Gatavojam kvasu savās mājās

Gatavojam kvasu savās mājās

16. Jun 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kvass ir ļoti sens dzēriens, kas darināts ne vien Krievijā, bet arī mūsu senču Latvijas lauku sētās.

Laba kvasa pagatavošana mājas apstākļos vienmēr ir prasījusi lielu meistarību un pieredzi.

Atšķirībā no alus, kuru gatavojot noris tikai spirta rūgšanas process, kvass top pienskābās un nepabeigtas spirta rūgšanas rezultatā. Tomēr alkohola saturs kvasā nepārsniedz 1 grādu, svaigā kvasā tā nav vairāk kā kefīrā.

Kvasu var gatavot gan no iesala, gan miltiem, gan no maizes. Būtisks ir ieraugs.

Sendienās lauku mājās kvasu raudzēja neglazētā māla krūkā, kuras porās bija uzkrājies pareizais ieraugs.

Pirmo porciju raudzēja no rupjiem rudzu miltiem, tos aplēja ar ūdeni un izturēja siltā telpā vienu dienu. Pēc tam krūku novietoja vēsā vietā un katru vakaru, pēc vajadzības, papildināja ar ūdeni un rupjmaizes garoziņām.

Visas vērtīgās vielas, ko satur graudi vai maize, tīrs ūdens, pienskābe un rauga veidotie B grupas vitamīni, ir īsta raudzēta kvasa pamatā.

Maizes kvass ar piparmētru un upeņu lapām

Sastāvdaļas:

1. 4 l ūdens 
2. 500 g grauzdētas rudzu maizes 
3. 200 g cukura 
4. 50 g rozīņu 
5. 40 g rauga 
6. piparmētras zariņš 
7. nedaudz upeņu lapu

Pagatavošana:

Grauzdēto maizi pārlej ar uzvārītu ūdeni un uz četrām stundām noliek siltā vietā. Izkāš, pievieno atšķaidītu raugu, cukuru, rozīnes, piparmētru, upeņu lapas, pārklāj un noliek siltumā uz 10-12 stundām.

Mājas saldais kvass

No maizes produktiem un ūdens (12 l) pagatavo šķidru mīklu un ievieto uz vienu diennakti siltā krāsnī vai cepeškrāsnī, periodiski samaisot. Iztvaicētai mīklai (tai ir putras konsistence) pievieno piparmētru, aplej ar verdošu ūdeni (48 l), visu samaisa un liek siltā vietā uz 3-4 stundām. Gaišo šķidrumu nokāš, tam pievieno cukuru un šķidru raugu, salej tīrās pudelēs, kurās iepriekš ir ieliktas dažas rozīnes. Pudeles aizkorķē, korķus nostiprina ar stiepli un novieto aukstā vietā. Pēc dažām dienām kvass ir gatavs lietošanai.

Miežu iesals – 1,2 kg, rudzu iesals – 1,2 kg, griķu putraimi – 0,4 kg, cukurs – 2,2 kg, piparmētras – 20 g, rozīnes – 30 g, šķidrs raugs – 1 glāze. Ieguvums – apmēram 30 l.

Kvass latviešu gaumē

No rupja maluma rudzu miltiem, aplietiem ar verdošu ūdeni, pagatavo šķidru mīklu un to kuļ, līdz tā kļūst viendabīga, gaiša un putojoša. Pēc tam visu atšķaida ar siltu vārītu ūdeni, lai iegūtais šķidrums būtu nedaudz staipīgs, tad pievieno raugu, sakultu rūgušpienu, cukuru vai medu un noliiek uz 12 stundām siltā vietā. Gatavu kvasu nokāš, salej pudelēs, aizkorķē un novieto vēsā vietā.

Uz 7 l kvasa: rudzu milti – 500 g, ūdens – 6 l, raugs – 50 g, rūgušpiens – 1l, cukurs – 2 glāzes vai medus – 300 g.

20130606134238-77478.jpg

SIA ILGEZEEM izlejamo kvasu un alu, produktus bez konservantiem varat iegādāties:

Veikalu darba laiks

  Darba dienās Brīvdienās
Rīgā   Sestdienās Svētdienās
Maskavas 250a 10:00-20:00 10:00-20:00 10:00-20:00
Daugavgrīvas ielā 82/84 9:00-20:00 9:00-20:00 9:00-20:00
Centrāltirgū, Zivju pav. 8:00-18:00 8:00-18:00 8:00-18:00
Brīvības ielā 348 10:00-21:00 10:00-21:00 10:00-18:00
Purvciema tirgū 9:00-19:00 9:00-19:00 9:00-19:00
Valdeķu ielā 62a 9:00-21:00 9:00-21:00 9:00-19:00
Imantas 2.līnija 1 10:00-20:00 10:00-20:00 10:00-18:00
Lubānas iela 113a 9:00-19:00 9:00-19:00 10:00-18:00
Jelgavā      
t/c RIO, Pērnavas 4 10:00-21:00 10:00-21:00 10:00-18:00

www.kvass.lv

annijalise annijalise 16. Jun 2013, 15:57

mēs jau vairākus gadus kvasa pagatavošani izmantojam veikalos nopērkamos gatavos -sausos maisījumus kvasam, un tad uz svētkiem mums galdā ir gardu gardais kvass.