Atvērto durvju diena SIA “Tērvetes maize” ceptuvē

Atvērto durvju diena SIA “Tērvetes maize” ceptuvē

02. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

SIA “Tērvetes maize” atver durvis ikvienam, kurš vēlas atrast savu maizes garšu, ēst veselīgi un izjust maizes svētību pašu rokām

Zemgale jau izsenis tiek dēvēta par Latvijas "maizes klēti" auglīgās augsnes un bagātīgo labības ražu dēļ, tāpēc, lai atklātu maizes pasauli un izjustu maizes svētību pašu rokām, 2019. gada 4., 5. un 6. maijā SIA “Tērvetes maize” projekta "Atvērtās dienas laukos" ietvaros aicina ciemos uz nelielo maizes ceptuvi, ko maiznieks Jānis Kurpnieks pirms pieciem gadiem izveidoja savās tēva mājās, lai apvienotu tradīcijas un jaunākās tendences, veidojot savu stāstu par maizi - veselīgu, spēcinošu, bagātīgu!

Visiem interesentiem bez maksas būs iespēja apskatīt ceptuvi, “izstaigāt” maizes tapšanas ceļu,  nobaudīt veselīgus gardumus – gan klasisko, gan ar dažādām piedevām ceptu pilngraudu rupjmaizi un saldskābmaizi, kā arī bezmiltu maizi. Lauku maizīti varēs arī iegādāties!

Pirmdien, 6. maijā , plkst. 11:00 un plkst. 15:00 būs iespēja piedalīties maizes cepšanas meistarklasēs, kur varēs iemēģināt rokas lauku baltmaizīšu, pīlīšu vai kliņģerīšu veidošanā. Meistarklasi vadīs ceptuves “Tērvetes maize” saimnieks Jānis Kurpnieks, kuram ir 20 gadu pieredze maizes cepšanā.

Ekskursijas ceptuvē  un  maizes cepšanas meistarklases ietver arī interaktīvas un izzinošas nodarbības “No grauda līdz maizei”. Īpašas atjautības spēles un uzdevumi gaidīs bērnus (no 7 gadu vecuma) - topošos “maizniekus”, kā arī būs iespēja izdekorēt īpašo cepumiņu  “Tērvetes maize” simbola – ozollapas, kas apzīmē spēku un latviskumu,  formā un paņemt to līdzi. Vērīgākajiem  un aktīvākajiem  klausītājiem piešķirsim garšīgas un veselīgas balvas!

SIA “Tērvetes maize” saimnieks Jānis Kurpnieks: “Tā kā šogad pasākums "Atvērtās dienas laukos", kad tiek popularizēti Latvijas laukos ražotie produkti, sakrīt ar Latvijas otro dzimšanas dienu un Baltā galdauta svētkiem, iesaku šo maizi-  tradīcijām bagāto mantojumu celt  galdā svētkos, tādējādi stiprinot  rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā. Šī maizīte, kas ir  īsta, dabīga, ar ieraugu raudzēta,  spēcinoša, nokļūs uz Jūsu ikdienas un svētku galda  kā dabas svētība, kā mūsu Latvijas zemē un tradīcijās iekodēta vēsts, lai saņemtu spēku, izturību, veselību, pārliecību par sevi un savējiem. Rudzu pilngraudu jmaize latviešu mājās aizvien bijusi viens no pamatēdieniem un kļuvusi arī par vienu no latviskuma simboliem arī mūsdienās. Ja ik dienu vai pārdienu apēdīsim 100 gramus rudzu  maizes, mūsu tauta būtu veselīga un saglabāsim rudzu maizes ēšanas tradīcijas dzīvas nākamajām paaudzēm!”

Dr. Karīna Vernere, ģimenes ārste, arodslimību ārste ar gandrīz 20 gadu pieredzi: “Tas, ko mēs ēdienreizēs liekam sevī iekšā, lielā mērā var ietekmēt mūsu veselību un visu dzīvi. Lasot un skatoties attēlus par mūsu senču dzīvi, var vērot kādu īpatnību: bagātie ļaudis bieži vien bija korpulenti apaļvaidži, bet nabagie – kalsni, muskuļoti un pēc skata veselīgi. Bagātnieku liktenis un gods bija lietot balto kviešu maizi no smalkajiem, bīdelētajiem miltiem, bet nabagajiem atlika rudzu, vai tā sauktā melnā –  maize, kas cepta no rupjiem rudzu miltiem. Neviens pat nenojauta, ka zemnieku uzturs tieši tādēļ bija veselīgāks, pilnvērtīgāks. Tāpēc iesaku sekot mūsu senču pēdās un ēst pilngraudu rudzu maizi.”

Guna Rijkure, uztura speciāliste, daudzu publikāciju autore un grāmatu līdzautore: “Latvijā rudzu maize jau no seniem laikiem ir bijusi šajā teritorijā dzīvojošo cilvēku ikdienas uztura pamatsastāvdaļa. Arī mūsdienās maizes nozīmīgā loma nav mazinājusies. Rudzu maize ir sabalansētas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, ar kuru uzņemam olbaltumvielas - galveno šūnu būvmateriālu. Tomēr rudzu graudā ir arī citas vērtīgas vielas. Grauda vidusdaļa satur galvenokārt cieti, olbaltumvielas, saliktos ogļhidrātus, kas organismā tiek sašķelti un pārvēršas glikozē, cukurā. Tātad grauda vidusdaļa ir galvenokārt enerģijas avots. Savukārt rudzu grauda daudzslāņainais apvalciņš satur šķīstošās un nešķīstošās olbaltumvielas, ļoti vērtīgos antioksidantus, B grupas vitamīnus, minerālvielas, kā kāliju, kalciju, fosforu un dzelzi. Rudzu grauda dīglītis satur taukus, dažādus fermentus, kas arī organismam ir nepieciešamas vielas. “Tērvetes maizes” pilngraudu (šķelto graudu) rudzu maizē ir visas šīs trīs vērtīgās daļas.”

Der ielāgot, ka uzturs var arī būt zāles! Daudz naudas cilvēki izdod, iegādājoties medikamentus vēdera mīkstināšanai. Taču izrādās, ka tādu pat efektu varētu panākt, ēdot pilngraudu maizīti, tikai tad izdevumi būtu nesalīdzināmi mazāki. Tad, kāpēc lietot medikamentus, ja līdzvērtīgu efektu varam sasniegt, ēdot veselīgi maizīti?! Sendienās rudzu maize bija latviešu pamatēdiens, spēka un enerģijas avots, tad kādēļ lai mūsdienās būtu citādi? It īpaši, ja rudzu maizes uztura vērtībai Latvijā ir pievienota arī tās emocionālā vērtība.

Lūk,  6 mūsu Latvijas ārstu atziņas par rudzu maizi:

  • Šķiedrvielas uzlabo kuņģa un zarnu darbību – tīra zarnu sieniņas un kalpo par barības vidi labajiem mikroorganismiem, šķidrina asinis un asins taukus. Tādējādi mūsu liekie kilogrami pat bez diētas ieturēšanas noslīd uz leju un izgaist! Kopā ar visu no organisma tiek izvadīts arī liekais holesterīns.
  • Šķiedrvielas, kas atrodas rudzu maizē, kavē vēža šūnu veidošanos.
  • Ļoti svarīgi pilngraudu rudzu maizei dot priekšroku sirds un asinsvadu slimniekiem.
  • Rudzu maizē esošie antioksidanti organismā cīnās pret visām hroniskajām kaitēm.
  • Pilngraudu rudzu maize organismā uzsūcas lēnāk nekā dažādie baltās maizes našķi. Tāpēc ieteicama diabētiķiem!
  • Rudzu maizes pilngrauda ārējā čaulā atrodas gandrīz visa Mendeļejeva tabula! Piemēram, selēns darbojas kā labs antioksidants, visu brīvo radikāļu izvadītājs no organisma.

 

Uzziņai!

Piedalīšanās meistarklasē 3,50 € (parasti 4,50 €) katram dalībniekam.

4. un 5. maijā ceptuve atvērta no plkst. 11:00 līdz plkst. 21:00

6. maijā  ceptuve atvērta no plkst. 11:00 līdz plkst. 19:00

Obligāta pieteikšanās uz maizes cepšanas meistarklasēm!

 

SIA “Tērvetes maize” adrese: “Straumes”, Tērvetes novads, Tērvetes pagasts

Papildu informācija: Ilze Apine, tālr: 29106830, i.apine@inbox.lv

facebook.com/tervetesmaize/