Kā iemācīt bērnam dzert ūdeni?

17. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Domājot par to, kā iemācīt bērnam dzert ūdeni, pirmkārt, ir svarīgi pašiem vecākiem rādīt piemēru! Ja vecāki dzers ūdeni, to darīs arī bērns!

Sarunā ar Māmiņu Klubu reģistrēta uztura speciāliste Lilita Manīga rekomendē vecākiem bērna uzturā pēc iespējas vēlāk ieviest tējas un citus dzērienus. “Pirmais, ko parasti dodam bērnam padzerties, ir ūdens. Ja sākam ar ūdens lietošanu nevis, piemēram, sulu, bērns iemācīsies, ka slāpstot jāpadzeras ūdens,” stāsta L. Manīga.

Pēc gada vecuma bērnam dienā jāuzņem 30ml ūdens uz katra ķermeņa svara kilogramu. Piemēram, ja bērns sver 10kg, viņam dienā jāizdzer 300ml ūdens.

Lai vecākiem vieglāk būtu izsekot, cik daudz ūdeni bērns dienas laikā izdzēris, visparocīgāk ir lietot, piemēram, 500ml ūdens pudelīti, kas atbilst divām glāzēm ūdens. Tādējādi ir vieglāk sekot līdzi tam, vai izdzerts pietiekami daudz ūdens.

Izvēloties ūdeni, priekšroku dod kvalitatīvam ūdenim no uzticama ražotāja. “Nelietojam destilētu ūdeni, jo tajā būs zudušas visas organismam nepieciešamās minerālvielas, bet, ja ūdeni izvēlamies filtrēt, jāzina, kas tajā pēc filtrēšanas ir saglabājies,” uzsver uztura speciāliste.

Viņa norāda, ka gadījumos, kad ar ūdens dzeršanu nesokas, nepieciešamo dienas normu var mēģināt uzņemt arī ar pārtikas produktiem. “Kā zināms, augļos un dārzeņos arī ir liels ūdens saturs. Piemēram, arbūzos, melonēs, tomātos, gurķos, tāpēc palielini šo produktu daudzumu bērna uzturā, lai palielinātu arī uzņemtā ūdens daudzumu,” iesaka L. Manīga.