Kā apvienot grūtniecību ar aktīva mazuļa audzināšanu?

Kā apvienot grūtniecību ar aktīva mazuļa audzināšanu?

29. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība un mazuļa piedzimšana, kuru varējāt izbaudīt pilnīgā vientulība vai labākajā gadījumā kopā ar topošā bērniņa tēti, noteikti bija viens skaists un mierpilns gaidīšanas laiks. Protams, ja atmetam rīta nelabumus un sapampušās kājas. Tomēr, ja šobrīd esi stāvoklī, bet mājās jau ir viens aktīvs un pasauli izzināt gribošs mazulis – būs nepieciešama pacietība, pacietība un vēlreiz pacietība.

1. Miegs ir Tava prioritāte

Miega daudzumam grūtniecības laikā ir milzīga nozīme. Tāpēc, ja vien spēsi sakārtot ikdienu tā, lai tajā tiktu atvēlēts pietiekošs stundu daudzums arī miegam, jutīsi milzīgu atšķirību starp to kāda var būt izgulējusies mamma stāvoklī un kāda ir mamma, kad tai miega pietrūkst.

  • Ja mazulis neapmeklē bērnudārzu, tad – dodiet iespēju kādai draudzenei vai savai mammai iziet pastaigā un tikmēr, nevis mazgājiet traukus, kārtojiet drēbes vai gatavojiet ēst – paguliet. Pilnīgi nopietni. Vienkārši paguliet. Drebes un trauki nekur neaizbēgs. 
  • Kad vakarā liekat mazo gulēt, dodieties gulēt arī pati, nevis uzsāciet vakara darbu cēlienu! Tas parasti sākas tā – es tikai nedaudz, piekārtošu, paskatīšos un nemaz nemanīsiet ka būsiet sev atņēmusi tik svarīgās miega stundas.

!Atcerieties! Miegs, tā nav greznība vai iegriba. Miegs ir nepieciešamība. Sevišķi grūtniecības laikā.

20180828011714-27545.jpg

2. Esi reāla un negaidi to, kas nav iespējams.

Ja uzzinot par grūtniecību, Jūsu mīļotais vīrietis vai vecāki, ik pa laikam varētu apjautāties kā Jums klājas, tad negaidiet no sava mazuļa, ka viņš no rīta Jums ļaus ilgāk pagulēt. Negaidiet, ka viņš Jums neprasīs brokastis tajos rītos, kad Jūs mocīs rīta nelabumi.  Negaidiet, ka Jūsu mazulis kļūs par “mazu pieaugušo” uzzinot par brālīša vai māsiņas pieteikšanās faktu. Viņš ir un būs, vismaz tuvākos mēnešus tas pasauli iekarot gribošais mazulis un ļoti vēlēsies, lai esat viņa iekarojumu līdzdalībnieks, ne pasīvs malā sēdētājs.

!Mierinājumam! Visi bērni izaug. Arī Tavs mazulis ar laiku, kļūs arvien patstāvīgāks.

3. Izveidojiet “miera un klusuma mirkļus”

Lai gan grūti iedomāties, ka ar aktīvu mazuli kas tāds ir iespējams, tomēr, ticiet vai nē – tas skaļais mazulis, kas ik dienas ir kopā ar jums, reizēm ir lielisks kompanjons arī pavisam mierīgākās izklaidēs. Pamēģiniet tādas rotaļas vai aktivitātes, kuras realizēt variet, piemēram, guļot dīvānā. Pirkstiņlelles, grāmatas, ko palasīt, uzzīmējiet kaut ko kopīgu, paspēlējoties ar lellēm, pabraukājoties ar mašīnītēm. Galu galā – dodiet iespēju Jūsu mazulim, uzzīmēt uz Jūsu punča sveicienu mazajam brālītim vai māsiņai. (tikai izvēlieties nomazgājamus flomāsterus) Izveidojiet šādas ikdienas darbības par rituālu. Kādā konkrētā laikā piedāvājiet mazulim šādas izklaides un Jūs redzēsiet, ka pavisam drīz, šīs lietas viņš nāks jautāt pats, tādejādi atgādinot, ka ir laiks “izlaisties” dīvānā!  Pie labām lietām ātri pierod. Un tas būs gan svētīgi Jums, gan ļoti vērtīgi mazulim!

20180828011828-86218.jpg

4. Nebaidieties lūgt palīdzību

Jūs domājat, ka sievietēm būt (izlikties) par tām stiprajām un varošajām ir galvenais uzdevums? Maldīgi. Grūtniecība ir tas laiks, kurā nav nepieciešams saskaldīt malku vai norakt kartupeļu tīrumu, tikai lai kādam pierādītu, ka es varu. Grūtniecība ir tas laiks, kad mūsu organisms patērē ārkārtīgi daudz resursu, lai palīdzētu uzaugt tam mazulim, kas dzīvojas puncī. Tāpēc – nemēģini kādam pierādīt to, kas nav jāpierāda, bet drīzāk, koncentrē savu uzmanību uz to – kuri Tavā ģimenē vai starp draugiem ir tie cilvēki, kuri patiešām var palīdzēt. Nekaunies – starp viņiem noteikti ir kāds, kurš ar nepacietību gaida brīdi, lai mestos Tev palīgā un būtu noderīgs. Bet kā viņš zinās, ka Tev to vajag, ja visu laiku būsi tā “stiprā?”, kura pati visu var?

20180828012125-27870.jpg

5. Atgādiniet sev, ka šis būs tikai uz laiku.

Grūtniecība pēc dažiem mēnešiem rezultēsies ar jauna mazuļa ienākšanu ģimenē. Mēs nesakām, ka tad paliks vieglāk. Tomēr, vienu gan mēs zinām. Grūtniecības laiks, kuru pavadāt kopā ar mazuli, kurš jau ir paaudzies, tāpat būs īpašu mirkļu piepildīts. Tās mīlīgas sarunas ar punci. Pat, ja Jūsu mazulis vēl nav iemācījies runāt, viņš noteikti izveidos kādu īpašu veidu, kā sazināties ar mazo brāli vai māsu, kas mīt puncī!

Pavisam drīz, vien pēc pāris gadiem, Jūs atcerēsieties šo laiku. Un gribēsiet pieturēt ik mirkli no tā, kas bijis. Jo, ticiet vai nē – bērni izaug, mēs paliekam ar saviem fotoalbumiem un siltajām atmiņām.. Un tur, tā punča bilde ar mazuli, kurš pa to braukā ar savu spēļu auto vai fotogrāfija, kurā iemūžināts Jūsu vecākā bērna zīmējums uz punča. Skatīsieties un birs asaras. Pilnīgi noteikti.

AliEs AliEs 29. Aug 2018, 11:21

Pilnīgi piekrītu, ka jāvelta laiks savai atpūtai. Šobrīd mokos ar nelabumiem, kamēr mazā meita vēlas daudz uzmanību. Te gan vēlams lai vīrs ir saprotoš un izpalīdzīgs - man paveicies, vīrs vakarā sakārto māju, palīdz ar ēst gatavošanu. Pa dienu uztaisu vienu veselīgo maltīti, pārējās ēdienreizēs bērns ēd vienkāršus veselīgus pirkstiņēdienus (dārzeņi, augļi, plāceņi u.c.).

28. Aug 2018, 11:48

Tikai nav skaidrs - kad tad tā grūtniece lai gatavo veselīgās maltītes un kurš ir tas, kas uztur māju kārtībā?