Kā lai iemāca bērnam ēst patstāvīgi?

Kā lai iemāca bērnam ēst patstāvīgi?

20. Jul 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Mīlulīt, paņem rokās karotīti, tu jau esi liels", - saka māmiņa savam bērnam, cenšoties iemācīt viņam rīkoties ar galda piederumiem. Bet tā vietā, lai rokā paņemtu karotīti, viņš sarīko histēriju. Kaut kas pazīstams? Kā lai iemāca bērnam ēst patstāvīgi?

"ES pats"

Kā iemācīt ēst patstāvīgi? Daudzām māmiņām šī ir liela problēma - iemācīt bērnam izmantot galda piederumus. Patiesībā, nekā sarežģīta tajā nav. Pietiek vien ieklausīties dažos ieteikumos. Jau ap viena gada vecumu bērns centīsies izrādīt patstāvību ēšānas ziņā, ņems rokās krūzīti, karotīti, šķīvīti. Tādā gadījumā vecākiem jābūt aktīviem bērna palīgiem. 

Pirmais, par ko vecāki uztraucas - kādā vecumā bērnam piedāvāt karoti? Kad bērns iemācīsies ēst pats, tas ir atkarīgs no pieaugušajiem, no tā, kad viņi ier pamanījuši un atbalstījuši bērna vēlmi būt patstāvīgam. Tāpat arī nav pareizā vecuma, no kura bērnam būtu jāēd pašam. Speciālisti iesaka bērnu sākt mācīt ēst pašam no 1 gada līdz 1 gada un 3 mēnešu vecumam, jo šajā vecumā bērni visaktīvāk interesējas par karoti.

Šis ir arī laiks, kad viņos parādās vēlme "Es pats!". Bet, protams, viss ir individuāli, tāpēc kādam karote var sākt interesēt ātrāk, kādam vēlāk. Pats galvenais ir pacietība. Nevajag ar varu spiest bērnu ēst ar karoti, ja viņš tam vēl nav gatavs. Tādas prasības pret bērnu visu procesu padarīs tikai grūtāku.

Daži padomi mazo ēdāju māmiņām 

Pirmkārt, vajag maksimāli atvieglot bērna pierašanu pie karotītes. Parastā karotīte var būt pārāk liela, smaga priekš bērna. Vislabāk derēs speciālā karotīte, piemēram, gumijota. Nesēdini bērnu pie galda, uz kura jau stāv ēdiens, kad bērns ir apsēdies, atnes ēdienu un arī karotīti. Mazais būs gatavs ēšana gan fiziski, gan morāli. 

Centies organizēt bērnam tādus apstākļus, kuros bērns ne tikai ēstu kaut ko gardu, viņam piemērotu, bet skaties, lai arī trauki būtu skaisti, tādi, ko viņš uztvertu gandrīz kā tādu balviņu. Karoti mutītē bērnam jāmācās likt no sāna. Izvēlies pareizo ēdiena konsistenci. Tam jābūt nedaudz biezam. 

Bērnu jāsēdina viņam ērtā krēslā, kas paredzēts mazuļu ēdināšanai, un viņam jābūt labā noskaņojumā. Mazulim jāmācās ēst mazas porcijas. Ja mute ir pilna ar ēdienu, ēdiens kuņģītī nonāks vēl nesagremots.

Otrkārt, ja bērnu ēdina kāds no vecākiem, tad periodiski karotīti jādod arī pašam mazulim. Tāpat ēšanas laikā bērnu var stimulēt ar savu piemēru. Sēdi blakus bērnam, sagatavo ēdienu arī sev, sāc ēst, piedāvājot mazulim:" Uzēd tu arī ar karotīti, kā mamma".

Treškārt, mācīšanās patstāvīgi uzņemt ēdienu notiek vairākos posmos. Sākumā bērnam dod karotīti, lai viņš, skatoties uz jums, varētu iemācīties to pareizi turēt, pēc tam viņš iemācās tajā dabūt iekšā ēdienu. Bērns parasti sākumā nepareizi tur karoti, apmēram no divu gadu vecuma jārāda, kā tas būtu pareizi. Kad bērns iemācās ēst pats ēst otro ēdie3nu, var piedāvāt viņam pašam ēst arī pirmo ēdienu. Zupu bērnam jāsmeļ karotē virzienā no sevis.

Мazais sušķītis

Ja bērns neēd akurāti, apgūstot ēšanas iemaņas, nevajag viņu rāt, tieši otrādi, vajag paslavēt. Galda kultūra kā tāda bērnam ir jāsāk apgūt vien no 2 gadu vecuma. Piemēram, to, ka nevajag sarunāties pie galda ar pilnu muti, to, ka karote jātur labajā rokā utml.
Atcerieties, ka bērns visdrīzāk būs tik akurāts, kādi esat jūs, pieaugušie, pie galda. Bērns mācās tieši no jums! Uzmundrini bērnu un jums viss izdosies!

foto: pexels.com