Idejas, kā virtuvē nodarbināt bērnu, kamēr mamma gatavo

Idejas, kā virtuvē nodarbināt bērnu, kamēr mamma gatavo

20. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viena no ikdienas nodarbēm ir ēst gatavošana, taču parasti tas var būt arī samērā stresains uzdevums, jo mazuli vienu pašu istabā labāk neatstāt, jo nevari viņu pieskatīt, bet virtuvē... karsti katli, verdošs ūdens, tik daudz bīstamību! 

Tāpēc meklējām idejas, ar kādām aktivitātēm virtuvē nodarbināt bērnu, kamēr mamma gatavo!

Darbošanās ar dārzeņiem

Piešķir savam mazajam dažādu krāsu dārzeņus, lai viņš tos varētu izpētīt, aptaustīt, izjust formu, izmēru daudzveidību, rotaļājoties ar tiem pabarot arī savas lelles un rotaļu zvērus.

Rotaļas ar ogām

Kad klāt būs ogu sezona, noteikti īsteno šo aktivitāti - uz šķīvja ar dažādu krāsu, izmēru ogām izkārtojiet ornamentus, zīmējumus un pēc tam tos laimīgi... notiesājiet. Vitamīniem bagāta aktivitāte!

Darbošanās ar putraimiem

Kamēr gatavo ēst, iedod savai atvasītei katliņu, kurā esi iebērusi vairāku veidu putraimus, pupiņas. Iedod arī bērnam karoti, lai viņš varētu darboties un vārīt pats savu improvizēto putru. Lai pārsteigums būtu vēl lielāks, vari starp putraimiem noslēpt arī kādu mazu rotaļlietiņu. Šāda darbošanās ar smalkajiem graudiņiem, pupiņām veicinās arī sīkās motorikas attīstību.

Sviestmaižu meistars

Iedod bērnam dažādās formās sagrieztu sieru, dārzeņu un gaļas šķēlītes, lai mazais pagatavo savas ideālās maizītes, kuras pēc tam ar gardu muti notiesāt, jo, kā zināms, paša gatavotais garšos vislabāk.

Uzzīmē savas pusdienas

Uzzīmē uz papīra katliņu, blakus - izejvielas, kuras izmantosi ēst gatavošanā. Lai bērns vēro, kā gatavo mamma, un uz papīra apvelk dārzeņus un pārējās sastāvdaļas, kuras mamma liek katliņā. Būs jautri un vienlaikus arī veicinās uzmanību!

Jautrošanās ar ūdeni

Ja vien telpa tam ir piemērota, vari bļodiņā ieliet ūdeni un ļaut bērnam pašam mazgāt plastmasas traukus, peldināt ūdenī kuģīšus. Rēķinies gan, ka pēc šīs aktivitātes tev, visticamāk, nāksies uzkopt grīdu un arī mazais būs slapjš no galvas līdz papēžiem.

Rotaļāšanās ar mīklu

Izcils variants, kā uz laiku novērst bērna uzmanību no visa pārējā, ir iedot viņam mīklas pikucīti, ļaujot to virpināt, mīcīt, izspiest dažādu formiņu "cepumus". Jūsu virtuve var pārvērsties par konditorejas darbnīcu, un viss, kas vajadzīgs tās izveidei, ir nedaudz miltu un ūdens, lai sajauktu mīklu.

Pagatavo pats

Kamēr mamma gatavo, tavs mazais arī var kļūt par īstu pavāru. Iedod viņam papīra lapu, zīmuļus un aicini uzzīmēt šķīvi un uz tā - savu mīļāko ēdienu. Lai top!

Pirms virtuvē organizē dažādas aktivitātes, noteikti atceries par bērna drošību:

  • negatavo ēst, otrā rokā turot bērnu;
  • neorganizē aktivitātes pie karstas cepeškrāsns vai blakus karstiem katliem;
  • pārliecinies, ka bērna tuvumā nav nažu un citu bīstamu priekšmetu;
  • rotaļām bērnam dod tikai tādus produktus, kuri nav bīstami arī neapstrādāti.