Eksperta viedoklis: Ventolin lietošana – kas jāņem vērā

Eksperta viedoklis: Ventolin lietošana – kas jāņem vērā

26. Mar 2015, 08:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diskusiju šajā nedēļā izraisīja māmiņas Ingas blogs par inhalācijām cīņā pret klepu, bronhītiem, astmātiskām saslimšanām, laringītu. Lūk, esam saņēmuši arī speciālista viedokli par Ventolin lietošanu.

Konsultē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Regīna Pakalne.

Ventolin (ķīmiskais nosaukums Salbutamols) ir medikaments, kas, atslābinot bronhu muskulatūru, paplašina bronhus. Ventolin ir pieejams lietošanai sīrupā vai inhalācijās aerosola formā caur krājtelpu vai šķidru inhalāciju veidā ar nebulaizeru. Izvēli, kāds medikamenta lietošanas veids nepieciešams pacientam, vislabāk atstāt ārsta ziņā. 

Ventolin bieži nozīmē pacientiem ar elpceļu slimībām, piemēram, akūts bronhīts ar sēkšanu, lai bērnam būtu vieglāk elpot, labāk varētu atklepoties. Ventolin ir pazīstams kā astmas glābjošais medikaments, tas mazina simptomus – klepu, apgrūtinātu elpošanu, sēkšanu, taču neārstē iekaisumu elpceļos.

To lieto akūtās situācijās, īslaicīgi, medikaments nav paredzēts lietošanai ilgtermiņā. Gadījumos, kad bronhīti bieži atkārtojas, jādomā, vai papildus Ventolin lietošanai pacientam būtu nepieciešams saņemt arī citu grupu medikamentus. Ja pacientam ilgstoši (vairāk par 3 nedēļām) saglabājas elpceļu slimību simptomi, noteikti jāvēršas pie ārsta.

Ja bērns bieži slimo ar bronhītu vai citām elpceļu saslimšanām un bieži nepieciešams lietot Ventolin, obligāti jāvēršas pie ārsta, jo iespējams, ka bērnam ir kāda hroniska slimība, kurai nepieciešama cita veida ārstēšana, citi medikamenti. Svarīgi atcerēties, ka Ventolin tikai mazina simptomus (klepu, sēkšanu, apgrūtinātu elpošanu, spiedošu sajūtu krūtīs), taču nemazina, neārstē iekaisumu elpceļos.

Iespējamās blakusparādības ir paātrināta sirdsdarbība, nemiers, uzbudināmība, galvassāpes, vemšana. Sirdsdarbības traucējumi, kas izpaužas kā paātrināta sirdsdarbība, sirdsklauves ir vienas no biežākajām sūdzībām pacientiem, kas lieto Ventolin. Šajos gadījumos vēlams konsultēties ar ārstu.

Māmiņu Klubs

Sabandži Sabandži 27. Mar 2015, 11:48

Nez ko par šādu zāļu "slavināšanu" teiktu uzraugošās institūcijas.. Es ,protams, atvainojos, bet nedrīkst šādus rakstus publicēt,jo kāds var iedomāties bez ārsta konsultācijas savam bērnam iedot salbutamolu un ir kaudze aptieku,kas arī iedotu,jo redz, māte pārliecinoši zina kādai kaitei šo vajag un iespējams kļūdaini uzskata,ka bērnam tieši šis palīzēs. Un vēl jautājums- kur ir lieliem,izceltiem burtiem rakstīts,ka tas ir recepšu medikaments??
Mīļās māmiņas,atcerietis,ka bez ārsta konsultācijas neko,neko nedrīkst uz savu galvu dot!!!!!!!!!!

Cielavinna Cielavinna 26. Mar 2015, 12:20

Nu, nezinu. Mums mazajam pēc astmas lēkmes, Ventolins tiek nozīmēts uz trim mēnešiem, pa diviem pūtieniem 2x dienā.