Kādu labumu mazuļa attīstībai dod nodarbības baseinā?

10. Dec 2018, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laimīgā mazuļa dienasgrāmatas galvenais varonis Kārlis beidzot ir nolēmis kopā ar savu māmiņu doties uz peldbaseinu, lai izmēģinātu mazuļiem paredzētās peldēšanas nodarbības. Dodamies kopā? Uzzināsim, kāpēc šādas nodarbības ūdenī bērniņiem ir tik svarīgas.

Elektrum Olimpiskā centra peldbaseinu un peldētapmācību programmas vadītājs Gustavs Zālītis zina stāstīt, ka baseins ir vēl viena vide, kurā mazulis var iepazīt pasauli un izjust jaunas sajūtas.

To apliecina arī Kārļa māmiņa Melānija, stāstot, ka dēls pirmo reizi baseinā piedzīvojis patīkamu pārsteigumu un ļoti ātri iejuties ūdenī.

Kāds ir mazuļa ieguvums no nodarbībām ūdenī?

Nodarbības vispusīgi attīsta līdzsvara spējas, sīko motoriku un mazuļi, kuri apmeklē nodarbības baseinā, ātrāk arī sāk runāt, ar saviem novērojumiem dalās Gustavs Zālītis. Viņš skaidro, ka šie bērni arī ātrāk sāk rāpot, staigāt, ir noturīgāki pret infekcijas slimībām un ir izturīgāki. Tāpat arī šiem bērniem straujāk attīstās sirds asinsvadu sistēma.

Kāpēc nodarbības jāapmeklē kopā ar māmiņu vai tēti?

Gustavs Zālītis uzsver, ka neviens treneris vai fizioterapeits nepazīst bērnu tik labi, kā savu atvasīti pazīst paši vecāki, jo mamma ar bērnu ir kopā ar no viņa pirmās dzīves dienas, tāpēc arī vislabāk spēj novērtēt mazuļa reakciju. Tieši tāpēc ir ļoti būtiski, lai kopā ar mazuli baseinā atrastos kāds no vecākiem, kas vienlaikus arī veicinās bērniņa drošības sajūtas rašanos.

Atrodoties baseinā, vecākiem jāseko līdzi bērna pašsajūtai un jāuzrauga, lai mazulis nebūtu nosalis vai arī nekļūtu kreņķīgs. Gadījumā, ja bērniņam ir auksti, viņš jūtas slikti vai arī ir neapmierināts, nodarbību labāk pārtraukt.

Gustavs Zālītis: “Katrs no vecākiem pats vislabāk zina mazuļa stresa izpausmju iemeslus, piemēram, vai bērniņš raud tāpēc, ka ir izsalcis, vai arī tāpēc, ka ir nobijies. Ja bailes ir pārāk lielas, iespējams, bērnam vajag pagaidīt vēl mēnesi vai divus un pēc tam mēģināt atkārtoti apmeklēt baseinu, jo, iespējams, šajā vecumā viņš vēl ūdens nodarbībām nav gatavs.”

Cik bieži nodarbības apmeklēt?

Kā norāda Elektrum Olimpiskā centra speciālists, nav noteikts obligātais apmeklējuma reižu skaits, tāpēc mammai jāseko līdzi tam, lai mazulis justos labi, nesāktos elpceļu saslimšanas un bērns būtu nodarbībām gatavs.