Kā atbildēt uz bērnu jautājumiem?

Kā atbildēt uz bērnu jautājumiem?

08. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs bieži mazos bērnus saucam par kāpēcīšiem, jo viņiem interesē viss: kāpēc sniegs ir balts, kāpēc ūdens jūrā ir sāļš, un kāpēc pieaugušie drīkst darīt to, kas aizliegts bērniem?

Gadu gaitā gan šo jautājumu kļuvis mazāk, jo, pirmkārt, bērni paši meklē atbildes uz jautājumiem un izzina apkārtni ap sevi, bet, otrkārt, nedaudz vainīgi esam arī mēs, pieaugušie, jo bieži izvēlamies uz bērnu “kāpēc” neatbildēt.

Rūpējoties par ikdienas soli tomēr ieteicams nepaskriet garām bērnu zinātkārei un neignorēt viņu jautājumus, bet tā vietā palīdzēt izprast, kas bērnu uztrauc, uz kādiem jautājumiem viņš meklē atbildes.

Starp citu, atbildot uz dēla vai meitas jautājumiem, vecāki veido pamatu abpusējai uzticībai un labām attiecībām un, kā zināms, ir grūtāk komunicēt ar bērniem, kad viņi sasnieguši jau pusaudžu gadus, ja pamats labām attiecībām nav ielikts jau bērnībā.

Tieši pusaudžu gados uzticēšanās iegūst īpašu vērtību, jo bērni, kuri vairāk uzticās saviem vecākiem, ir vairāk pasargāti no ārējās manipulācijas.

Bērniem no dabas ir ielikts paradums ar saviem jautājumiem vērsties pie vecākiem, bet mūsdienās bērni jau ļoti agri sāk izmantot tehnoloģijas, tostarp, lai apmierinātu savu zinātkāri. Internetā atrodamas atbildes uz visiem jautājumiem un vēl vairāk, tur ir arī daudz kā tāda, no kā savu bērnu vēlamies pēc iespējas ilgāk pasargāt.

Kā atbildēt uz bērnu jautājumiem?

Atbildēt uz bērnu jautājumiem ne vienmēr ir viegli, tāpēc ir svarīgi ņemt vērā dažus nosacījumus.

Izturies pret jautājumiem ar cieņu.

Ja bērns uzdod jautājumu, tas viņam ir svarīgi. Zināms, ka bieži vien bērnu jautājumi var šķist smieklīgi un dīvaini, taču pieaugušajam nevajadzētu par jautājumu smieties vai atlikt atbildes sniegšanu uz nenoteiktu laiku.

Ja bērns no mazotnes būs pieradis atbildes uz saviem jautājumiem meklēt pie vecākiem, tad laika gaitā tas palielina iespējamību, ka ar saviem priekiem un bēdām, paaugoties jau lielākam, viņš vērsīsies tieši pie tēta vai mammas nevis pie svešiniekiem.

Esi gatavs uz jautājumu atbildēt vairākkārtīgi

Dažkārt pieaugušajiem trūkst pacietības un tā vietā, lai bērnam atbildētu uz jautājumu, kas tiek uzdots jau otro, trešo vai piekto reizi, vecāki pasaka, ka viņi jau reiz uz šo jautājumu ir atbildējuši.

Tāpēc der iegaumēt, ka bērns jautājumu atkārtoti uzdod ne jau tāpēc, lai nokaitinātu tēti vai mammu, bet gan tāpēc, ka iepriekš nav noskaidrojis atbildes būtību, un viņam ir svarīgi vēlreiz dzirdēt skaidrojumu.

Koncentrējies uz atbildi

Izskaidrojot bērnam svarīgos jautājumus, centies saglabāt klātbūtnes efektu, nevis uz tiem atbildēt tikai “tā, starp citu, lai būtu miers”. Koncentrējies atbildes sniegšanai un, ja vien ir iespēja, izplāno laiku, lai parunātos ar bērnu un sniegtu atbildes, kas nesatur tikai nepaplašinātus teikumus, jo gluži vienkārši kaut ko vajag atbildēt.

Palīdzi izzināt interesējošo tēmu

Ja vecāki pamana, ka bērns interesējas, piemēram, par putniem, tad palīdziet bērnam šo tēmu izzināt pēc iespējas plašāk. Piemēram, kopīgi lasiet grāmatas par putniem, dodaties pastaigās uz putnu novērošanas torņiem, apmeklējiem Dabas muzeju. Tādējādi varēsiet palīdzēt bērnam paplašināt redzesloku, izprast interesējošās jomas. 

Meklējiet atbildes kopā

Bieži vien vecāki baidās bērnu priekšā izrādīties nekompetenti, tāpēc viņiem šķiet daudz vienkāršāk bērnu “atšūt” un uz jautājumu neatbildēt. Tomēr uztver to savādāk - tā vietā, lai izvairītos no šiem jautājumiem, meklējiet atbildes kopīgi. Tas būs jūsu aizraujošais kopīgais piedzīvojums.

Kad redzi, ka bērnam ir radušies jautājumi, velti tiem vismaz 10 minūtes nedalītu uzmanību, lai sarunātos ar savu bērnu. Tas veicinās pozitīvas savstarpējās attiecības.