Idejas, kā bērniem vecumā no 2 līdz 3 gadu vecumam rotaļāšanos smilšu kastē padarīt interesantāku

Idejas, kā bērniem vecumā no 2 līdz 3 gadu vecumam rotaļāšanos smilšu kastē padarīt interesantāku

28. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, ka katrs bērns ir izdzīvojis to periodu, kad smilšu kaste ir obligāts galamērķis, kas jāiekļauj ikvienā pastaigā. Lāpstiņa un spainītis līdzi, un esam bruņojušies iekarot smilšu kasti.

Tiesa, dažkārt divgadniekam vai trīsgadniekam rotaļas smilšu kastē ātri vien apnīk, tāpēc jādomā veidi, kā spēlēšanos ar smiltiņām padarīt aizraujošāku.

Neparastie kēksiņi

Pēc tam, kad apēsts jogurts, trauciņu nemetiet ārā! Tāpat kā burciņas no mammas sejas un ķermeņa krēmiem! Saglabājiet tos visus un ņemiet līdzi uz smilšu kasti, lai "izceptu" dažādu formu kēksiņus. Izvēlies pēc iespējas dažādāku formu un izmēru trauciņus, kas pieejami jums mājās.

Tāpat arī kādā no pastaigām lāpstiņas vietā varat paņemt līdzi veco zupas kausiņu vai koka karoti. Bērna pasaule ar katru šādu reizi, kad piedāvāsim rotaļām spēles ar dažādiem sadzīves priekšmetiem, dažādosim pieejamās rotaļlietas, kļūst tikai plašāka!

Ūdens sistēma

Pat divu vai trīs gadu vecumā bērns nav par mazu, lai apgūtu dažādus sadzīves procesus. Piemēram, vai mazais zina, kā ūdens nonāk līdz vannai? Paņemiet uz smilšu kasti līdzi salmiņus un pudeli ar ūdeni. Ierociet zem smiltīm sastiprinātos salmiņus, vienā galā noliekot bļodiņu, bet otrajā cauruļvadu sistēmas galā lejot iekšā salmiņā ūdeni. Tas būs interesants piedzīvojums un vienlaikus arī jaunas zināšanas.

Celtnieki

Arī meitenēm smilšu kastē patīk kļūt par būvniekiem, tāpēc, ja vien jums ir smilšu kastes draugi, vienojieties, ka uz kādu no rotaļāšanās reizēm līdzi paņemsiet dažādas automašīnas, lai bērni varētu noorganizēt būvniecības laukumu un uzbūvēt gadsimta būvi. Noderēs gan pašizgāzējs, gan ceļamkrāns, betona maisītājs un arī kāds traktors. Katram auto atradīsies savs darbiņš būvniecības procesā.

Sijāšana

Uz smilšu kasti paņemiet līdzi sietiņu, varbūt arī mājās virtuvē aizķēries kāds sietiņš, kurš jau sen prasās tikt aizvietots ar jaunu, taču rotaļām smilšu kastē ir vēl gana labs. Mudini bērnu izsijāt smiltis, lai pēc tam atklātu, kas pēc sijāšanas paliek sietiņā - dažādi akmentiņi, zariņi, varbūt arī koku lapas. 

Žogu būvētājs

Dodoties uz smilšu kasti, pa ceļam salasat dažādus kociņus, zariņus. Smilšu kastē no tiem palīdzi bērnam uzbūvēt žogus. Tie var norobežot gan smilšu pilis, gan arī saimniecības, kurās dzīvo dažādi dzīvnieki. Žogu būvēšana lieliski palīdzēs attīstīt sīko motoriku.

P.S. Neaizmirstiet pēc rotaļāšanās zariņus no smilšu kastes izlasīt.

Zīmējumi smiltīs

Šoreiz uz smilšu kasti paņemiet līdzi nevis lāpstiņu, bet gan grābeklīti vai arī kādu kociņu. Ar tā palīdzību smiltiņās lai top dažādi ornamenti, figūras un dzīvnieki. Lai top māksla!


Šefpavāra pusdienas

Smilšu kaste var kļūt par īstu šefpavāra virtuvi! Mudini bērnu izgatavot milzu maizes klaipu vai arī "izcept" picu, salami vietā izmantojot akmentiņus. Pagatavojiet ēdienus no mizām un lapām, pievienojot ozolzīles, kastaņus.

Dārgumu mednieki

Smiltiņās ir interesanti meklēt dažādus apslēptos dārgumus. Tāpēc smilšu kastē paslēp kādu tukšo oliņu, kas palikusi pēc Lieldienu šokolādes olu apēšanas, vai mazu plastmasas dzīvnieciņu. Lai mazais kļūst par arheologu, meklējot noslēptos dārgumus!

Ļauj bērnam ļauties fantāzijas lidojumam

Bērni ir bezgala radoši. Pat jau nebūsi uz smilšu kasti paņēmusi līdzi rotaļlietas, viņš atradīs veidu, kā sevi smiltiņās nodarbināt. Vienkārši ļauj bērnam darboties, neuzstādot noteikumus, ko tagad darīt!