Kā mammai sagatavoties brīdim, kad jāatstāj savu mazuli kopā ar auklīti vai vecvecākiem?

Kā mammai sagatavoties brīdim, kad jāatstāj savu mazuli kopā ar auklīti vai vecvecākiem?

27. Sep 2023, 13:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pat māmiņai, kura ikdienu pavada mājās ar mazuli, reiz pienāk diena, kad bērniņu jāatstāj kopā ar vecvecākiem vai auklīti, nemaz nerunājot par mammām, kuras strādā un nevar visu dienu būt blakus savai atvasītei. Kā palīdzēt bērnam pieņemt šo situāciju un kā šim mirklim sagatavoties pašai mammai?

Šķiršanās no mammas bērnam vienmēr ir traumatiska, pat ja mazulis paliek kopā ar mīlošiem cilvēkiem. Kā rīkoties, lai mazinātu bērna uztraukumu?

Attiecību veidošana prasa laiku

Ja vecvecāki nedzīvo kopā ar jums, dodaties ciemos pie viņiem vai arī aiciniet viesos pie sevis. Vislabāk darīt to regulāri, lai mazulis nesaistītu vecmāmiņas parādīšanos mājās ar mammas aiziešanu. Tāpat arī gadījumā, kad iecerēts mazuli atstāt kopā ar auklīti, - sākotnēji ļauj bērnam iepazīties ar svešo cilvēku, esot turpat blakus istabā, bet nākamajā reizē atstājot bērniņu ar aprūpētāju divatā un pašai aizejot uz citu telpu. Ļauj mazulim ar aprūpētāju iepazīties pakāpeniski, nepiespiežot, jo attiecību veidošana prasa laiku!

Informē par bērna ikdienas rutīnu

Lai brīdis, kad mamma devusies ārpus mājas, mazulim neradītu vēl lielāku uztraukumu, svarīgi savlaicīgi uz lapas uzrakstīt un iedot vecvecākiem vai auklītei bērna ikdienas rutīnu, jo tieši tu to pārzini vislabāk. Pieraksti ne tikai to, kā aizrit soli pa solim jūsu ikdiena, bet neaizmirsti aprūpētājam pastāstīt, kā bērniņu vislabāk nomierināt, kuras ir viņa iemīļotākās rotaļlietas. Ne mazāk svarīgi arī pārliecināties, ka visas ikdienai nepieciešamās lietas ir pieejamas – pudelīte ar mammas pienu vai maisījumu, bērniņa pārtika, autiņbiksītes, salvetes, maiņas drēbītes utt. 

Ļauj bērnam saprast, ka arī kopā ar vecvecākiem vai auklīti viņu ieskauj mīlestība un rūpes, jo kopā ar viņiem nebūs garlaicīgi un varēs iemācīties daudz jauna.

Neaizlavies slepenībā

Kad pienācis laiks mazuli atstāt vienu ar vecvecākiem vai auklīti, izturies pret bērniņu ar cieņu! Lai gan varētu šķist, ka visvieglāk ir aiziet, slepus aizlavoties no mājas vai arī aizejot, kamēr bērns guļ, tas var sekmēt to, ka turpmāk mazajam būs bail, ka mamma jebkurā brīdī bez brīdinājuma var pazust. Jā, iespējams, pirmajās reizēs būs asaras, taču redzot, ka mamma atgriezīsies, ar laiku šķiršanos mazulis uztvers aizvien mierīgāk. 

Svarīgi pārliecināties, ka bērns redz tevi aizejot, savukārt tik vienkāršas darbības, kā buča uz pieres, atvadu vārdi, palīdzēs mazo sagatavoties tavai aiziešanai. Daudzi vecāki, redzot, ka atvadoties mazais ir kreņķīgs, tūlīt pat atgriežas, lai savu bērnu mierinātu, taču tādējādi tu tikai pagarināsi atvadu laiku, padarot pārdzīvojumu stresaināku ikvienam. 

Lai sagatavotu bērnu brīdim, kad mamma neatradīsies blakus, jau savlaikus sagatavojies tam, uz brīdi bērniņu istabā atstājot vienu. Lai blakus istabā varētu sekot līdzi tam, kā bērns uzņem to, ka blakus nav māmiņas, izmanto mazuļu uzraudzības ierīci, kas nodrošinās pilnīgu sirdsmieru! Piemēram, Philips Avent radītās mazuļu uzraudzības ierīces sniedz iespēju ne tikai sadzirdēt katru vismazāko mazuļa skaņu, bet arī monitorā sekot līdzi istabā notiekošajam gan dienas, gan arī nakts laikā.

Uzticies, ka viss būs kārtībā!

Neatkarīgi no tā, vai esat noalgojuši auklīti vai arī piesaistījuši vecvecākus, tu noteikti esi veltījusi daudz laika pārdomām, kā atrast mazajam labāko aprūpētāju, kā noritēs atvadas un kā pati jutīsies par mirkli, kad jāšķiras no bērniņa. Uzticies, ka ar tavu bērniņu viss būs kārtībā, un jau pavisam drīz jūs sagaida atkalsatikšanās prieks! 

Kā mazināt savu vainas apziņu, ka atstāj savu mazuli?

Daudzus vecākus, jo sevišķi māmiņas, pārņem vainas apziņa par to, ka viņas savus bērnus atstājušas kopā ar kādu citu, lai arī bērniņš šajā laikā ir kopā ar mīlošajiem vecvecākiem vai foršo auklīti. Kā mazināt savu vainas apziņu?

Izvēlies bērnam labāko aprūpētāju

Neatkarīgi no tā, vai bērnu atstāj vecvecāku, citu radinieku vai auklītes uzraudzībā, pārliecinies par savu izvēli, atbildot sev uz dažiem svarīgiem jautājumiem:

  • Vai viņa aprūpes stils atbilst jūsējam?
  • Vai aprūpētājs ir informēts, kā rīkoties gadījumā, kad nepieciešams mazajam sniegt pirmo medicīnisko palīdzību?
  • Vai aprūpētājs atbalsta jūsu izveidoto ikdienas rutīnu ar mazuli?
  • Vai vari ērti un viegli nepieciešamības gadījumā sazināties ar aprūpētāju?

Atzīsti sev, ka tavas sajūtas ir normālas

Vainas sajūta mammai ir ļoti ierasta parādība reizēs, kad nākas atstāt savu mazulīti kopā ar citu aprūpētāju. Ieelpo! Nomierinies! Tavas sajūtas ir pavisam normālas! Nesāc sev pārmest, ka esi slikta mamma. Tu esi lieliska mamma, jo esi nodrošinājusi bērnam palikšanu ar aprūpētāju, ar kuru kopā viņš jutīsies mīlēts, lolots un aprūpēts.

Izmēģini pozitīvas afirmācijas!

Tas varētu šķist nenozīmīgi, taču viena no labākajām lietām, ko varam darīt, lai novērstu vainas sajūtu, ir izvairīties no negatīvās domāšanas un koncentrēties uz pozitīvo. Izmanto pozitīvās afirmācijas, kas tev palīdzēs mazināt vainas sajūtu!

  • Mans bērns ir drošībā un mīlēts, es viņu drīz satikšu.
  • Es esmu laba mamma.
  • Rūpes par sevi man ļauj labāk rūpēties arī par citiem.