Kā pieradināt bērnu pie podiņa?

Kā pieradināt bērnu pie podiņa?

22. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi gaidām dienu, kad pārvilktas tiks mazuļa pēdējās autiņbiksītes, un tomēr to gaidām ar dalītām jūtām, jo sagaidīt šo dienu, savā ziņā, nozīmē teikt ardievas arī zīdaiņa vecumam.

Atvadas no autiņbiksītēm jeb podiņapmācības ABC

Pieradināt mazuli lietot podiņu ir divu partneru nodarbe, un katram no šiem abiem te ir sava loma. Jūs, protams, varat vest bērniņu uz tualeti, bet nebūs jūsu spēkos likt viņam katru reizi izdarīt to, ko no viņa gaidāt. Ja bērniņš ir jūsu paziņu lokā ir pēdējais, kas autiņbiksītēs vēl staigā, tas nenozīmē, ka esat slikti vecāki. Tas ir līdzīgi kā ar ēšanu un miegu, nevar bērniņu piespiest būt sausam un tīram. Un tomēr, mēs varam izveidot apstākļus un nosacījumus, kas palīdzētu viņam pašam sevi trenēt šajā jomā.

Galvenais uzdevums: Palīdzi mazulim radīt veselīgu attieksmi pret podiņmācības procesiem

Pats sākums ir tāda kā savstarpējā mijiedarbība, tas nedrīkst būt kā briesmīgs pienākums, kurā mammai vai tētim jāstājas instruktora lomā. No bērna viedokļa, prasme lietot podiņu ir viņa pirmais solis tuvāk pieaugušā dzīvei.

Fakti, kas būtu jāzina

Pirms sēdināt mazuli uz pirmā podiņa viņa dzīvē, padomājiet, ko sevī ietver tualetes apmeklējuma iemaņas. Pirmkārt, bērnam jāprot atpazīt un sajust vēlmi jeb signālus, kas liecina par nepieciešamību nokārtoties. Viņam jāredz saistība starp šiem signāliem un to, kas notiek viņa organismā. Bērnam jāiemācās reaģēt uz to visu noteiktā veidā: jāpagūst tikt līdz podiņam, novilkt biksītes, ērti iekārtoties uz podiņa, un galvenais - paspēt savlaicīgi nokārtoties, nenokavēt. Un tas viss nav nemaz tik vienkārši, tāpēc nav nekādā ziņā jābrīnās, ka ir bērniņi, kas autiņbiksītes velk līdz pat 3 gadu vecumam.

Taisnās zarnas un urīnpūšļa muskuļi

Bērnam jāprot šie muskuļi kontrolēt, lai viņš spētu uz kādu brīdi vēdera izeju, urinēšanu aizturēt. Parasti vēdera izeju kontrolēt ir vieglāk, nekā urīnu. Kad urīnpūslis ir pilns, aicinājums doties pačurāt organismā izskan samērā pēkšņi un negaidīti, signāls ir spēcīgs un grūtāk kontrolējams.

Bērnam ir jāprot taisnās zarnas un urīnpūšļa muskuļus kontrolēt gan dienā, gan naktī.

Ko pie podiņa lietošanas pieradināt ir vieglāk?

Tiek uzskatīts, ka vieglāk ir pieradināt pie tualetes lietošanas meitenes, nekā zēnus. Bet patiesībā tā tas nav. Te nav nozīmes bērna dzimumam, bet gan tam, kā katru no bērniem audzinām. Pārsvarā podiņmācības procesos iesaistās mamma, un dabīgi, ka sievietei ērtāk un vieglāk ir apmācīt meitiņu, nekā puiku. Tieši tāpēc arī radies šāds mīts.

Labāk vēlāk, nekā par agru

Ir pagājuši tie laiki, kad valdīja uzskats, ka bērnam jāsāk atvadīties no autiņiem un autiņbiksītēm pēc iespējas ātrāk, uzsverot - jo ātrāk viņš no tām atbrīvojies, jo labāk viņš ticis audzināts. Tika uzskatīts tāpat arī, ka bērnam uz 3 ēdienreizēm dienā jāpāriet pēc iespējas ātrāk ar dažādu tumīšu, biezputru palīdzību. Protams, visu jau var saprast, agrākos laikos veļas mazgājamo mašīnu nebija, viss bija jāmazgā rokām, un jo ātrāk esi atbrīvojusies no lielā maināmo autiņu daudzuma, kas katru dienu jāmazgā, jo labāk.

Mūsdienās autiņbiksītes nomainīt ir tik viegli, ka to bez īpašām iepriekšējām zināšanām un iemaņām izdarīt var arī tēti. Jaunās autiņbiksītes ir vieglas, ērti lietojamas, mūsdienīgas, un nelaiž arī cauri mitrumu, kas ļauj izvairīties no slapjām, katrudienu mazgājamām drēbītēm.

Un jau sen ir pierādīts, ka mazulis līdz pusotra gada vecumam īsti neprot kontrolēt un izprast sava ķermeņa signālus, arī viņa urīnpūslis var nebūt gatavs paciesties. Visi muskuļi un nervi, kas iesaistās podiņa lietošanas procesos, attīstas vien ap mazuļa 18-24 mēnešu vecumu. Vēl viens papildus arguments ir tas, ka mazuļi, kas sāk mazliet vēlāk apgūt podiņmācību, iemācās visu pareizi izdarīt ātrāk, nekā tie, kas jau pirms gada vecuma tikuši sēdināti uz podiņa. 

Māmiņu Klubs

Atvadas no autiņbiksītēm jeb podiņapmācības ABC