Vai bērnu drīkst sēdināt?

Vai bērnu drīkst sēdināt?

04. Oct 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tev ir lieliska iespēja uzdot savu jautājumu Māmiņu Kluba speciālistiem un saņemt konsultāciju mūsu mājas lapā! Ārstu prakses "Auxilia Prima" pediatre Inguna Bērziņa atbild uz jautājumu, vai bērniņu drīkst sēdināt, kamēr viņš pats neapsēžas.

 

Jautājums:

No kāda vecuma bēbi drīkst piesēdināt?

 

Atbild ārstu prakses "Auxilia Prima" pediatre Inguna Bērziņa:

 

Mazuli drīkst sēdināt bez pieturēšanas normālā sēdus stāvoklī tikai tad, kad bērns pats ir sācis rāpot un viņš pats no šī rāpus stāvokļa pārgājis sēdus stāvoklī. To viņš pats izdara un tad viņš skaisti apsēžas ar taisnu muguriņu, atbalstoties ar rokām uz grīdas.

 

Gan jau ne viena vien māmiņa ir dzirdējusi padomu no vecākiem cilvēkiem par sēdināšanu spilvenos, lai bērns ātrāk iemācītos sēdēt. Tomēr to nekādā gadījumā nevajadzētu darīt, jo ja bērniņš vēl nesēž, tātad bērna muguras muskulatūra nav pietiekoši attīstīta, lai mazais savu mugurkaulu pats varētu noturēt. Tieši tāpat arī gūžas nav tik spēcīgas, lai viņas varētu balstīt visu ķermeņa svaru.

 

Tieši tāpēc mazajam ir jādara solītis pa solītim līdz viņš sāks sēdēt. Vispirms tā būs velšanās, tad rāpošana un tikai tad sēdēšana.

 

Ir cita lieta, ja bērnu liek pussēdus stāvoklī, ja muguriņa pilnībā atbalstās pret kādu malu, piemēram, bērna sēdeklīša mala, speciālais galdiņš ēdināšanai, pārtinamais galdiņš vai galu galā māmiņas klēpis, ja mugura pilnībā balstās pret mammas vēderu.

 

Tātad nevar būt runa par konkrētu vecumu, kad bērniņu varētu sākt sēdināt, jo katram tas būs individuāli- viens sāk rāpot 6 mēnešos un tad viņš šajā laikā var sākt arī sēdēt. Tajā pašā laikā tie bērni, kuri nesēž 8 mēnešos, nevar tupināt ar līku muguru.

 

Mazie sēž daudz pareizāk nekā to dara pieaugušie- viņi sēž ar ļoti, ļoti taisnu muguriņu. Bet ja bērna mugura tiek liekta, sēdinot mazo, tad tas var beigties ar stājas problēmām vēlākā laikā.

 

Ārstu prakse "Auxilia Prima"

Vīlandes iela 13, Rīga, LV-1010
Telefons: +371 67211000

www.esivesela.lv

1

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

04. Oct 2009, 13:19

rebekija- vai mazajam uz grīdas ir interesantas, saistošas nodarbes?

04. Oct 2009, 10:50

mums gandrīz 7 .mēnesīši,bet rāpot vel tā īsti nemākam,bet cenšamie😀un es kad baroju,arī sēdinu barošanas krēsliņā,kurai muguriņa regulējas,un sanāk slīpums.

04. Oct 2009, 09:13

Mums mazā sāka ātri sēdēt,tāpēc dakterīte visu laiku jautaja,vai tikai mēs viņu nesēdinām atstutējot spilvenos,kas arī nebūti īsti pareizi.Jo tad viss svars gulstas uz gūžiņām,un mazais varētu nebūt gatavs.