Kādi vecāku paradumi var kavēt bērna runas attīstību?

17. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra mamma ar nepacietību gaida bērniņa pirmos vārdus, tomēr iemācītās zilbes nav vienīgais mazuļa runas attīstības signāls, jo ķermenis un maņas strādā saistīti. Dodamies vizītē pie mikrologopēda, lai saprastu, kā zināt, ka bērna runas attīstība norit bez aizķeršanās.

Sarunā ar Māmiņu Klubu Veselības centra “Biķernieki” mikrologopēde Elita Ločmele norāda, ka līdz divu gadu vecumam bērna attīstība norit ļoti intensīvi. “Bērns sāk uztvert pasauli ar redzi un dzirdi, saprot intonācijas, jūt māmiņas garastāvokli, attīstās arī tauste,” skaidro mikrologopēde Elita Ločmele, piebilstot, ka runas attīstībai svarīga arī sīkā motorika un bērna redze.

Vaicāta par vecāku biežākajām kļūdām, kas nevis veicina, bet gan kavē bērna runas attīstību, mikrologopēde Elita Ločmele min vairākas.

Dod bērnam laiku komunicēt ar sevi

Lai sekmīgi attīstītos bērna runa, ir svarīgi ļaut bērnam komunicēt ar sevi, jo viņam jāredz, kā kustās lūpas, ko dara rociņas. “Vecāki ļoti vēlas visu izdarīt bērna vietā, taču es saku, lai neskrien laikam pa priekšu un ļauj bērnam darīt pašam,” saka mikrologopēde.

Ļauj runāt pašam

Vēl viena kļūda, kuru bieži pieļauj vecāki, ir runāšana viņu vietā. Ļauj bērnam pašam runāt un atbildēt uz jautājumiem! Jā, šis vecuma posms ir grūts, jo veidojas valoda, bērns liek kopā zilbes, taču ļauj tās salikt pašam mazulim nevis pasaki visu viņa vietā!

Runā pareizi

Mikrologopēde uzsver, ka svarīgi ir ne tikai daudz runāt ar bērnu, bet arī darīt to pareizi! “Vecāki grēko, runājot pamazināmā formā, sakot “sunītis”, “ņau-ņau”, “vau-vau”. Protams, kad bērns sāk runāt, gribam ar viņu sarunāties mīļi, atdarināt viņu, taču pēc tam to dažkārt var būt grūti izlabot,” saka Elita Ločmele.

Gadījumā, ja vecāki piefiksē, ka bērna valodiņa savā attīstībā bremzē, labs palīgs ir grāmatas. “Ir jālasa pasakas! Bērnam ir jādzird runāšana, intonācijas, izteiksme,” saka mikrologopēde Elita Ločmele, uzsverot, ka tas veicina bērna runas attīstību.