Kā pareizi mainīt autiņbiksītes mazulim, kurš jau aktīvi kustās?

13. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad mazulis kļuvis aktīvs, mainās arī autiņbiksīšu maiņas rituāls, jo vecākiem jāpielāgojas bērna attīstībai un kustībām. Aiz muguras laiks, kad autiņbiksītes tiek mainītas uz pārtinamās virsmas, mazulītim mierīgi guļot. Kā nomainīt autiņbiksītes aktīvam mazulim, vaicājam fizioterapeitei, Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektorei Janai Parfjonovai.

Kad mazulis kļuvis aktīvs, staigā un jau skrien, vecākiem jāatsakās no pārtinamās virsmas, jo autiņbiksīšu nomaiņas laikā bērniņš vairs netiek noguldīts, taču, pat neskatoties uz to, ir svarīgi līdzdarboties ar bērnu un ievērot rituālu. “Kad mainām autiņbiksītes, brīdinām bērnu un pavaicājam, vai viņš to vēlas? Visu dari ar mīlestību, cieņu un abu pušu piekrišanu” stāsta fizioterapeite Jana Parfjonova, atgādinot, ka svarīgi ievērot noteiktu rituāla secību.

Fizioterapeite uzsver, ka svarīgi pielāgoties bērna līmenim un kustībām, kurās viņš jau prot.

Autiņbiksīšu nomaiņu svarīgi veikt vietā, kur nav rotaļu un spēļu. Šajā vietā notiek higiēnas pasākumi, kuros iesaistās gan bērns, gan mamma. “Tā ir divu cilvēku sadarbība un iekļaušana ikdienas rituālā. Viņam ir jāparāda, ko viņš jau prot. Dažkārt gan pieaugušie steidzas, tāpēc grēkojam, darot visu bērna vietā, taču ir jāļauj viņam iesaistīties” skaidro fizioterapeite Jana Parfjonova, uzsverot, ka ir jāsaņem bērna emocionālā piekrišana, bērnam ir jāiesaistās un jādod viņam laiks, lai mazulis izbaudītu procesu.