pretēji – nosalis. Par apsaldējumiem liecinās ādas izmaiņas – balta, pelēcīga āda vai mazi pūslīši, kas var būt novērojami uz ausīm, pirkstiem, deguna. Ja Jums šķiet, ka mazais ir apsaldējies, pirmkārt – vediet to mājās un apsaldētās vietas lieciet siltā (noteikti ne karstā) ūdenī.

Svarīgi! Hipotermija. Tās pazīmes ir drebuļi, neskaidra runa, bērns kļūst apātisks. Ja novērojat šīs pazīmes – nekavējoties sauciet Neatliekamo medicīnisko palīdzību vai dodieties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu!