Kad laiks bērnu nolikt gulēt, bet nesanāk.

Kad laiks bērnu nolikt gulēt, bet nesanāk.

26. Dec 2018, 01:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ak, cik daudz un dažādas metodes vecāki pielieto, lai vakaros, kad laiks pie miega doties, mazie draiskuļi ar prieku dotos gulēt. Mēs zinām, ka realitāte krietni vien atšķiras no tā, ko raksta grāmatās, tomēr pāris lietas, ja tām pievērš pietiekoši lielu uzmanību, var palīdzēt izveidot ik vakara paradumus, kas iemigt palīdz gan maziem, gan lieliem.

1. Miegs kā ģimenes prioritāte.

Regulārs gulētiešanas un pamošanās laiks ir ļoti svarīgs. To ievērot vajadzētu visai ģimenei, arī brīvdienās. Par labu miegu liecina arī gulētiešanas ilgums. Ja bērniņš iemigs 15 līdz 30 minūšu laikā pēc nolikšanas gulēt un no rīta viegli pamodīsies arī tad, ja dienā nebūs gulējis pusdienas laiku, tas nozīmēs, ka mazais jūtās droši un ērti miega laikā un nekas tam netraucē iemigt.

2. Veselības problēmas, kas traucē miegam.

Sevišķi ziemas laikā viens no lielākajiem miega traucētājiem var būt dažādas saaukstēšanās slimību izpausmes – iesnas, klepus, nogurums, temperatūra. Tāpēc, pavērojiet vai bērnam nav apgrūtināta elpošana, pamošanās naktī, krākšana, smaga elpa, nemierīgs miegs. Reizēm miega problēmas var pamanīt arī dienas laikā. Ja bērns esot nomodā, ir pārāk miegains vai noguris. Iespējams, lai novērstu problēmu ir nepieciešams speciālista – ģimenes ārsta vai pediatra padoms.

3. Komandas darbs – svarīgs instruments veidojot miega rituālus

Kad ģimenē vēlaties ieviest gulētiešanas paradumus, kuri strādā, ir svarīgi vienoties ar partneri par to, ka tiek ievēroti vienādi principi, kas tiek pielietoti ik vakaru. Konsekvence ir galvenais pamatnosacījums, lai varētu gaidīt šo principu veiksmīgu realizāciju ikdienas dzīvē. Ja tas netiek ievērots, tad veltīgi prasīt no bērna, ka viņš pieņems, mācīsies un ievēros vēlamo sistēmu.

4. Iepazīstiniet un paskaidrojiet.

Ja mācat bērnam gulētiešanas paradumus no jauna, izmantojiet bērnam uztveramus skaidrošanas un stāstījuma veidus. Lielākam bērniņam variet izmantot stāstīšanas metodi, kad zināmu plānu izklāstiet bērnam saprotamā valodā, minot dažādus piemērus. Mazākiem bērniņiem būs grūti uztvert ilgus skaidrojumus. Tad talkā var nākt dažādas ilustrācijas. Fotogrāfijas, ilustrācijas grāmatās, bildītes, figūras, ar kurām var parādīt ik vakara rituālus.. Saules un mēness attēli, dienas un nakts attainojums, guloši zvēriņi – pastāstiet, ka saulei norietot nāks mēness un dienu nomaina nakts.

5. Ēšana pirms miega – cik daudz drīkst?

Bērniem ikdienā ir nepieciešamas vismaz trīs ēdienreizes un vakars ir tas laiks, kurā noteikti nevajadzētu aizrauties ar ēšanu. Sevišķi īsu laiku pirms miega. Ja tomēr ir tā, ka bērnam pirms gulētiešanas kaut ko gribas apēst, piedāvājiet viņam kādu pilngraudu grauzdiņu vai cepumu, piena glāzi vai kādu augļu gabaliņu. Šo īpaši svarīgi ievērot vecākiem bērniem. Pilns vēders var ļoti būtiski ietekmēt miega kvalitāti.

6. Pidžammas un temperatūra istabā.

Daudz kvalitatīvāks būs miegs tad, ja guļamistabā būs vēss, bet ne auksts gaiss. Kad domājat par bērna apģērbu naktī, atcerieties, ka ļoti bieži bērni nospārda no sevis segu, bet apsegties paši vēl nespēj. Parūpējieties kaut par mazo krekliņu vai biksītēm, ja istabā ir pietiekoši silts, velciet siltāku pidžammu, ja istabā pa nakti ir vēsa temperatūra.

7. Vide mierīgam miegam.

Pārliecinieties, ka guļamistabā ir tumšs un kluss, kā arī kopējais trokšņa līmenis mājās ir zems. Ja bērniņš baidās no tumsas, ieslēdziet nelielu naktslampiņu viņa istabā vai blakus bērna guļamistabai esošajā telpā, uz aizmigšanas laiku atstājiet gaismu.

8. Gulēšanai līdzi ņemamais “aprīkojums”

Laiks, kad bērnu sākam radināt pie gulēšanas savā gultiņā, ir ļoti cieši saistīts ar drošība sajūtu. Tāpēc – sarūpējiet savam mazajam kādu priekšmetu vai mīlļlietiņu, kas var būt kāds mazs lācītis vai miega lupatiņa. Tas palīdzēs nodrošināt drošības un kontroles sajūtu, kas pirms aizmigšanas nomierina bērniņu un palīdz viņam aizmigt.

9.Nebeidzamais  “Vēl tikai vienu lietiņu”

Bērni, pirms gulētiešanas, lielākoties, ik vakaru lūgs vēl vienu lietiņu – apskāvienu, buču, padzerties, palasīt grāmatiņu, uzvilkt krekliņu, novilkt krekliņu, samīļot un sakārtot spilvenu. Dariet visu, lai šīs lietas, Jūs jau iekļautu gulētiešanas rituālā un pats galvenais – novērsiet šos nebeidzamos pieprasījumus, vienojoties, ka ik vakaru bērns var izvēlēties trīs lietas, no Jūsu rituālu klāsta, piemēram, pasaka, dziesmiņa, buča vai  Padzerties, 5x samīļoties, pasaka. Tāpat – varat sarunāt, ka nodziedat 3 dziesmiņas. Bet ja vienu reizi Jūs pasakāt, ka šovakar tas būs viss, tad pie tā arī pieturieties. Vēl, kas ir svarīgi – ja bērns ir nolikts gultiņā gulēšanai, tad lieciet viņam noprast, ka gultā viņam arī ir jāpaliek.

Iespējams, Jums ir kāda ideja, kas šādos gadījumos palīdz? Padalieties! Kādai  mammai tā var noderēt!

Par saldiem sapņiem rūpēties palīdzēs autiņbiksītes – Huggies®-Pants