Bērniņš mācās sēdēt! Ko svarīgi zināt vecākiem?

16. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jo dažādāk mazulis sēž, jo labāk, ir pārliecināta Māmiņu Kluba fizioterapeite Klaudija Hēla. Vaicājam viņai, kas būtu jāņem vērā vecākiem, kuru bērniņš apgūst prasmi apsēsties?

Sēdēšanas formu ir daudz, tāpēc vecākiem nevajadzētu domāt, ka kāda no tām ir pareiza, bet cita – nē! “Sēdēšanas formas ir daudz! Bērns sēžot nav jākoriģē, tāpēc galvenais ir piedāvāt tādu vides iekārtojumu, lai bērns varētu sēdēt dažādi,” uzsver fizioterapeite Klaudija Hēla, norādot, ka videi jāatbilst mazuļa vecumam un attīstības posmam. Runājot par bērnu prasmi apsēsties, fizioterapeite stāsta, ka sēdēšana, rāpošana un stāvēšana ar pieturēšanos parasti seko kombinācijā. “Kaut kas no tā būs pirmais, taču nav svarīgi, kas tieši! Bērns visu dara vadoties no savas motivācijas un intereses, tāpēc ir svarīgi, lai iekārtojumā būtu dažādība,” uzsver K. Hēla.

Atceries, ka bērnu nekādā gadījumā nedrīkst sēdināt, pat spilvenos, ja viņš nav apguvis apsēšanās prasmi, jo tādējādi rodas liels spiediens uz bērna mugurkaulu, tiek nepareizi noslogoti dziļie muguras muskuļi, līdz ar to bērniņam var veidoties šķība stāja!

Fizioterapeite norāda, ka vides iekārtojumā nepieciešami dažādi šķēršļi, jo dažādi paaugstinājumi bērnu trenēs un uz tiem būs arī vieglāk apsēsties. “Rāpojot pāri šķēršļiem, cilvēks izkustina rumpi, izkustina gūžas locītavas,” saka fizioterapeite Klaudija Hēla.

Ja ģimenē aug mazulis, kurš lien vai rāpo, vides iekārtošanai noderēs dažāda augstuma matrači, kastes, spilveni, autiņbiksīšu iepakojumi, kā arī koferi. Dod bērnam iespēju iekāpt kastē un pašam izkāpt, neiejaucoties šajā procesā! Tas vingrinās dažādas bērna spējas un veicinās viņa patstāvīgumu, pašpārliecinātību un sava ķermeņa prasmju izzināšanu.

Fizioterapeite atgādina, ka līdz ar bērna attīstību arī jāmaina aprūpes vieta un veids. “Ja bērns sāk sēdēt un stāvēt, jāskatās, kā veicam aprūpi. Būtu labi, ja ir krēsliņš, uz kuru bērnu apsēdināt. Tad visa aprūpe, ģērbšana, autiņbiksīšu maiņa notiek caur sēdēšanu un stāvēšanu,” ar padomu dalās Klaudija Hēla, piebilstot, ka paaugstinājumam jābūt tik lielam, lai uz tā sēžot bērna pēdas atrastos uz zemes.

Eksperts

Klaudija Hēla

PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E.Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā