Kā izvēlēties attīstošās rotaļlietas?

09. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Attīstošās rotaļlietas var palīdzēt mazulim labāk attīstīties, taču, ja ar tām pārcenšamies, varam panākt pretēju efektu - sagādāt bērniņam tikai pārlieku lielu kairinājumu.

Tāpēc vaicājām Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzējai un fizioterapeitei Kristīnei Asonovai, kā zināt, kad bērniņš ir gatavs pirmajai rotaļlietai, un kā tās izvēlēties?

Nepārcenties ar skanošajām rotaļlietām

Stāstot par to, kādām jābūt mazuļu rotaļlietām, Kristīne Asonova norāda, ka bērniem ir ļoti svarīgi mantiņas aptaustīt, un tā kā bērniņam ir ļoti unikāla dzirde un viņš dzird pat vissmalkākās skaņas, bērnam nav vajadzīgas skaļas mantas un grabulīšu skaņām drīzāk jābūt maigām. "Lai bērnam labāk palīdzētu uzlabot koncentrēšanās spējas, viņam jāiemācās klausīties maigas skaņas," fizioterapeite pamato, kāpēc mazulim nav ieteicamas skaļas rotaļlietas un skaļi grabuļi. 

Noteikti esi pamanījusi, ka mazulim patīk visus priekšmetus bāzt mutītē, arī rotaļlietas, taču par to nav jāsatraucas un nav jācenšas rotaļlietu atņemt, tā vietā iedodot knupīti. Pēc K. Asonovas teiktā, šādā veidā mazulis mācās izgaršot un sajust pasauli, un tas ir vēl viens veids, kā norisinās viņa attīstība.

Kā zināt, kad laiks pirmajai rotaļlietai?

Rotaļlietas bērnam nav vajadzīgas no pirmās dzīves dienas - ir jāpiefiksē īstais brīdis, kad mazulis tām ir gatavs, taču, vaicāsiet, kā to zināt? Fizioterapeite skaidro, ka tas ir brīdis, kad mazulis, guļot uz muguras paukotāja pozā, kad viena rociņa ir iztaisnota, bet otra saliekta, sāk vērot savus pirkstiņus. "Kad to pamanām, tas liecina, ka varam sākt piedāvāt mazulim rotaļlietas," teic K. Asonova.

Kad mazulis var jau stabili nogulēt uz sāna, nākamais posms viņa attīstībā būs pagriešanās uz vēdera. Šajā posmā ir svarīgi pareizi izvēlēties vietu, kurā bērns atrodas, un arī pareizi izvēlēties rotaļlietas, lai tās nevis viņu aizkavētu, bet gan tieši motivētu velties uz sāna. Piemēram, mazuli vari noguldīt uz paklājiņa un apkārt ierīkot ligzdiņu, kas ļaus bērnam justies droši un viņam nebūs lieka kairinājuma no apkārtnes. Šajā vecuma posmā mazulim viņa iekārtotajā rotaļāšanās vietā abpus bērniņam var novietot košas lupatiņas kabatlakatiņu izmērā.

Runājot par mazuļa tālāko attīstību, Kristīne Asonova stāsta, ka 8-9 mēnešu vecumā bērns mācās celties četrrāpus vai arī sāk rāpot. Šajā posmā bērnam gribās izzināt dažādus līmeņus. Līdz ar to, iekārtojot līmeņus, tajos jāizvieto arī dažādas rotaļlietas.

Rotaļlietas nedrīkst attīstību aizkavēt

Labu gribot, bieži vien iegādājamies vairāk rotaļlietu nekā nepieciešams, kā arī bieži vien pērkam lietas, kuras atvieglo vecāku ikdienu nevis ir noderīgas mazuļa attīstībai. Tāpēc fizioterapeite Kristīne Asonova mudina pārdomāt, vai bērnam piedāvātā rotaļlieta neaizkavē viņa attīstību. "Piemēram, bērnu ieliekam šūpuļkrēsliņā un apkārt tam sakarinām mantas, taču, ja bērns vēlas velties, iesēdinot krēsliņā mēs viņa attīstību tikai aizkavējam," norāda speciāliste.