IETEIKUMI: Kad mans mazulis iemācīsies staigāt?

IETEIKUMI: Kad mans mazulis iemācīsies staigāt?

09. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns attīstības pirmajos gados ir ārkārtīgi daudz sasniegumu un attīstības virzienu, no kuriem noteikti var izcelt bērniņa pirmos soļus. Pirmie soļi ir nozīmīgs attīstības lēciens mazuļa attīstībā, tomēr viena no biežākajām kļūdām, ko vecāki pieļauj, ir salīdzināšana. Katrs mazulis attīstās atšķirīgi un ja vien tam nav kādu medicīnisku iemeslu, bērniņš agrāk vai vēlāk, noteikti sāks staigāt.

Lielākā daļa bērnu savā pirmajā dzimšanas dienā jau māk iesoļot paši, tomēr speciālisti atzīmē, ka šis posms, kurā mazulītis apgūst pirmos soļus var būt no 9 līdz 18 mēnešu vecumam.

Ir bērniņi, kuri pieceļas kājās izlaižot rāpošanas posmu, ir tādi, kuriem ir jāiziet cauri visiem attīstības posmiem, sākot ar velšanos, beidzot ar šļūkšanu, līšanu, rāpošanu un visbeidzot – piecelšanos kājās un staigāšanu.

Kad bērniņš ir gatavs piecelties kājās?

Par piecelšanos kājās un gatavību staigāt var liecināt dažādas pazīmes, tomēr, jāņem vērā tas, ka nevajadzētu mazulīti speciāli steidzināt, celt aiz rociņām un mācīt tam iet. Viņš to izdarīs, līdz viņa ķermenis, muskulatūra un mugura būs nostiprinājušies un gatavi pirmajiem soļiem.

Vērojiet savu mazulīti. Viņš pats jums pateiks priekšā, ka tas brīdis ir tuvu. Ja mazulītis ik mēnesi savā attīstībā sasniedz ko jaunu, pamazām apgūstot dažādos pārvietošanās veidus, satraukumam nav pamata. Iespējams ar ārstu nepieciešams pakonsultēties tad, ja līdz gada vecumam Jūs mazulīša attīstībā neredzat izaugsmi un viņš necenšas apgūt jaunas vietas un lietas, nav motivēts virzīties uz priekšu.

Svarīgi kopš dzimšanas

20180419021630-79641.jpg

Vissvarīgākais, kas nepieciešams, lai mazulītis iemācītos staigāt ir spēcīgi muguras muskuļi, kuri attīstās bērniņam ceļot galviņu, kamēr tas atrodas guļus uz vēdera, tāpēc, pārliecinieties par to, lai vide apkārt mazulītim ir iekārtota tā, lai viņam rotaļāšanās esot uz vēdera ir interesanta. Te noteikti var palīdzēt fizioterapeitu ieteikumi mājas iekārtojumam pēc Piklera metodes. Pamatus bērniņa attīstībai mēs ieliekam jau veicot ikdienas aprūpi. 

Svarīgi, kad mazulītis ir iemācījies apsēsties

Sēdus pozīcijā mazulītis stiprina savu līdzsvaru. Tāpēc šajā laikā būtu svarīgi parūpēties par dažādām attīstošām rotaļām, ar kuru palīdzību varam stiprināt bērniņa stabilitāti. Piemēram, novietojiet mazulītim rotaļlietas vienā vai otrā pusē, lai viņam ir nepieciešamība tās paņemt no sāniem. Vēl varat apsēsties viņam pretī un piedāvāt, piemēram bumbu, pasniedzot viņam to taisni, tad uz vienu vai otru pusi. Šādā veidā jūs palīdzēsiet stiprināt ne tikai muguras, bet arī kakla, kāju un sēžas muskulatūru, kas ir svarīgi, jo iemācoties piecelties, mazulītim ir jāiemācās atkal nokrist atpakaļ uz dupša, ne uz priekšu

Svarīgi, kad mazulītis ir iemācījies piecelties kājās

Šis jau ir milzīgs sasniegums, par ko lepni ir vecāki, bet vēl lielāks prieks ir mazulim. Piecelšanās kājās ir jauna pasaule un iespējas, tāpēc, tā vietā, lai atkal papildus nestimulētu un nesteidzinātu, esiet blakus. Ļaujiet mazulītim pirmos soļus spert pašam, bet vajadzības gadījumā esiet klāt, ja mazulītim pie neveiksmes ir nepieciešams uzmundrinājums. Ne vienmēr viss sanāk ar pirmo reizi. Bet līdz ko mazulis ir gatavs, tā arī pirmie soļi un mammas prieka asaras nebūs ilgi jāgaida.

20180419022051-82683.jpg

Drošība mājās, kur mazulis mācās staigāt!

  • Zemi galdiņi ar asiem stūriem ir potenciāli bīstami un mazulim krītot var radīt traumas;
  • Nenostiprinātas mēbeles var kļūt bīstamas, ja mazulis pie tām turoties, uzgāž tās sev virsū;
  • Pārliecinieties, ka laikā, kad mazulis mācās apgūt pirmos soļus, viņam ceļā uz grīdas nav izmētātas rotaļlietas. Uzkāpšana uz tām var būt sāpīga, kā arī mazulis var nenoturēt līdzsvaru
  • Noņemiet potenciāli bīstamos priekšmetus, kas atrodas bērnam sasniedzamās vietās, piemēram – galdautu bērns viegli sev var uzraut virsū, karsta kafijas krūze, sadzīves ķīmija, asi priekšmeti u.c ;
  • Nometieties četrrāpus un pārlūkojiet telpu sava bērna acīm. Tādā veidā Jūs ieraudzīsiet potenciāli bīstamas vietas mājās;
  • Pieskatiet mezuli un neatstājiet bez uzraudzības. VIENMĒR jābūt rokas stiepiena attālumā.

Ikdienas aprūpe veikšana aktīvam mazulim

Mūsdienās ir ļoti daudz iespēju ērtai un kvalitatīvai ikdienas aprūpes veikšanai. Mazulītim pieaugot, iesakām izvēlēties tam piemērotus aprūpes līdzekļus, kā piemēram – parastās autiņbiksītes ar klipšiem nomainām un autiņbiksītēm-biksītēm. Tās noteiktu būs daudz piemērotākas ļoti aktīviem mazuļiem, jo:

  • Tām ir visaptveroša, elastīga jostiņa, kas pielāgojas mazuļa vēderiņa apmēram.  
  • Mitruma indikators palīdzēs saprast, kad ir laiks nomainīt autiņbiksītes
  • Īpaši uzsūcošs autiņbiksīšu slānis, lai aktivitāšu laikā mazulim dupsis būtu sauss
  • Vislabākā no īpašībām: autiņbiksītes-biksītes ir ļoti ērti uzvelkamas un novelkamas
  • Kāju gumijas šādām autiņbiksītēm ir daudz elastīgākas, cieši piekļaujas kājiņām un nodrošina papildus aizsardzību pret noplūdēm
  • Autiņbiksīšu nomaiņai nav jābūt guļus stāvoklī. Droši, mācamies nomainīt autiņbiksītes sēdus un stāvus.