Alerģijas esamību ir svarīgi pierādīt

18. May 2020, 14:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās alerģijas tiek pieminētas bieži, taču, kā atzīst alergoloģe, pediatre Dace Kārkliņa, ne vienmēr tas ir pamatoti.

Viņa skaidro, ka gadījumos, kad tiek piesaukta alerģija, to ir svarīgi pierādīt. “Ļoti bieži, savā starp runājot un pieminot alerģiju, šis vārds liek saausīties un uztraukties, taču, lai noteiktu, vai iemesls kādai problēmai patiešām ir alerģija, svarīgi ir to pierādīt,” uzsver ārste, norādot, ka alerģija var tik pierādīta ar trīs metodēm:

  • Ādas dūriena testu;
  • Asins analīzēm, kurās tiek atrastas specifiskās vielas;
  • Provokācijas testu, kas apstiprina pieņēmumu.

Ārste uzsver, ka tikko dzimušam mazulim uzreiz nav iespējams noteikt, vai viņš ir alerģisks, tāpēc var runāt tikai par alerģiju riskiem, pārrunājot ar vecākiem, iztaujājot viņus par alerģijām ģimenes locekļu vidū. “Ir ziedputekšņu, putekļu alerģijas, arī alerģijas pret dzīvniekiem, bitēm un citi alerģiju veidi, tāpēc ir pēc iespējas plašāk jāiztaujā sava ģimene, lai izprastu, kāda veida alerģijas ir katram ģimenes loceklim,” saka D. Kārkliņa, piebilstot, ka dzīves laikā alerģijas mainās, tāpēc ārsti veiks vecāku iztaujāšanu, lai noskaidrotu, vai vecāki bērnībā nav bieži slimojuši, varbūt tika novērotas kādas alerģiskas izpausmes, par kurām pa šiem gadiem jau piemirsies.

Dace Kārkliņa novērojusi, ka bieži vien alerģisku reakciju izsauc nevis kāds konkrēts produkts, bet tieši daudzums, ko bērns patērē. Tāpat arī alerģiju varot “ieslēgt” apkārtējā vide, piesārņojums un dzemdību veids, kādā bērns nācis pasaulē, jo piedzimstot pa dzemdību ceļiem mazulis saskaras ar mammas dabīgo mikrofloru, savukārt ar ķeizargriezienu dzimušiem mazuļiem tas ir bijis liegts, tāpēc svarīgs ir arī ādas kontakts ar māmiņu un zīdīšana, kas atjauno mikrofloras līdzsvaru.

Jādažādo bērna uzturs

Vēlot bērnam labu, nereti vecāki, domādami, ka mazulim ir alerģijas no kāda produkta, izslēdz to gan no bērna, gan reizēm – arī no sava uztura. Alergoloģe, pediatre Dace Kārkliņa ir gluži pretējās domās, uzsverot, ka bērns ir pēc iespējas ātrāk jāiepazīstina ar jaunām garšām un jaunām vidēm, lai mazuļa imūnā sistēma zinātu, kā ar tām sadarboties un cīnīties.

Šī iemesla dēļ jau 4-6 mēnešu vecumā jāuzsāk mazuļa piebarošana, tā bērnu pamazām pieradinot pie dažādām garšām, smaržām un ēdienu konsistences. Ik pēc 3-4 dienām bērnam piedāvājot nogaršot jaunu produktu, būs arī iespēja novērot iespējamās alerģiskās reakcijas un vajadzības gadījumā reaģēt. “Nepareizi ir mazulim kādu produktu nedod, jo līdz gada vecumam bērnam būtu jāiemācās ēst visas pārtikas grupas,” uzsver D. Kārkliņa. Līdz gada vecumam bērnam ir jānogaršo gan gaļa, gan zivis un arī graudaugi.

Alerģijas simptomu atpazīšana

Lai konstatētu alerģiju, alergoloģe, pediatre D. Kārkliņa uzsver, ka vecākiem ir ļoti svarīgi ar ārstu pārrunāt simptomus: “Vecāki ir tie, kuri palīdz ārstam un savam mazulim saprast, kas ir pie vainas. Ir nepareizi bezjēdzīgi ievērot diētu, mocīt sevi un ģimeni, domājot, ka ir alerģija. To vajag apstiprināt,” skaidro ārste.

Viņa novērojusi, ka mammas, domājot, ka mazulim ir alerģija, izslēdz no sava uztura uz īsu laiku kādu konkrētu produktu, taču, lai novērotu reakciju, attiecīgo produktu no ēdienkartes jāizslēdz uz divām nedēļām, tikai pēc kurām var novērot, vai ir uzlabošanās. Gadījumā, ja šajā periodā ir vērojama uzlabošanās, ir alergologa kontrolē jāveic provokācija. “Tas nozīmē, ka mamma apēd vai arī iedod mazulim, piemēram, piena produktus, par kuriem bija aizdomas, ka tie izraisa alerģiju, un novēro, kāda ir reakcija, vai vainojami tiešām bija piena produkti,” par alerģijas apstiprināšanu stāsta ārste.

Pretējā gadījumā, ja bez apstiprināšanas par alerģiju no bērna ēdienkartes tiek izslēgti atsevišķi produkti, tas var kaitēt pašam mazulim, neļaujot viņam saņemt pilnvērtīgu uzturu.

Svarīgi atcerēties, ka āda nav vienīgais orgāns, kas var norādīt uz alerģiju, jo tās simptomi var izpausties arī ar dažādām elpceļu problēmām, piemēram, alerģiskām iesnām, klepu, bronhiālo astmu, tāpat arī ar kuņģa zarnu trakta darbības problēmām - gļotādas tūsku, iekaisumu u.c. “Kuņģa zarnu trakts ir viens no galvenajiem imunitāti veidojošajiem orgāniem. Ja mazulim ir veselīgs kuņģa zarnu traks, arī visi procesi tajā noritēs pareizi, savukārt, ja kuņģa zarnu traktā nav pareizās vides un pareizie procesi, neuzsūcas pareizās vielas, varam runāt par to, ka kaut kas nav kārtībā ar imunitāti,” teic ārste.

WWW.APTACLUB.LV