Kādus ādas kopšanas līdzekļus izmantot mazulim?

31. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzu mazuļu iemīļots vakara rituāls ir vanna, un izņēmums nav arī Laimīga mazuļa dienasgrāmatas galvenais varonis Kārlis, kura māmiņa Melānija stāsta, ka dēliņš vannu labprāt izbauda un pēc vannošanās ātri vien aizmieg.

Daudzi jaunie vecāki, tostarp arī Melānija, atceras savu satraukumu par to, kā vannošanās laikā mazulīti vislabāk turēt un kādu bērnu kopšanas kosmētiku izmantot. Piedāvājums dažādiem mazgāšanās līdzekļiem ir ļoti plašs, taču ikviens vecāks savam bērnam vēlas sniegt labāko.

Cik ilgi vannot mazuli?

Māmiņu Kluba Vecāku skolas sertificēta māsa un lektore Elita Svareniece uzsver, ka atkarībā no mazuļa vecuma mainās arī bērna vannošanas ilgums:

  • Jaundzimušos un mazuļus līdz 2 mēnešu vecumam ieteicams vannot 5 - 7 minūtes;
  • Sasniedzot 5 mēnešu vecumu, vannošanas ilgums var būt daudz ilgāks un ir atkarīgs no paša mazuļa labsajūtas.

E. Svareniece stāsta, ka mazulim piecu mēnešu vecumā vannai var izmantot arī dažādus putu mākoņus un eļļas, sekojot līdzi, kā uz vannošanas līdzekļiem reaģē bērna āda, piebilstot, ka bērnu var vannot arī ar ziepēm, taču nav ieteicams to darīt katru vakaru, jo tas var sausināt mazuļa ādu. 

Visdrošākā vannošanās bērniem piecu mēnešu vecumā ir, ja kopā ar mazuli lielajā vannā vienlaikus vannoties dodas arī viens no vecākiem, jo tad bērnu var ilgāk noturēt. “Vannot piecus mēnešus jaunu bērnu ieteicams 2-3 reizes nedēļā tāpat kā jaundzimušo, taču nereti, novērojot, cik labi mazulis pēc vannas jūtas un iemieg, mammas pieņem lēmumu bērniņu vannot katru vakaru,” stāsta sertificēta bērnu māsa.

Vai mazulim jāmazgā mati ar bērnu šampūnu?

Ja bērnam ir izauguši matiņi, tos var mazgāt ar mazulim piemērotu šampūnu, kuru piedāvājums veikalos ir ļoti plašs. Tāpat šim mērķim var izmantot arī bērnu ziepītes. Bērnu māsa Elita Svareniece gan uzver, ka vannošanās laikā mati ir pēdējie, kurus ieteicams mazgāt, jo caur galvu bērns var zaudēt temperatūru.

Vai izmantot bērniem domātos krēmus?

Pirmajā dzīves mēnesī īpaši rūpīgi jāpārdomā, vai mazuļa aprūpē izmantot ādas kopšanas līdzekļus. “Izņēmumi ir gadījumi, kad bērnam ir ādas veselības problēmas,” uzsver E. Svareniece.

Speciāliste arī stāsta, ka laikā, kad bērns ir sasniedzis divu un vairāku mēnešu vecumu, var sākt izmantot ādas kopšanas līdzekļus, ar piebildi, ka vienas dienas laikā nevajadzētu izmantot vairākus līdzekļus.

Piecu mēnešu vecumā liela daļa no bērniem jau ēd piebarojumu, tāpēc ir skābāka vēdera izeja, kas var bojāt mazuļa ādu. Tāpēc ieteicamas regulāras gaisa peldes un kā palīglīdzekli var izmantot jebkuru cinku saturošu ziedi, kas palīdzēs saudzēt bērna dibentiņa ādu.