Vai mans mazulis nesver par daudz?

Vai mans mazulis nesver par daudz?

12. Mar 2010, 17:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārste Anna Birka izskaidro, kā zināt, vai bērns pārāk nepieņemas svarā. Kādi faktori jāņem vērā? Vai bērna svaru var "regulēt"?

 

Māmiņa Mārīte jautā: Vai mans bēbītis neaug par strauju un nesver par daudz?

 

Labdien Māmiņu Klubs! Cītīgi skatos jūsu raidījumu, kopš uzzināju, ka esmu stāvoklī, arī esmu iegādājusis pāris jūsu DVD diskus, kuros, mauprāt, ir man aktuālas tēmas. Bet vēl neesmu atradusi atbildi uz man vis aktuālāko jautājumu, kas mani starauc jau kopš mans puisītis sasniedza viena mēneša vecumu... Tagad esam jau 5 mēnešus veci, bet izmēros esam sasnieguši 10 mēnešu vecu bērnu!

 

Tas temps, kādā mans mazulis stiepjas man rada patiesas bažas, varbūt tāpēc, ka esmu saskatījusies dažādus raidījumus par gigantiskiem cilvēkiem, par to, kā bērns gada vecumā ir kā divgadnieks un piecos gados jau tik pat garš, kā vecāki. 

 

Lai būtu saprotamāk, ievietošu datus, kuros redzami mana puikas augšanas tempi: 

Piedzimstot - 55 cm, 3,4 kg; 
Pirmais mēnesis - 60 cm, 5,5 kg; 
Otrais mēnesis - 64 cm, 5,9 kg; 
Trešais mēnesis - 68 cm, 6,8 kg; 
Ceturtais mēnesis - 71 cm; 7,2 kg; 
Piektais mēnesis -74 cm, 7,8 kg. 

 

Protams, es kā māmiņa satraucos par visu, kas saistīts ar manu bērniņu, it īpaši, ja kaut kas krasi atšķiras no normas un iespējams ir nepareizi!

1

Atbild pediatre Dr. Anna Birka:

 

Lai aprēķinātu bērna svaru, jāņem vērā, ka uz pieciem mēnešiem bērns savu piedzimšanas svaru divkāršo, bet uz gada vecumu - trīskāršo.


Bērna ķermeņa masu 1.dzīves pusgadā aprēķina pēc formulas:

 

Bērna dzimšanas svars plus 800 gr X tagadējie dzīves mēneši. (800 grami - tas ir vidējais svara pieaugums mēnesī pirmajā dzīves pusgadā).

 

Tātad, lai noskaidrotu, cik būtu jāsver 5 mēnešus vecam bērnam, kuram dzimšanas svars ir 3,4 kg, aprēķināsim pēc formulas:

 

3400 grami plus 800 grami X 5 mēneši - sanāk 7400 grami jeb 7,4 kg.

 

Jūsu bērniņa svars 5 mēnešos ir 7,8 kg - tātad NORMAS ROBEŽĀS!

 

Taču te jāatceras, ka tiem bērniņiem, kas piedzimst ar mazu svaru (ap 2 kg), tas pieaug straujāk, savukārt, lielajiem (ap 4 kg piedzimstot), svars aug lēnāk. 

 

Par garumu runājot, jārēķina, ka vidēji pirmajā pusgadā bērns izaug ap 2,5 cm mēnesī, bet otrajā mazāk -ap 2 cm mēnesī. Vidēji gadā bērns izaug pa 20 - 25 cm. 

 

Ieteiktu jaunajām māmiņām īpaši nesatraukties par normatīviem. Ja bērns tiek ēdināts ar krūti un attīstās normāli (to nosaka pediatrs ikmēneša vizītēs), tad satraukumam nav pamata.

 

Katrs bērns ir individuāls, un pēdējā laikā ir novērojama tendence, ka dzimst lielāki bērni ar lielāku svaru, taču vēlākos dzīves gados svars normalizējas, un pavisam apaļīgs bēbis ar laiku izaug par slaidu jaunekli vai jaunkundzi.

25. Mar 2011, 08:14

nu sapratu,vispirms ir jāsareizina un tad jāpieskaita 😀

25. Mar 2011, 08:11

jā,bērna ķermeņa masas aprēķins kaut kā nesakrīt.

22. Mar 2011, 18:24

Ups, sapratu, darbību secība! 😃

22. Mar 2011, 18:22

Kaut kas tajā aprēķinā neštimmē! Ja reizina ar 5(dzīves mēneši), tad taču sanāk 21 kg!