4 padomi spilventiņa lietošanā

4 padomi spilventiņa lietošanā

19. May 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Miegs ir dabisks organisma stāvoklis, kura laikā mēs atpūšamies – lai labi justos un izskatītos, mums ir jāguļ pietiekoši un pētījumi rāda, ka aptuveni trešo daļu no savas dzīves ikviens no mums pavada miegā. Mazi bērni, kas miega laikā aug un attīstās, čuč vidēji 14 līdz 16 stundas diennaktī, bet augot nogulēto stundu skaits samazinās. Tāpat kā mums, pieaugušajiem, arī bērniem miedziņu saldāku dara mīļa sedziņa vai spilventiņš. Kad bērnam vajadzētu piedāvāt spilvenu,stāsta fizioterapeite Zane Paiča.

Mazulim piedzimstot, spilvens noteikti nav vajadzīgs un to pamato arī fizioterapeite Zane Paiča: "Es neieteiktu jaundzimušam bērnam likt spilventiņu, jo visa muguriņa ir pietiekami trausla un viss augumiņš ir vārīgs un nav vajadzīga vēl kāda papildus slodze viņa muguriņai kā spilventiņš."

Kā stāsta Zane Paiča, lai gan nav noteikts laiks,kad būtu ieteicams sākt lietot spilventiņu, visdrīzāk tas būtu tad, kad izveidojušies visi muguras izliekumi un ieliekumi- aptuveni laikā,kad bērns jau sācis staigāt.Protams, jāņem vērā arī bērna viedoklis un viņš parādīs, vai spilvens viņam ir vajadzīgs vai nē, piemēram, liekot rociņas apakšā zem galvas.

Spilvens vai galvgala pacelšana augstāk varētu būt noderīga, kad mazulim ir iesnas vai degunā ir tūska, radot grūtības elpot. Paceļot galvgali,paliekot zem matrača salocītu dvieli vai grāmatu, galva bērnam atradīsies nedaudz augstāks, atvieglojot elpošanu.

Tā kā ir liela spilvenu izvēle, fizioterapeite Zane Paiča, izvēloties spilvenu iesaka pievērst uzmanību tam, lai spilvens nebūtu par augstu bērnam, t.i., lai auss un vaigs atrodas paralēli gultiņai, bērnam guļot uz sāna. "Ja bērns nav alerģisks, mēs varam izvēlēties dūnu spilvenu, bet ja ir, tad ir labāka izvēle ir sintētiskie materiāli," iesaka fizioterapeite.

Tomēr tas, vai mazulis spilventiņu lietos vai nelietos, galu galā būs atkarīgs vien no paša bērniņa- tieši viņš būs tas, kurš izlems vai uz spilvena visērtāk jūtas viņa galviņa vai varbūt kājas. Un iespējams, ka spilvens bērna uztverē ir tikai labs līdzeklis jestrām spilvenu kaujām, kurās iesaistīties var gan mazie, gan lielie ģimenes locekļi. 

Un vēlreiz atgādinām fizioterapeites ieteikumus spilvena lietošanā mazulim:

- Spilvenu piedāvā mazulim,kad viņš sācis staigāt

- Iesnu gadījumā pacel gultas galvgali

- Austiņai un vaidziņam jābūt paralēli gultiņai

- Izvēlies spilvenu, kas nerada alerģiju!

Māmiņu Klubs


Eksperts