Kā baudīt saules peldes gudri un droši? Iesaka “Eucerin” eksperti

Kā baudīt saules peldes gudri un droši? Iesaka “Eucerin” eksperti

17. May 2019, 09:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī pēdējos gados aizvien biežāk runājam par saules radītajiem riskiem un tie ir pavisam reāli, tomēr der atcerēties, ka “saules peldēm” ir arī būtiska pozitīva ietekme uz cilvēka veselību. Piemēram, kā liecina zinātniskie pētījumi, baudot pietiekamu daudzumu dabīgās rīta gaismas, mēs vakarā iemigsim labāk, turklāt tas palīdz regulēt ķermeņa svaru un uzlabo garastāvokli. Saules gaismā sintezējas D vitamīns, kas savukārt palīdz uzsūkties kalcijam mūsu kaulu stiprumam. Cits pētījums savukārt liecina, ka tieši saules jeb D vitamīns varētu mazināt riskus saslimt ar dažādiem vēža veidiem.

Tāpēc  sauļoties un baudīt saules gaismu noteikti vajag, taču svarīgi to darīt droši un gudri, turklāt – jau no pašas bērnības, jo jaunākie pētījumi liecina, ka bērnībā piedzīvotie saules apdegumi var divkāršot risku saslimt ar ādas vēzi (J. Invest. Dermatol 2003).

Ar ko bērnu āda atšķiras no pieaugušo ādas?

Bērnu, it sevišķi mazuļu āda, vēl nav pilnībā attīstījusies. Pirmkārt, tā ir piecas reizes plānāka nekā pieaugušo āda, tāpēc tā sliktāk pilda aizsargbarjeras funkcijas. Proti, dažādas vielas ātrāk iesūcas ādā un nonāk dziļākos tās slāņos. Otrkārt, bērniem vēl nav pilnīgi attīstījusies melatonīna sintēze. Tas nozīmē, ka bērni ir jutīgāki pret ultravioleto (UV) starojumu – viņi apdegt ātrāk un pamatīgāk nekā pieaugušie.

Tāpēc ir svarīgi lietot līdzekļus, kas ir īpaši izstrādāti, ņemot vērā bērnu ādas vajadzības. Šiem līdzekļiem būtu jānodrošina labākā iespējamā aizsardzība un jāstiprina ādas dabīgās aizsargspējas.

Ja apsverat iegādāties vienu saules aizsargkrēmu visai ģimenei, tad labāk lai pieaugušie lieto krēmu, ka paredzēts mazuļiem un bērniem.

Kam pievērst uzmanību, iegādājoties saules aizsardzības līdzekļus bērniem?

Bērnu ādai ir nepieciešami saules aizsardzības līdzekļi ar ļoti augstu SPF un UVA un UVB starojuma filtriem. Tā kā bērni mēdz būt ļoti aktīvi, ideālā gadījumā saules aizsardzības līdzekļiem būtu jābūt ūdens noturīgiem.

Pievērsiet uzmanību izmantotajiem filtriem! Saules aizsardzības līdzekļi pieaugušajiem un bērniem parasti satur gan ķīmiskus, gan minerālu filtrus, lai pasargātu ādu no UVA un UVB starojuma. Šo filtru darbības principi ir ļoti atšķirīgi.

Ja ķīmiskie filtri absorbē UV starojumu un pēc tam atdod šo enerģiju kā siltuma starojumu, tad minerālu filtri parasti sastāv no neorganiskiem minerālu pigmentiem. Tie atstaro vai izkliedē UV starojumu, kas sasniedz ādas virsmu, un neļauj tam iekļūt ādā.

Minerālu filtri būtībā izveido ādas aizsargbarjeru, tāpēc tie ir īpaši piemēroti zīdaiņu un mazu bērnu ādas aizsardzībai, kā arī cilvēkiem, kuru āda ir īpaši jutīga pret saules iedarbību. Minerālu filtri ir izmantoti, piemēram, “Eucerin Kids mikropigmentu sauļošanās losjonā ar SPF 25”, kas nesatur ķīmiskus filtrus un smaržvielas.

Ieteicams izvairīties no krāsvielām, smaržvielām un parabēniem. Ideālā gadījumā vajadzētu izvēlēties līdzekļus, kuru saderība ar ādu ir klīniski pierādīta. “Eucerin Kids sauļošanās losjons ar SPF 50+” un “Eucerin Kids izsmidzināmais sauļošanās losjons ar SPF 50+” ir īpaši izstrādāti, ņemot vērā bērnu maigās ādas vajadzības. Jāpiebilst, ka “Eucerin” bērnu sauļošanās līdzekļi ir piemēroti bērniem, kuriem atopiskais dermatīts.

Izpētiet atšķirību starp “ūdensizturīgiem” un “īpaši ūdensizturīgu” sauļošanās līdzekli. Šos noteikumus nosaka “Cosmetics Europe”, un “Eucerin” produkti atbilst šīm vadlīnijām. Lai produktu definētu kā ūdensizturīgu, tam pēc 2 x 20 minūšu ilgas uzturēšanās ūdenī ir jāsaglabā puse no tā SPF. Lai produktu kvalificētu kā īpaši ūdensizturīgu, tam pēc 4 x 20 minūšu ilgas uzturēšanās ūdenī ir jāsaglabā puse no tā SPF. Izvēloties “īpaši ūdensizturīgu” sauļošanās krēmu vecākiem mazāk jāraizējas par bērna aizsardzības gadījumos, ja daudz laika tiek pavadīts gan ūdenī, gan pludmalē.

Pārliecinieties, ka sauļošanās krēms aizsargās arī pret augstas enerģijas redzamo jeb HEVIS gaismu. Saules gaismas spektrs sastāv no UV, redzamās un infrasarkanās gaismas. Cilvēka acs var uztvert redzamo saules gaismu, bet citas paliek neredzamas. Daļai no šā redzamā spektra ir augsts enerģijas līmenis, un tā ir zināma kā augstas enerģijas redzamā jeb HEVIS gaisma.

HEVIS gaisma tāpat kā UVA stari iekļūst ādas dziļākajos slāņos un var ģenerēt brīvos radikāļus. Šie brīvie radikāļi ir viens no  fotonovecošanās jeb ādas priekšlaicīgas novecošanas  saules ietekmē galvenajiem iemesliem.

Daudzi mūsdienu sauļošanās līdzekļi piedāvā efektīvu aizsardzību pret UVA un UVB stariem, tomēr ieteicams izmantot produktus, kas to aizsargā arī pret HEVIS gaismas negatīvo ietekmi. Šie produkti bērna ādai nodrošina uzticamu aizsardzību pret fotonovecošanos un ilgtermiņā samazina ādas bojājumu risku.

Izvēlēties krēmu, kas ne tikai aizsargā pret saules negatīvo ietekmi, bet arī palīdz ādai atjaunoties. Piemēram, “Eucerin” SUN līnijas krēmos, kas paredzēti bērniem, ir iestrādāti antioksidanti glicertīnskābe un likohalkons A, kas atbalsta pašas ādas DNS atjaunošanās mehānismu. Šīs vielas tiek iegūtas no augu saknēm un tām dabīgas pretiekaisuma īpašības.

Kā pareizi lietot saules aizsardzības līdzekļus?

Pētījumos ir konstatēts, ka vairums cilvēku lieto tikai ceturto daļu no nepieciešamā saules aizsardzības līdzekļa daudzuma. Optimālam rezultātam ievērojiet turpmāko!

  • Bagātīgi uzklājiet bērna ādai saules aizsardzības līdzekli.
  • Uzklājiet saules aizsardzības līdzekli pirms došanās saulē (20 minūtes iepriekš), lai tas paspētu iesūkties ādā.
  • Pārliecinieties par to, ka arī seja, ausis un kakls ir bagātīgi un rūpīgi ieziesti ar saules aizsardzības līdzekli. Pat pieaugušo sejas āda ir īpaši jutīga pret saules iedarbību.
  • Pievērsiet īpašu uzmanību ķermeņa zonām, par kuru aizsardzību bieži vien aizmirstam, piemēram, ceļgaliem, pēdu virspusei un papēžiem.
  • Pēc 30 minūtēm vēlreiz uzklājiet saules aizsardzības līdzekli, lai nodrošinātu pilnīgu aizsardzību.
  • Ik pēc divām stundām atkārtoti uzklājiet saules aizsardzības līdzekli, jo īpaši pēc peldēšanās, svīšanas vai slaucīšanās ar dvieli.

Uzziņai!

Kas ir UV starojums?

Saules gaisma sastāv no trīs veidu UV starojuma: ultravioletā A (UVA), ultravioletā B (UVB) un ultravioletā C (UVC) starojuma. UVA starojums uz ādu iedarbojas gandrīz nepārtraukti, jebkurā dienas laikā. UVA starojums iekļūst ādas dziļākajos slāņos un ir viens no galvenajiem faktoriem, kas izraisa tādus ilglaicīgus ādas bojājumus kā priekšlaicīga ādas novecošanās, netieši DNS bojājumi, polimorfā gaismas reakcija (PLE) un acu un tīklenes bojājumi. UVB starojums nodrošina enerģiju, kas ādai ir nepieciešama, lai sintezētu D vitamīnu, taču tas rada arī akūtus ādas bojājumus, tostarp saules apdegumus un tiešus DNS bojājumus. UVC starojumu aiztur Zemes atmosfēra, tāpēc tas nesasniedz Zemes virsmu un nevar iedarboties uz ādu.